Zlatica Kušnírová aj o svojej pravidelnej mediálnej prítomnosti: Stretávam sa každý deň aj s hlúpymi ľuďmi, že čo to stále riešim. Ale toto bola brutálna vražda

0
Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica Kušnírová (Autor: TASR)

Čo hovoríte na vývoj vyšetrovania, ktoré najskôr naznačovalo spojenia s talianskou mafiou a dnes sa ukazuje, že stopy sú u nás doma, prekvapuje vás to?

Nie, vôbec nie. Ak si spomínate, od začiatku som hovorila  už v čase, keď médiá prinášali informácie o talianskej či albánskej stope , že za tým budú naši. A ja dúfam, že sa to vyšetrí do konca, aby sme mali dušu na pokoji. Viete, starí ľudia hovorievali, ak niekto odíde takouto násilnou smrťou, jeho rodina nenájde pokoj, pokiaľ vrahovia nebudú chytení. Aj objednávatelia. A budem všetko pre to robiť, aby sa tak stalo.

A práve toto vám niektorí vytýkajú…

Stretávam sa každý deň s takými aj onakými ľuďmi, niekedy už neviem, hlúpymi. Že čo to stále riešim, každý deň sa stávajú nešťastia, tragédie. Ale toto bola úkladná, brutálna vražda, úmysel. To nebolo nešťastie ako také.

Čo ste si pomysleli v prípade bývalého novinára a príslušníka kontrarozviedky SIS Petra Tótha, ktorý sa mal k skutku ísť sám prihlásiť na polícii, že vášho budúceho zaťa s dcérou sledovali?

Bolo to hnusné, odporné. Každý človek má právo na súkromie, obzvlášť taký ako Janko. Myslím si, že tam nešlo len o ten posledný článok, ale on musel do niečoho pichnúť, niekoho vystrašiť. Oni len chceli, aby sa to nevyšetrovalo. Každý hovorí, že išlo o ten článok, ale to bolo len rozpracované. Len kto to teraz zistí. Nikto…

Stále sa opakujú úniky informácií z vyšetrovania. Tie priznáva aj policajný prezident Lučanský. Vy viete, kto tak koná, prípadne aspoň z ktorej strany fúka vietor?

Nie. Oni to jeden na druhého nepovedia. V každom prípade to nebude niekto radový, ale niekto vo vyššej funkcii.

Z týchto únikov podozrieva spomínaný Tóth vášho bývalého advokáta Daniela Lipšica…

To neviem, to si nemôžem také niečo dovoliť povedať.

Keď ste na jar menili advokáta, neboli ste vtedy s Danielom Lipšicom spokojná? Prečo ste ho nahradili pánom Kvasnicom?

Ja som s ním bola nadmieru spokojná. Lenže dialo sa, čo sa dialo, ja som si zobrala skôr ďalšieho advokáta, pretože na takúto vec by možno aj desiati boli málo, lebo by mali čo robiť, čo ustrážiť. Určite to ale nebolo tak, že by som s pánom Lipšicom nebola spokojná a povedala som mu to aj osobne. Len som chcela, aby sa tomu venovali viacerí.

Pohli ste sa v rozhodovaní čo s domom vo Veľkej Mači? Kuciakovci vraj uprednostňujú voľné priestranstvo, vy pamätné miesto, možno múzeum. Viem, že sa máte k tomu po sviatkoch vrátiť s trnavským županom Jozefom Viskupičom. Už ste sa dohodli?

Nie, ešte nie. Práve včera sme spolu (s Kuciakovcami) osadili pamätnú tabuľu Jankovi, teraz cestujeme na východ. Čiže boli sme spolu, ešte aj budeme, ale teraz sme sa o tom nerozprávali, necháme to po Novom roku.

Ako sa pozeráte na tých, ktorí vám radia alebo vás posudzujú podľa toho, ako sa vyrovnávate so stratou dcéry. Ľudia vám vyčítajú prílišnú medializáciu, pričasté verejné vystupovanie. Sama ste v jednom rozhovore hovorili, že viete, že Kuciakovci sú zdržanlivejší. Čo hovoríte na takúto kritiku?

Mlčať ja nemôžem, nie v takomto prípade. Viem, že mnohí očakávajú, že budem ticho, ale ja nebudem.

Autor: Ľudovít Kusal

- Reklama -