ZN.SK
zima

Frigofóbia ako strach z chladu, zo zmrzliny a iných chladných vecí

Že ľudský mozog a osobnosť každého človeka sú dva rozsiahle výnimočné systémy, nemožno pochybovať. Poznáme stovky druhov fóbií, mánií…

Že ľudský mozog a osobnosť každého človeka sú dva rozsiahle výnimočné systémy, nemožno pochybovať. Poznáme stovky druhov fóbií, mánií, no rovnako tak vieme o absurdných, ktoré vyznievajú šialene a predsa sa dejú. Verili by ste, že existuje fóbia – frigofóbia, popisujúca stavy úzkosti a strach z chladu, chladných priestorov, predmetov, z ľadu, zo zamrznutia, alebo ide o strach zo zmrzliny?

zima

Au, už cítim ako zamŕzam…

Frigofóbia a frigofobik

Nejde o príchuť zmrzliny, ale o to, že je studená. Mozog sa prepína do štádia obáv, kedy pociťuje chlad ako ohrozenie jazyka. Frigofóbia môže vzniknúť na základe podnetu, alebo aj samovoľne. Podnetom sa rozumie osobná, či cudzia skúsenosť zamrznutia, odmrznutia končatín, niektorých prstov a vážne zdravotné komplikácie. Následne môže byť chlad vnímaný aj formou fóbie. Stavy, ktoré prichádzajú samovoľne, sú komplikovanejšie.

Frigofobik môže byť na ulici rozpoznateľný aj tak, že nosí hrubé oblečenie. Hrubšie, než je bežné a opakovane. Bojí sa taktiež studenej vody, ba dokonca má panický strach z myšlienky vstúpiť do chladnej vody. Otužovanie v januári a v decembri pre nich tak neprichádza do úvahy. Aj bežne počas roka je pre nich problém uchopiť potraviny vybraté z mraziaka, ale aj siahanie na studený kov. Ťažkí reumatici môžu chlad pociťovať ako problém. Aj pri citlivých ochoreniach a stavoch je možné predpokladať o príležitosti pre vznik frigofóbie.

Podobne sú na tom aj počas leta na dovolenke pri mori. Má úzky súvis s ľuďmi postihnutými obsesívno-kompulzívnou chorobou.

Mohlo by zaujímať tiež:

Roman

Roman
Autor článku s tematikou zábavy, televízie, alebo niektorých spoločenských problémov. Pochádza zo stredného Slovenska a na striedačku žije v Rakúsku.



Inzercia

Najčítanejšie

Inzercia

Online kníhkupectvo BUX.sk

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu