blog

V hlavných úlohách… Knižnice!

pondelok 4. marca 2019 21:11
Po 4.03. 2019 21:11

Aj tento rok si spolu so všetkými pracovníkmi a fanúšikmi pripomíname Týždeň slovenských knižníc. Rozhodne netreba veriť neprajníkom, že knižnice už majú dobu svojej slávy dávno za sebou! A aby sme vás presvedčili, že sú to naozaj špeciálne miesta plné zaujímavých ľudí a zážitkov, pripravili sme pre vás prehľad knižiek, v ktorých práve knižnice a knihovníci zohrávajú dôležitú úlohu.

J. K. Rowling – Harry Potter 

Rokfortská knižnica je prakticky druhým domovom Hermiony a v príbehu zohrala neraz významnú rolu. Kde inde by ste hľadali informácie o odvare všehodžúsu, povstaniach škriatkov či horcruxoch? Knižnicu má pod dohľadom prísna knihovníčka madam Irma Pinceová, ktorá je však skutočnou strážkyňou kníh a dáva pozor na to, aby sa s knihami správne zaobchádzalo. Inak by veru Harry a ostatní po nájazdoch predchádzajúcich generácií študentov nemali kde po týchto poznatkoch pátrať.

Terry Pratchett – Úžasná Zeměplocha

V knihách Terryho Pratchetta nehrozí žiadna nuda ani na miestach napohľad takých pokojných, ako je knižnica. Konkrétne knižnica v priestoroch Neviditeľnej univerzity si veru preskákala svoje. Čarovné knihy, z ktorých mágia len tak prýšti, sú totiž tvrdým orieškom pre nejedného návštevníka. Našťastie medzi policami kraľuje silný a múdry Knihovník, ktorého síce nešťastná udalosť v knižnici premenila na orangutana, to mu však neubralo nič z jeho schopností.

Haruki Murakami – Kafka na pobřeží a Podivná knihovna

Aj japonský spisovateľ známy svojimi nevšednými príbehmi prisúdil knižniciam dôležitú úlohu. V románe Kafka na pobřeží sa knižnica stáva druhým domovom pre mladého Tamuru, Podivná knihovna zasa rozpráva príbeh chlapca, pre ktorého sa bežná návšteva knižnice stane nočnou morou s nečakanými následkami.

Umberto Eco – Meno ruže

V slávnom románe talianskeho spisovateľa zohráva knižnica jednu z hlavných úloh. Práve vďaka nej totiž hrdina románu natrafí na stopu, ktorá ho posunie vo vyšetrovaní prípadu mŕtvych mníchov. Meno ruže je legendárna knižka, ktorú si obľúbili státisíce čitateľov po celom svete.

David Whitehouse – Knižnica na kolesách

Tento pomerne neznámy román rozpráva o Bobbym, Val a Rose, pre ktorých je hlavným útočiskom pojazdná mestská knižnica. V nej nachádzajú prostredie, kde im nehrozí šikana, trápenie ani útoky zo strany iných. Príbeh o potrebe harmónie, lásky a rodiny je dojemným rozprávaním, v ktorom má knižnica svoje miesto.

Kasie West – Zabuchnutá v knižnici

Knižnica ako miesto pre lásku? Určite áno! Keď dvoch študentov omylom vymknú v knižnici, v tínedžerskej romanci to ani nemôže dopadnúť inak. Ale úprimne – existuje pre knihomoľov lepšie miesto na zoznámenie? 🙂

Tak čo, presvedčili sme vás?

Vieme, že tento zoznam nie je ani zďaleka úplný a na svete je ešte veľa knižiek, v ktorých majú knižnice nezastupiteľné miesto. Hlavné však je, aby sme chápali ich dôležitosť pre svet. A to nielen pre svet knižných hrdinov, ale aj pre ten náš.

Preto sa aj my pripájame k oslavám Týždňa slovenských knižníc. V rámci neho na vás čaká mnoho akcií po celom Slovensku a v prípade, že vás na verejnosti s knihou v ruke prichytí špeciálna knižničná hliadka, môžete získať aj zľavu na nákup v Martinuse. Tak čítajte a žite dobré príbehy, aby bol svet zasa o kúsok lepším miestom. 🙂

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora