Ak vám každý mesiac chýbajú peniaze a neviete sa zbaviť dlhov, prestaňte robiť týchto 7 hlúpych zlozvykov

Že žijete od jedného dlhu k druhému? Hoci príde každý mesiac výplata, vaše dlhy sa nijako výrazne nezmenšujú a nezdá sa, že by ste sa ich v blízkej dobe nadobro zbavili? Možno robíte niektoré z týchto 7 bežných chýb, pre ktoré sa vám nedarí odstrihnúť sa od života na dlh. Naučte sa, ako sa týchto zlozvykov zbaviť.

 

 

 

 

  1. Nemáte vytvorenú rezervu
    Pokazí sa vám auto. Rozbijete počítač. Prídete o prácu. Toto všetko sú situácie, v ktorých použijete finančnú rezervu. Ak ju ale nemáte, opäť sa vrátite k požičiavaniu si peňazí cez kreditku a ste znova v kruhu, z ktorého je ťažké sa dostať. Začnite si vytvárať fond pre prípad núdze, hoci doň budete prispievať len malými sumami.
  2. Stále používate kreditnú kartu
    Pretože máte dlhy, ktoré musíte splatiť, „požičiate“ si z kreditnej karty. Tam vám „nabehnú“ úroky, čiže k požičanej sume sa vám prirátajú ďalšie eurá, ktoré musíte splatiť. A tak vlastne splácate pôžičky v bludnom kruhu, z ktorého sa nevymotáte, kým konečne neprestrihnete kreditnú kartu. Splaťte, čo dlžíte a s kreditkou sa rozlúčte.
  3. Skúšate „investovať“
    Hneď ako získate väčší balík peňazí, chcete z neho spraviť dva balíky len tak, bez väčšieho pričinenia? Niekto vám poradí „investovať“ a vy s vidinou obrovských zárobkov vrazíte všetky vaše peniaze do pofidérnych projektov? Správnym investovaním sa peniaze zhodnotiť dajú, áno, musíte však vedieť, ako na to. Ak by totiž bolo investovanie také ľahké, využívali by ho všetci. Ak neviete, ako na to, vyhnite sa podozrivým a neistým finančným operáciám – môžete veľa stratiť.
  4. Máte nízky príjem
    Ak existuje akýkoľvek spôsob, akým si môžete zvýšiť váš aktuálny príjem, urobte to. Nájdite si vedľajšiu prácu, brigádu, predajte veci, ktoré nepoužívate, dajte do prenájmu izbu vo vašom byte či dome – nájdite si spôsob, ako získať ďalšie peniaze, ktoré môžete použiť na splatenie dlhov.
  5. Túžite po živote, na ktorý nemáte
    Veľa ľudí je ochotných žiť na dlh, len aby nemuseli pripustiť, že si nemôžu dovoliť luxusný obed, lístky na koncerty či súkromnú školu pre svoje deti. Veľmi často však ľudí do takéhoto správania tlačí okolie. Ak sa stretávate s ľuďmi, ktorí s peniazmi nemajú problém, no u vás sú prioritou číslo jeden, uvedomte si, že snahou „rovnať“ sa im škodíte len sami sebe. Nemusíte chodievať na drahé obedy, ak na to nemáte, nemusíte si kupovať drahé oblečenie, keď potom nedokážete zaplatiť šeky a účty.
  6. Máte nastavenú najnižšiu možnú splátku
    Banky milujú, keď si klienti nastavujú čo najnižšie splátky ich úverov či hypoték. Čím dlhšie totiž splácate svoj dlh, tým viac peňazí banka zarobí. Zmeňte to – začnite si  k splátke odkladať ďalšie peniaze, ktoré použijete na rýchlejšie splatenie dlhu.
  7. Nemáte poriadok vo svojich financiách
    Máte prehľad o tom, koľko zarábate a koľko počas mesiaca miniete? Viete presne, kam a na čo išli eurá, ktoré ste zarobili? Nemíňate peniaze, ktoré by ste mohli použiť na splatenie dlžôb, na zbytočnosti? Mnoho ľudí sa nezaujíma o svoje financie, nerobia si dokonca ani podrobný finančný plán. Práve ten vám však môže pomôcť, ak sa snažíte zbaviť dlhov.
Viac o téme: Dlhy Hospodárenie s peniazmi
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy