Vynovená materská škola opäť slúži deťom

Po viac ako pol roku sa do Materskej školy na Štúrovej ulici vo Fiľakove vrátil život. V pondelok, 18. februára popoludní odovzdali takmer komplexne zrekonštruovanú budovu do užívania.

Rekonštrukcia Materskej školy na Štúrovej ulici vo Fiľakove sa skončila. Deti, pedagógovia i rodičia sa môžu tešiť z vynovenej budovy, do ktorej mesto zainvestovalo 726-tisíc eur. Tie vyskladalo z viacerých zdrojov. Z Integrovaného regionálneho operačného programu sa mestu podarilo získať 428-tisíc eur, vláda počas výjazdového rokovania prispela špeciálnou dotáciou vo výške 57-tisíc eur, 170-tisíc mesto vyčlenilo z väčšieho úveru, 46-tisíc pridalo z vlastného rozpočtu. Mestský podnik Filbyt zároveň zrekonštruoval kotolňu škôlky za vyše 25-tisíc eur.

Z týchto peňazí sa podarilo znížiť energetickú náročnosť budovy – zateplili sa fasáda aj strecha, vymenili sa všetky okná a dvere a vyriešil sa aj problém s teplou vodou. V škôlke pribudol, namiesto 16-tich osobitných bojlerov, centrálny systémna ohrev vody. Okrem spomínanej rekonštrukcie kotolne sa ďalej obnovili všetky sociálne zariadenia, zamuroval sa jeden balkón a pribudla nová prístavba. Vďaka nej sa podarilo navýšiť kapacitu škôlky na súčasných 154, teda o 15 nových miest. Spolu s rozšírením kapacity v Materskej škole na Daxnerovej ulici tak v poslednom období v meste pribudlo 35 nových miest pre deti. Rozširovanie kapacít má pomôcť aj pri zavedení povinnej predškolskej dochádzky pre deti od 5-tich rokov, ktoré sa predpokladá od budúceho roka.

Riaditeľka materskej školy Helena Kecskemétiová vníma rekonštrukciu pozitívne. Podľa jej slov budovu postavili v roku 1979 a odvtedy väčšími zmenami neprešla. „Výnimkou bola len rekonštrukcia strechy v roku 2013, lebo zatekala.“ Majú za sebou náročný rok, nakoľko sa počas rekonštrukcie museli vysťahovať a prevádzka škôlky bola rozdelená do priestorov ostatných školských a predškolských zariadení. „Chcem sa im preto ešte raz poďakovať, lebo nám vychádzali maximálne v ústrety. Tiež rodičom za ich trpezlivosť a pomoc. V neposlednom rade zriaďovateľovi a pracovníkom VPS. Myslím si, že budova je teraz krásna, zmenila sa na nepoznanie. Čaká nás už iba revitalizácia zelene, ktorú zrealizujeme spolu s deťmi na jar,“ uzavrela.

Zdroj: Klaudia Kovácsová, hovorkyňa mesta Fiľakovo

 

Publikované 20. 2. 2019

Zdieľajte článok

Pridaj komentár