Fotograf A. B. Molnár vystavuje v rodnej Bratislave pestré podoby folklóru

20.2.2019
0

Zdroj: Bulletin

Páčil sa vám článok?

Rôzne podoby folklóru prezentuje fotograf Alexander B. Molnár na výstave v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici v rodnej Bratislave. Nazval ju Autentický folklór a po vlaňajšej expozícii Duchovno v lesoparku, umeleckých záberov z prírody Malých Karpát, tam tematicky obrazom predstavuje svojho ďalšieho dlhodobého koníčka.

Potvrdzujú to názvy momentiek - Šatôčkový, Valaškový, Dupákový, Čapáše, Cigánsky, Bičoplesk, Sukničkový, Začepcovací, Pltnícky, Beznohý, Kuchynský, Podliezačka, Folkmarský, Chlapské vykrúcačky, Očovské cifrovačky, Šumacki chlopy, ale aj zábery na hudobníkov - Sláčikové kvarteto, Cimbalistka či Fujaroš. Viac ako 50 farebných pohľadov je výber z rokov 2008 až 2018.

 ,,Fotografie prinášajú autorov optimistický, nezaujatý, odľahčený a impresívny pohľad na vystúpenia folklórnych súborov. Dokladujú jeho zaujatie touto témou, keďže v minulosti v takých súboroch účinkoval. Vidno jeho profesionálny záujem a pohľad. Zachytáva tanečnú dynamiku, auru, pohyb, radosť, rozmanitosť, ale aj rozochvenie vzduchu a svetla, farieb pestrých krojov a rozjarených tvárí, takmer akoby sme počuli samotnú muziku a spev. Mnohé zo záberov zaznamenávajúce rýchlosť tanca sú akoby technicky nedokonalé, sú jedinečným záznamom folklórnych udalostí," konštatovala na utorkovej (19.2.) vernisáži kurátorka Zuzana Neumannová.

Alexander B. Molnár (1944) sa fotografovaniu venuje od detstva. Začal vo fotokrúžku v Dome pionierov a mládeže, v rokoch 1973 – 1975 absolvoval Školu výtvarnej fotografie v Brne. Pracoval ako správca zbierok v Slovenskej národnej galérii (1971 – 1988).

Vo fotografovaní sa naďalej vzdelával, písal o ňom, zúčastňoval sa na rôznych výstavách aj aktivitách Stredoeurópskeho domu fotografie v Bratislave. Najväčšiu autorskú prezentáciu mal vo francúzskom meste Metz, kde na 88 fotografiách predstavil Slovensko pri príležitosti európskych hlavných miest kultúry Košíc a Marseille (2013).
Výstava potrvá do 2. marca.

(tasr)

Páčil sa vám článok?