Sviatky bývajú obdobím, keď si človek dopraje.  Vo veľkom sa nakupuje, varí a tiež je. Čo dopraje sebe, často i svojím blízkym a teda i domácim maznáčikom. Jedno kilo sem, druhé tam a ani sa nenazdá a jeho mačka trpí nadváhou. Z veselej pohyblivej a aktívnej šelmy sa stáva ťažkopádna zavalitá gaučaňa.

S novým rokom prichádzajú aj predsavzatia, ktorým človek často podľahne, ale s časom jedno za druhým odpadáva. U mačiek je problém v tom, že sa sami k obmedzenému režimu alebo aktivite nedonútia. Naopak vzbudí to v nich skôr nezáujem, odpor až agresiu. Každý to pozná sám, že pokiaľ sa nenaje, býva podráždený a prská okolo.  Práve preto je dôležité mačke diétu naordinovať s veterinárnym odborníkom, alebo aspoň dobre premyslieť a inšpirovať sa dostupnými zdrojmi.

mliečne výrobky vo výžive mačiek

Obezita je nielen rizikový faktor, ale tiež chronické ochorenie. Nikoho neprekvapí, že znižuje kvalitu života a tiež jeho dĺžku a hrá veľkú úlohu u vzniku mnohých zdravotných komplikácií a ochorení, prevažne chronického pôvodu.  Vyvážená a kompletná strava je preto základ spokojného a zdravého mačacieho života. Ako vždy, aj tu platí, že prevencia je vždy lacnejšia a jednoduchšia ako následná liečba. čiže ak investujeme do výberu krmiva, o to menej by sme mali zaplatiť u veterinára.

Príčina obezity môže byť:

  • nekvalitná strava, plná tukov a sacharidov, s malým obsahom kvalitných proteínov
  • nedostatočná pohybová aktivita, ktorá vedia k tomu že energie sa z tela neuvoľní a preto mačka môže pri nezmenenej porcii naberať na váhe
  • ochorenie, ktoré zapríčiňuje zmeny metabolizmu zložiek potravy, hormonálne zmeny, atd.

Kvalita ale i kvantita

U stravy je vždy dôležité uvažovat nielen o jej kvalite a obsahu ale aj o dennej dávke. Tu je potrebné prispôsobovať potrebám mačky, vzhľadom na jej vek, zdravotný stav, a životné obdobie. Mačiatko bude mať iné potreby čo sa týka zloženia a veľkosti jednotlivých porcií ako napríklad mačička staršia ako 10 rokov. Rovnako mačka s cukrovkou, bude mať úplne iné nároky na svoju diétu, ako mačka s obličkovým kameňom.

Základným kameňom pri budovaní mačacieho jedálnička by mal byť vždy návod na danom krmivo. Ten by mal byť vodítkom k tomu, aby ste vedeli ako mačku kŕmiť. Z obalu sa dozviete aký je obsah jednotlivých živín. Ja sledujem najmä obsah mäsa, proteínov, tuku a popola. Granule sú u nás ale už dlhší čas doplnkové krmivo,pretože mačky dostávajú surové mäso a vnútornosti.

Pri stravovaní komerčnou stravou myslite ale  vždy na to, že jednotlivé odporúčania sú skôr všeobecné, ako konkrétne. Vy sami musíte poznať svoju šelmu a vedieť odhadnúť jej dennú aktivitu. Na základe toho viete približne prepočítať či mačička potrebuje vyššiu alebo nižšiu dennú dávku.

krmná doska

Pokiaľ pôsobí zdravo, nemá žiadne problémy, jej vzhľad sa nemení a nedožaduje sa ďalších porcií, je to znamenie, že ju kŕmite dostatočne. Nedajte sa však oklamať, mačky vedia veľmi dobre manipulovať človeka a ak niečo skutočne chcú, vedia byť extrémne neoblomné. Ich nárekom málokdo odolá.

