Interaktívne svetlomety

Interaktívne svetlomety predstavujú ďalšiu zásadnú vývojový stupeň v konštrukcii predných i zadných svetlometov. Tieto svetlomety dokážu premietať informácie na vozovku, v budúcnosti dokážu aj projekciu priestorových hologramov.

V roku 1898 predstavila firma Columbia Automobile Company prvý elektrický svetlomet, vtedy však bol elektrický svetlomet na začiatku vývoja a nedosahoval výkonov v tej dobe prevažne používaných acetylénové a olejových lámp. Dnes vieme, že elektrický svetlomet súboj vyhral a prešiel si za viac ako 120 rokov búrlivým vývojom. Inžinieri a dizajnéri všetkých automobilových značiek sa dnes predháňajú v kreativite pri vývoji predných i zadných svetlometov. Interaktívne svetlomety sú jedným z posledných vývojových smerov.

Interaktívne svetlomety VW Interaktívne svetlomety VW

Interaktívne predné a zadné svetlomety poskytujú nové osvetľovacie funkcie. Mikropixelové svetlomety môžu mať až 30 tisíc svetelných bodov, vďaka ktorým sú schopné premietať informácie priamo na vozovku. Projekcia na vozovku je nielen efektné, ale zároveň prispieva k zvýšeniu bezpečnosti prevádzky. Svetlomety tohto typu dokážu pred automobil premietať jazdné pruhy či pomôcť pri cúvaní.

Interaktívne svetlomety VW Interaktívne svetlomety VW Interaktívne svetlomety VW
Zadné interaktívne svetlomety SBBR VW  Zadné interaktívne svetlomety SBBR VW

V budúcnosti sa interaktívne svetlometmi stanú nepostrádateľné napríklad pri vývoji a nasadzovaní autonómneho riadenia. Autonómne vozidlá budú totiž potrebovať komunikovať s ostatnými účastníkmi premávky vrátane chodcov, aby si vyjasnili úmysly v sporných dopravných situáciách. Interaktívne svetlomety tak môžu výrazne prispieť a nahradiť chýbajúce zrakový kontakt vodiča a chodcov, alebo ich vzájomnú gestikuláciu.

Interaktívne svetlomety VW Interaktívne svetlomety VW Interaktívne svetlomety VW
Interaktívne svetlomety VW Interaktívne svetlomety VW

Nová zadná skupinové svetlá s tzv. Funkciou Matrix zase dokážu zobraziť rôzne dôležité upozornenia alebo individualizovať vozidlo prostredníctvom siete malých LED diód, viď obrázok.

 Interaktívne svetlomety VW - ukážka individualizácie

Konštrukcia Micro-pixelového LED svetlometu:
Technický základ interaktívnych svetlometov tvoria tri micro-pixelové šošovky s LED čipmi s 1024 pixelmi o veľkosti 4 x 4 mm a jedného hlavného LED svetelného modulu pre klasické statické osvetlenie. Každý z celkových 3072 pixelov možné ovládať samostatne. Micro-pixelové šošovky pracujú ako projekčné moduly schopné premietať obraz na vozovku. Existujúce rozlíšenie 3 072 pixelov je štartovací pre účely vývoja, systém má podľa vývojárov potenciál až na 30 tisíc zobrazovaných bodov.

Micro-pixel LED headlight Micro-pixel LED headlight - konštrukcia
výkonové nákupný LED svetlometov

Foto: www.volkswagenag.com
Kľúčové slová: svetlomet, interaktívne svetlomety, LED