Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu

Majiteľ Pravdy a Parlamentných listov prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu Foto: Luboš Pilc, Pravda

Český senátor a miliardár Ivo Valenta prevádza svoj majetok do zvereneckého fondu. ČTK dnes povedal, že sa pre prevod rozhodol kvôli dedičskému usporiadaniu majetku.

 

Valentovi patrí napríklad lotériová spoločnosť Synot Tip a väčšinový podiel vo firme Our Media, pod ktorú spadajú portály Parlamentné listy (česká a slovenská verzia), regionálne televízie, Nakladateľstvo Olympia a slovenských denník Pravda vrátane jeho internetovej verzie.

"Kroky, týkajúce sa prevodu môjho majetku do zvereneckého fondu, som už urobil. Trustový fond bude založený približne v druhej polovici mesiaca marca," povedal Valenta. Dodal, že dôvodom nie je český zákon o konflikte záujmov, ktorý zakázal vrcholným politikom vlastniť médiá a priniesol aj ďalšie obmedzenia ohľadom ich podnikania.

Kvôli podozreniu z Valentovho konfliktu záujmov podala česká pobočka organizácie Transparency International v polovici decembra podnet. Valenta podľa nej porušuje zákon tým, že prostredníctvom iných spoločností ovláda regionálnu televíziu TV Brno 1. Valenta tvrdenia organizácie už skôr odmietol. Poukazuje na to, že v zlínskom krajskom a mestskom zastupiteľstve vykonáva funkciu ako „neuvoľnený“, teda neplatený člen.

Ustanovenie novely zvané "lex Babiš" nepôsobí spätne. Senátorom je Valenta od jesene 2014, do zastupiteľstva Zlínskeho kraja bol zvolený o dva roky neskôr. V čase účinnosti novely zákona o konflikte záujmov sa Valenta stal zástupcom mesta Zlína, a to na jeseň 2018.

V minulom rebríčku 80 najbohatších Čechov, ktorý zverejnil časopis Forbes, patrilo Valentovi 51. miesto s majetkom 4,4 miliardy korún. Oproti predchádzajúcemu vydaniu rebríčka senátorovej imanie vzrástlo o 1,1 miliardy Sk, teda zhruba o tretinu.

"Pre tento krok (prevod majetku do zvereneckého fondu) som sa rozhodol výhradne kvôli dedičskému usporiadanie majetku. Táto možnosť, ktorú ponúka zákon, je optimálna v prípade, keď majiteľ spoločností chce, aby vybudované firmy a majetok zostali zachované ako celok aj do budúcnosti a neboli atomizované, "povedal Valenta. Ak sa rozhodne k obhajobe senátneho mandátu na Uherskohradišťsku v budúcom roku, prestane sa, ako uviedol, venovať podnikateľským aktivitám, ktoré by mohli spôsobiť konflikt záujmov.