Viac menších porcií

Nezabúdajte na fakt, že mačky ocenia viac menších porcií za deň ako jednu veľkú. Rovnako je vždy lepšie, aby nemali automaticky prístup k jedlu počas celého dňa. No a samozrejme pasívne kŕmenie, hlavne pre bytové mačky, by malo nahradiť to aktívne.

Mačka v divokej prírode trávila veľkú časť svojho života tým, že  striehla na korisť a následne ju lovila. Dnes sedí na gauči a chodí k miske s granulami a to je všetko. Obezita sa stáva epidémiou bytových mačiek.  U tých často dochádza k tomu, že ich životný štýl obsahuje minimum fyzickej aktivity a veľký prísun nesprávnych živín ako sú tuky a sacharidy.

Prechod na prirodzenú surovú stravu, aktívny spôsob kŕmenia cez najrôznejšie labyrinty a bludiská a motivácia mačky k fyzickej aktivity sú tri kroky, ktoré pomôžu vyriešiť problém s nadváhou.

Pomalý prechod

V prípade, že vaša mačka má pár kilo naviac a je potrebný zásah z vašej stravy do jej životosprávy, snažte sa robiť všetky nápravné kroky veľmi pomaly a opatrne. Mačka nesmie hladovať, ani byť v strese. Úprava jej jedálnička by mala byť čo najpomalšia, aby mala čas sa jej prispôsobiť. Prechod na inú stravu, hoc i veterinárnu diétu, by mal byť rovnako pomalý a na princípe miešania pôvodného a nového krmiva.

Vyhladovená mačka bude podráždená, nespokojná a veľmi otravná, to bude jasný znak toho, že sa prechod na diétu nezdaril a je potreba upraviť jej jedálniček.

Aktivita vás zabaví

Ruku v ruke s úpravou stravovacích návykov mačky by malo ísť aj zavedenie pravidelnej pohybovej aktivity. Ak si vyčleníte každý deň

minút na to, aby ste sa s mačičkou a jej hračkami dostatočne vyšantili, Pomôžete jej zbaviť sa nadbytočnej energie ktorú stravou prijala. Zaroveň sa budu utužovať aj vás vzájomný vzťah.  Mačička i vy to určite oceníte.

Aj v prípade pohybovej aktivity je dôležité vziať do úvahy zdravotný stav, vek a životné obdobie mačičky. Rovnako je potrebné začínať postupne a mačičku motivovať jej obľúbenými hračkami.

Kollby a Bella sa kŕmia granulkami z labyrintu

Pitný režim

U každej diéty dbajte na to, aby nedošlo k narušeniu pitného režimu. Dehydratácia vedie k závažným ochoreniam a to je to posledné, čo by ste k obezite mačky ešte potrebovali.

Maškrty za odmenu

Láska prechádza žalúdkom. Vieme to a poznáme, ale niekedy je lepšie lásku prejavovať aj inak, než len cez maškrty a gurmánske pochúťky. Bohužiaľ si u mačiek môžeme veľmi rýchlo vypestovať závislosť, ktorá sa nakoniec obráti proti nám. Mačky sú veľmi vynaliezavé a vedia dobre, ako nás ovládnuť. Ich zúfalému mraučaniu málokto odolá, zvlášť sk tie vysoké tóny narušia našu pokojnú myseľ a my dostaneme záchvat nervozity.

Obezita u mačiek, hlavne u tých bytových, je skutočnou epidémiou dnešnej doby. Jej prevencia je dostupná, v podstate známa, ale aj napriek tomu sa čoraz viac mačiek potýka s kilami naviac. Jediným riešením je zmena prístupu, ktorá musí prísť od človeka, zodpovedného majiteľa.

Článok bol v upravenej podobe uverejnený v odbornom mesačníku Pes a mačka: ISSN: 1335-7778, číslo 2/2019, XVIII. Ročník.

Podobné príspevky:


Moje mačky, BLRA, sú kŕmené surovou stravou, BARF / RAW FEED

Pohroma dnešnej doby – obezita domácich mačiek

Kreatívne spôsoby kŕmenia mačiek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..