Zakladateľom Tachya je čipový architekt, americký Slovák Rado Danilák.Tachyum je jeho tretí vlastný podnikateľský projekt. Predchádzajúce dva, SandForce a Skyera, priniesli na technologický trh disruptívne inovácie, pričom investori na nich solídne zarobili. Financovanie Tachya v počiatočných fázach zabezpečili najprv jeho zakladatelia a potom britsko-slovenská investičná skupina IPM Growth

TREND sa o okolnostiach získania vládneho úveru zhováral s R. Danilákom a poradcom spoločnosti Tachyum Mariánom Gazdíkom.

V rozhovore sa dočítate:

  • Prečo Tachyum sídli v Delaware a prečo nie je schránková firma
  • Aká je hodnota firmy, ktorej akciami je založený vládny úver
  • Ako sa Tachyu podarilo presvedčiť slovenskú vládu, aby mu poskytla úver
  • Aké sú náklady Tachya na vývoj nového čipu a rozbehnutie výroby
  • Aké benefity podľa zakladateľa Tachya prinesie tento projekt Slovensku

Tvrdíte, že Tachyum smeruje na trh s multimiliardovým potenciálom. Prečo ste vôbec žiadali o štátnu podporu? Nemohli ste získať peniaze na vývoj čipu od súkromných rizikových investorov, ktorí takéto projekty zvyčajne financujú?

R. Danilák: Mohli sme ísť aj touto cestou. Tak ako pri mojich predchádzajúcich firmách. V Silicon Valley sú na to štandardné štruktúry. No táto cesta má aj štandardné dôsledky, ktorým som sa chcel tentoraz vyhnúť. Jedným z nich je, že americkí investori vám poskytnú peniaze typicky na tri-štyri roky, potom sa firma musí predať, aby sa im peniaze vrátili. Tento model môže vyhovovať softvérovým firmám, ale nie hardvérovým, ako je Tachyum. Potrebujeme viac času, aby sme mohli vyvinúť čip, rozbehnúť výrobu a predaj, vyrásť do plného potenciálu. Hľadali sme preto aj iné možnosti financovania. Podpora z verejných financií pre inovatívne firmy je bežná vec v USA aj v Európe. Okrem toho, pokiaľ by sme išli cestou investorov zo Silicon Valley, náš projekt by musel ostať v USA, lebo to je štandardný spôsob, ako investori minimalizujú riziko.

M. Gazdík: Súčasne s hľadaním podpory z verejných zdrojov prebieha aj ďalšie investičné kolo, takže do Tachya prídu aj súkromné peniaze. Chceme však, aby si zakladatelia udržali vo firme rozhodujúci podiel a nezávislosť v riadení, aby nemuseli vo všetkom poslúchať investorov, ako sa to Radovi stalo v minulosti. Myslíme si, že ak si nad Tachyom udrží kontrolu, môže z neho vybudovať ďalší Eset.

R. Danilák: Pokiaľ by majoritu vo firme mali investori, mohlo by byť náchylní prijať ponuku našej konkurencie. Investičný fond Intelu, najväčšieho výrobcu čipov na svete, je jeden z troch globálne najväčších investorov rizikového kapitálu. Nie je preň problém vyplatiť investorov aj za päťnásobok ich vkladu – a potom firmu zlikvidovať, aby inovácia finančne nepoškodila jeho biznisové záujmy.

Podmienky poskytnutia návratnej finančnej výpomoci pre Tachyum

Výška: 15 miliónov eur

Doba splácania: 10 rokov

Odklad splátok: 4 roky

Úroková sadzba: 4,00 % p.a.

Pohľadávka bude zabezpečená záložným právom na akcie spoločnosti Tachyum v hodnote 15 000 000 eur.

PRAMEŇ: Návrh na poskytnutie návratnej finančnej výpomoci spoločnosti Tachyum

Vládny úver je založený akciami materskej firmy Tachya. Tá sídli v americkom štáte Delaware na adrese spoločnosti poskytujúcej právne služby. Na prvý pohľad to nevyznieva veľmi dôveryhodne, zvlášť keď v minulosti boli práve firmy z Delaware napojené na Slovensku na rôzne kauzy.

R. Danilák: V štáte Delaware je registrovaných 60 percent spoločností z rebríčka Fortune 500. Nie je to nič nezvyčajné, je to mainstream. Nie sú za tým len daňové výhody, ako sa to zvykne interpretovať. Delaware má predovšetkým spomedzi všetkých štátov USA najlepšiu právnu ochranu minoritných vlastníkov a práv firiem. Ďalší dôležitý atribút je, že spory sa tam riešia sudcom, a nie porotou. Firmy sa porotám snažia vyhnúť, lebo takéto spory sú nepredvídateľné, veľmi nákladné a môžu sa končiť miliardovými rozsudkami.

Firmy z Fortune 500 sú síce zaregistrované v Delaware, ale ide o zavedené korporácie ako Coca-Cola, Google a Apple. Tachyum je start-up, takže jeho registrácia v Delaware oproti nim vyzerá ako schránková firma.

R. Danilák: Áno, v Delaware sú právne firmy, kde máte len oficiálnu centrálu, ste tam zaregistrovaný. Áno, v štáte Delaware nemáme fyzickú prítomnosť. Ale schránková firma nie sme. Lebo 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa