Novinky - 23.02.2019 22:58

Pudilová so zápasom večera, Blachowicz fanúšikov sklamal

Zdroj: Tomáš Horváth, Richard Weinfortner

Prvý zápas obstaral Damir Ismagulov, rodák z ruského Orenburgu, a Španielom Joelom Alvarezom. Obaja bojovníci sa snažili udržať boj v postoji, čo však veľa aktívneho boja neprinieslo. Diváci v O2 arene dali svoju nespokojnosť s priebehom patrične najavo občasným piskotom a bučaním. V konečnom dôsledku bol dominantnejší Ismagulov. Pripísal si tak svoju osemnástu výhru v oktagone po jednohlasnom verdikte rozhodcov. Viac vzrušenia priniesol druhý duel večera, ktorého aktérmi boli Rustam Chabilov s Diegom Ferreirom. Prvý menovaný, ako zástupca dagestanskej "zápasníckej školy" predviedol niekoľko strhov, no Brazílčan sa bez vážnejších vždy vrátil na nohy. Pokiaľ však šlo o kopy a údery, Ferreira mal jasne navrch. Dvakrát bol v samom závere kola veľmi blízko k ukončeniu. Škrtenie však nedokázal dotiahnuť a na sériu úderov pri pletive mu neostal čas na TKO. Podobne to videli aj arbitri a Ferreira si tak pripísal svoje štvrté kariérne víťastvo po sebe.

V rámci tretieho duelu sa v oktagone predstavil zástupca rakúskeho MMA. Ismail Naurdiev síce ešte pred troma týždňami bojoval na turnaji XFN vo Viedni, no na poslednú chvíľu zaskakoval za zraneného Ramazana Jemejeva a predstavil sa na pražskom turnaji. Na svoj debut v UFC bude spomínať len v tom najlepšom, keďže na body jednohlasne porazil Brazílčana Michela Prazeresa. Prvé tri zápasy ešte predčasný koniec nepriniesli, štvrtý už áno. Postaral sa oň "The Bosnian Bomber" Damir Hadžović, pre ktorého to bol už piaty zápas na scéne UFC. Jeho súper bol počtom vystúpení v najslávnejšom oktagone porovnateľne skúsený, no bilanciou zápasov o poznanie slabší Marco Polo Reyes. Dvaja z troch rozhodcov prisúdili úvodné kolo Reyesovi, no Hadžović v tom druhom už prebral iniciatívu, čo zdokumentoval víťazstvom na technické KO. Po boji pochválil publikum aj samotné mesto Praha a do zákulisia schádzal za ovácií publika. V klietke sa pritom zdržal len sedem minút a tri sekundy.

Embed from Getty Images

Ženské zápasy bývajú v MMA zárukou aktívneho a atraktívneho súboja a podobne to poňala aj Gillian Robertsonová s Veronicou Macedovou. Pre druhú menovanú šlo len o druhý duel v tejto organizácii, svoj debut prehrala a podobný záver mala aj konfrontácia s kanadskou súperkou. Venezuelčanka sa pritom pokúsila hneď na úvod získať priazeň publika na svoju stranu, keď si za nástupovku zvolila pieseň Marpa a Rytmusa, ktorí v rámci svojho boxerského zápasu vypredali O2 arenu pred zhruba dvoma mesiacmi. Za to sa jej pri predstavovaní dostalo mohutného potlesku, avšak po boji oslavovala Robertsonová. Dianie sa odohrávalo prevažne na zemi, kde sa cíti ako ryba vo vode. Jej šieste kariérne víťazstvo bolo zároveň piatym na submisiu. O predposlednom zápase preliminary card možno povedať, že obaja bojovníci potrebovali napraviť svoje meno v tejto organizácii. Angličan Chris Fishgold mal skvelú profesionálnu bilanciu 17-1, s ktorou prešiel z domácej organizácie Cage Warriors, kde bol dokonca šampiónom perovej váhy, do tej najprestížnejšej. Tam však pri svojom prvom vystúpení vydržal len štyri minúty. Švéd Daniel Teymur má toho v 31 rokoch odbojovaného výrazne menej, no prehral svoje prvé dva duely v UFC a rovnako tak aj tretí s Fishgoldom. Po skvelom prvom kole, ktoré dvíhali divákov zo sedadiel sa obaja do seba naplno zahryzli aj v kole číslo dva, a to ovládol rodák z Liverpoolu, ktorý súperovi nasadil škrtenie a Švéd sa vzdal.

Embed from Getty Images

Hneď niekoľko prestreliek priniesol zápas medzi jediným Američanom na úvodnej karte Dwightom Grantom a jediným talianskym zástupcom v tento večer Carlom Pedersolim. Taliansky bojovník sa snažil o množstvo high-kickov, no práve jeden z nich sa mu stal osudným v samom závere prvého kola. Nepresný kop a následný čistý úder Granta poslal Pedersoliho k zemi a nasledovali ďalšie údery Američana. So záverečným klaksónom prišlo aj ukončenie zápasu. Skúsený rozhodca Marc Goddard zastavil zápas a víťazom sa tak stal Dwight Grant. Pedersoli však okamžite vstal a začal protestovať proti tomuto verdiktu. Pobúrenie to vyvolalo aj v hale, ktorá bola v tomto prípade na strane Taliana.

Hlavná karta UFC Fight Night Praha:
Prvý zápas hlavnej karty priniesol prestrelku Rusa Magomeda Ankalajeva a Brazílčana Klidsona Abreua. O šesť mesiacov mladší Abreu síce nesplnil váhový limit tohto zápasu, no Ankalajev súhlasil s jeho uskutočnením. Brazílčan síce kvôli tomuto priestupku prišiel o 20% zo svojej výplaty, no na jeho výkone to príliš badať nebolo. Obaja bojovníci predviedli plnohodnotné tri kolá v oktagone a na konci sa z víťazstva na body tešil bojovník z Ruska a upravil si tak skóre v UFC na 2-1.

Azda najviac signifikantných úderov priniesol duel medzi Johnom Dodsonom a Piotrom Janom. Ruský zápasník bol síce väčšinu zápasu dominantnejší, no Dodson ukázal srdce a množstvo úderov ustál veľmi skúsene. Zápas napokon dospel až do plných troch kôl a v nich si jednohlasné víťazstvo pripísal Piotr Jan. Skúsenejší Dodson si však získal srdcia fanúšikov v O2 arene.

Trojminútová kontrola na pletive v prvom kole a dominancia jedného zo zápasníkov. Hovoríte si, že ste o tom už počuli. Až veľmi nápadne sa prvé kolo zápasu Liz Carmoucheovej a domácej Lucie Pudilovej podobal na duel Chabib Nurmagomedov - Conor McGregor. Oduševnený výkon českej hviezdy Pudilovej napokon na víťazstvo nestačil, no za atmosféru v O2 arene by sa nemuseli hanbiť ani tie najväčšie svetové haly. Českej hviezde večera venujeme na našom webe aj samostatný text.

Sklamaná nálada v hale sprevádzala nástup aktérov ďalšieho duelu. Poliak Michal Oleksiejczuk svoje predošlé duely vyriešil bleskovým knokautom, no po svojom debute v UFC bol pozitívne testovaný na zakázané látky, a to ho na vyše rok z kolotoča zmiešaných bojových umení vyradilo. V podobnom duchu sa vrátil aj proti Gianovi Villantemu, vyznávačovi dlhších taktických bitiek. Po 94 sekundách uštedril Američanovi úder do rebier a ten sa zrútil k zemi.

Embed from Getty Images

Holandský "mrakodrap" Stefan Struve bol v predposlednom zápase turnaja proti Marcosovi Rogeriovi de Limovi v nevďačnej pozícii. Potreboval sa rehabilitovať po troch prehrách v rade a úvod súboja s 33-ročným Brazílčanom nezačal vôbec dobre. V úvodných sekundách inkasoval úder na bradu, po ktorom padol k zemi. Následne však už zúročil svoje skúsenosti a kým úvonú päťminútovku ešte absolvoval pod súperom, v druhom kole sa dostal navrch, nasadil de Limovi arm triangle a ten bol nútený súboj vzdať. Pre Struvea to bola už osemnásta submisia v kariére, v ťažkej váhe skutočná rarita, no po súboji stále len 31 rokov starý Struve nechal rukavice v strede oktagonu a so slzami v očiach oznámil, že bojoval zrejme naposledy.

Embed from Getty Images

Hlavný zápas večera, vypísaný na päť kôl medzi takmer domácim Janom Blachowiczom a Brazílčanom Thiagom Santosom sa začal opatrne z oboch strán. Santos v prvých kolách hrozil najmä vďaka prešľapovaniu súperových kolien, no Blachowicz sa pozorne bránil. Na začiatku tretieho kola však prišiel zlom. Santos presne trafil a Blachowicz išiel k zemi. Nasledovalo niekoľko desiatok úderov na zemi a rozhodca Herb Dean zápas ukončil. Aj o brazílsko-poľskom zlatom klinci večera si ešte napíšeme.