Kultúra

Novinky na plátnach slovenských kín: V ponuke nechýba ani animovaná komédia

Víkend je tu a s ním aj viacero možností na oddych. Pozrite si, aké novinky pristáli na striebornom plátne.

Ilustračný obrázok k článku Novinky na plátnach slovenských kín: V ponuke nechýba ani animovaná komédia
Zdroj: pixabay

Program slovenských kín spestrila tento týždeň novinka Juliusa Ševčíka, režiséra oceňovaného filmu Masaryk. V ponuke je aj dokumentárny experiment legendárneho Jeana-Luca Godarda, film o lete plnom hudby, priateľstve a zakázanej lásky v Rusku 80. rokov, maďarská komédia a nechýba animák.

Film Sklenená izba, ktorý rozpráva „príbeh o láske, priateľstve a zásadných životných rozhodnutiach“, nakrútil režisér Julius Ševčík (Masaryk, 2016) podľa rovnomenného knižného bestselleru britského spisovateľa Simona Mawera, inšpirovaného dramatickými udalosťami 20. storočia a zrodom architektonického skvostu – brnianskej vily Tugendhat. V hlavných úlohách sa predstavia zahraničné i česko-slovenské hviezdy ako Carice van Houten, Hanna Alström či Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Moller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová alebo Vladimír Polívka.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 14. marca je v kinodistribúcii aj ruský čiernobiely film Leto (r. Kirill Serebrennikov). Divákov zavedie do Leningradu na začiatku 80. rokov minulého storočia. Neoficiálnou hudobnou scénou hýbu miestni nasledovníci Lou Reeda, Iggyho Popa, Davida Bowieho alebo skupiny Talking Heads. Patrí k nim aj mladý Viktor. Keď sa stretáva so svojím idolom Mikom a jeho krásnou ženou Natašou, začína leto plné hudby, priateľstva a zakázanej lásky.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Pod názvom Skryté túžby vstúpil do slovenských kín film maďarskej režisérky a scenáristky Orsi Nagypál. Párik po tridsiatke sa rozhodne zachrániť svoj láskyplný, ale sexuálne neuspokojivý vzťah tým, že ho otvorí. Dúfajú, že uniknú zdanlivo nevyhnutným podvodom a zradám, s ktorými sa všetci okolo nich stretávajú. Toto sa však ukazuje byť oveľa zložitejšie a bolestivejšie než si to predstavovali: nie sú pripravení ani na fyzické ani na emocionálne následky nových príležitostí. Film sa snaží zobraziť výzvy vo vzťahoch v 21. storočí a sexualitu zo silno ženského pohľadu, zaoberá sa rodovými rolami a falošnými očakávaniami, so zvláštnym humorom a čestnosťou.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Kniha obrazov je Godardova fragmentárna novinka – filmová esej, nápadne predchnutá takmer hororovou atmosférou. Diváci v nej nájdu väčšinu charakteristických čŕt jeho neskorej tvorby: zámerne rozbíjané náčrty súvislostí, odkazy na sebareflexívnosť média filmu i nekompromisnú modifikáciu obrazu a zvuku. Snímka, v ktorej sa miešajú spravodajské titulky, maľby, často digitálne skreslené úryvky z klasických hollywoodskych filmov a brutálna youtubová propaganda ISIS, poukazuje predovšetkým na odcudzenie a makroagresie súčasného sveta. Dielo, v ktorom sa nezaprie vplyv kultúrnych teórií a konceptuálneho umenia, je zároveň dôkazom, že Jean-Luc Godard stále verí v nezastupiteľnú úlohu kinematografie. Za disonantnú Knihu obrazov mu po prvý raz v histórii festivalu v Cannes udelili Zvláštnu veľkú cenu poroty.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Malých divákov poteší animovaná komédia Čarovný park (r. David Feiss). Prináša príbeh June, pre ktorú je najlepšou zábavou vymýšľanie atrakcií, aké svet nevidel. Spolu s mamičkou si vo svojej predstavivosti vysnívali čarovný park, v ktorom všetky atrakcie riadia hovoriace zvieratá s veľmi vyhranenou osobnosťou. Ochranku tu robí dikobraz, ktorý sa všetkého bojí a v strese nekontrolovane vystreľuje svoje pichliače, o údržbu sa starajú dva vtipné bobry. June však nie je len rojko, ale aj veľmi praktické dievča, ktoré skúša aspoň niektoré z fantastických modelov reálne postaviť z toho, čo má práve k dispozícii. Takéto pokusy nemôžu dopadnúť dobre, väčšina z nich končí totálnou demoláciou celého okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM