Minulý týždeň sa darilo nielen rope, ale aj drahým kovom. Cena zlata v závere týždňa stúpla o 0,6 percenta na 1 322,10 dolára za troyskú uncu. Striebro si prilepšilo na 15,74 dolára za uncu.

Chýba ťažká ropa

Obchodníci s ropou pozorne sledovali rokovania medzi USA a Čínou. Ich výsledok môže významne ovplyvniť dopyt po rope.

Nemenej dôležitý je aj vývoj vo Venezuele. Niežeby po uvalení sankcií na ropné spoločnosti tejto krajiny bol na trhu nedostatok suroviny, problém spočíva v kvalite spracovania ponúkanej ropy. Začína chýbať ťažká venezuelská ropa, na ktorú boli stavané mnohé americké rafinérie.

Na riziko vo svojom vyhlásení upozornila aj medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) s tým, že dodávky ťažšej ropy klesajú aj z krajín OPEC, ktoré znižujú ťažbu. Napriek tomu USA koncom januára oznámili sankcie voči venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA. Nezakázali síce nákup ropy z Venezuely, ale zmrazili aktíva, ktoré má firma uložené v amerických bankách, čím Caracas prišiel o značnú časť príjmu zo suroviny, ktorá je pre ekonomiku krajiny rozhodujúca.

Podľa údajov z EIA predstavoval vývoz ropy z Venezuely do USA v októbri minulého roka 17,6 milióna barelov, pričom príjmy z tohto predaja tvorili okolo 80 percent devíz Venezuely.

Ceny rastú

Ceny

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa