Oreo Cheesecake

posted in: Sladký život | 0

Kto má rád oreo? Ja ho zbožňujem. A tá farba! My už na blogu recept na oreo keksíky máme. Trochu som ho oprášila, prerobila na cheesecake a doladila slaným karamelom, lebo aj slaný karamel zbožňujem a myslím si, že tá chuť sa tam neskutočne hodí.

Upiecť cheesecake nie je nič zložité. Tento náš si môžete vyrobiť od začiatku do konca úplne sami. Žiadne kupované keksy. Odmenou vám bude neodolateľne dobrý dezert, ktorým sa môžete pochváliť pri akejkoľvek príležitosti. Alebo ho pripravte len tak, lebo tak ako ja milujete oreo.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.

kosik

Na prípravu korpusu budete potrebovať (priemer 20 cm):
200 g hladkej múky
65 g kakaa holandského typu
¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
1 čajovú lyžičku instantnej kávy
štipku soli
175 g masla izbovej teploty
200 g kryštálového cukru
1 vajce
Na prípravu krému budete potrebovať:
430 g mascarpone
250 g kyslej smotany
125 g práškového cukru
2 vajcia
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
Na prípravu slaného karamelu budete potrebovať:
150 g kryštálového cukru
25 g masla
1 a ½ lyžice vody
50 ml 33% smotany
¼ čajovej lyžičky hrubozrnnej soli

A takto na to:

Ako prvé si pripravte cesto na korpus. Všetky sypké suroviny, múku, kakao, sódu, kypriaci prášok, kávu a soľ zmiešajte spolu. Maslo izbovej teploty vyšľahajte spolu s cukrom do hladkej peny, pridajte vajce a opäť vyšľahajte. Pridajte sypkú zmes a poriadne rukami vymieste na hladké cesto. Vytvorte guľu, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke 30 minút.

Vychladené cesto rozvaľkajte a vykrojte kruh s priemerom 24 cm. Vyložte ním formu s priemerom 20 cm, papier na pečenie nemusíte použiť vôbec, alebo len na spodnú časť formy. Kým sa rúra vyhreje na 180 stupňov dajte formu s cestom do chladničky a pred pečením cesto vidličkou na niekoľkých miestach prepichnite. Pečte približne 12 minút. Prebytočné cesto upečte tiež, môžete ho použiť pri záverečnom dozdobovaní.

Vymiešajte spolu mascarpone, kyslú smotanu, cukor, vajcia a vanilkový extrakt. Krém nalejte na korpus, teplotu znížte na 160 stupňov a pečte 25 – 30 minút. Nepoužívajte teplovzdušnú rúru. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť.

Pripravte slaný karamel. Cukor s vodou pri strednej teplote rozpustite. Keď získa jantárovú farbu, zalejte ho horúcou smotanou s rozpusteným maslom a soľou. Pri nalievaní dávajte pozor na horúcu paru a prudké bublanie. Rýchlo miešajte, a po pár sekundách karamel odstavte. Nechajte ho chvíľku chladnúť pri izbovej teplote a potom ho nalejte na upečený cheesecake. Na záver dozdobte nadrobenými zvyškami cesta a orechmi.

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre