Júlia Vargová Rôzne Zo Slovenska

Mýty a legendy: Dobrý duch, či čert, Smolenický zámok má svojho bájneho ochrancu

Každý zámok má svoje strašidlá, alebo legendy plné nadprirodzených javov, ktoré už od nepamäti kolujú medzi miestnymi.

Ilustračný obrázok k článku Mýty a legendy: Dobrý duch, či čert, Smolenický zámok má svojho bájneho ochrancu
8
Galéria
Foto: Dominika Handzušová

Inak tomu nie je ani v Smoleniciach. To, čo jedni považujú za báchorky je pre iných súčasťou histórie.

Z veže Smolenického zámku je krásny výhľad na okolitú prírodu Malých Karpát. Zámok je obľúbený nie len u domácich, láka aj kopu turistov. Pôvodne bol postavený ako strážny hrad. Jeho majiteľmi bolo viacero významných rodov.

Jedna z legiend hovorí o Tobiášovi Čekym, ktorého si hradný pán Erdӧdy zvolil za svojho správcu. Mal sa mu starať o majetok, kým bol na cestách. Čeky bol však nespravodlivý a krutý, a navyše nevedel vystáť pánovho sluhu Kysela. Chcel sa ho zbaviť, a tak ho poslal odniesť list svojmu pánovi do Bratislavy s podmienkou, že do večera musí prísť s odpoveďou.

Vyzeralo to ako nemožné, no Kysel cestou stretol starca na panskom koči. Pustili sa do reči a starec sa rozhodol, že mu s nesplniteľnou úlohou pomôže, a zaviezol ho do Bratislavy aby sa Kysel mohol ponáhľať s odpoveďou späť.

Dobrý duch

Jedni vravia, že tu legenda končí. Že starec bol dobrý duch, ktorý mu úlohu pomohol splniť. Po Kyselovom nečakanom rýchlom návrate vraj správca zmeravel, od ľaku padol a už sa nikdy nepostavil.

Samotný čert

Druhí tvrdia, že keď Čeky na liste zbadal pečať svojho pána, dal sluhu zbiť. O niečo neskôr si chcel správca zakúriť v krbe pred spaním. Vhodil polená do ohňa a v tom sa pred ním zjavil starec, ktorý viezol Kysela do Bratislavy. Nebol to nik iný, ako zamaskovaný čert. Ten Čekyho schmatol za ruku a odvtedy o ňom nikto nikdy nepočul.

Odvtedy sa vraj ľuďom v Smoleniciach dobre žije. Od tých čias sa podľa jedných dobrý duch Smolenického zámku, podľa druhých samotný čert, o obyvateľov Smoleníc dobre stará.

Foto: ilustračné

Smolenický zámok
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM