Júlia Vargová Správy Zo Slovenska

Trnavský unikát: Prvý parkovací dom pre bicykle na Slovensku postavia v Trnave

Už teraz sa mesto snaží robiť maximum pre ekologickú dopravu. Ukladanie bicyklov na poschodiach ušetrí priestor.

Ilustračný obrázok k článku Trnavský unikát: Prvý parkovací dom pre bicykle na Slovensku postavia v Trnave
Zdroj: TASR

Trnava si od parkovacieho domu sľubuje rozvoj cyklodopravy. Podľa informácií z radnice by mal stáť medzi železničnou a autobusovou stanicou. „Vďaka tomuto umiestneniu bude k dispozícii hlavne pre cestujúcich, ktorí budú mať zabezpečené svoje bicykle denne počas 24 hodín, tak pred nepriaznivými vplyvmi počasia, ako aj z hľadiska možného odcudzenia. Parkovanie bude spoplatnené prostredníctvom automatického systému,“ uvádza Pavol Tomašovič, hovorca Mesta Trnava.

Mesto Trnava plánuje výstavbu cykloveže už na jeseň tohto roku. „Architektonicky je automatický parkovací dom riešený ako veža s maximálnou výškou 14 metrov, šírkou 9 metrov a s kapacitou 110 až 150 bicyklov. Zastavaná plocha bude 65 m², pričom bude parkovací dom napojený na cyklochodník,“ vysvetľuje Tomašovič.

Automatický parkovací dom pre bicykle bude na Slovensku jediný svojho druhu. Realizátor stavby bude spoločnosť CS, s.r.o. Trnava. Dodá projekt aj samotnú stavbu. Rozhodnutie padlo na základe verejného obstarávania. „Celková výška nákladov na realizáciu je 652 656 eur, pričom Mesto Trnava získalo cca 500 tisíc eur formou nenávratného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Štátneho rozpočtu SR v rámci operačného programu Integrovaný regionálny operačný program,“ dodáva hovorca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM