Slovenské elektrárne vyrobili vlani pre sucho menej elektriny

Slovenské elektrárne, ktoré majú takmer 70-percentný podiel na slovenskom trhu s výrobou elektriny, vlani vyprodukovali 18 638 gigawatthodín elektriny a do siete dodali 16 778 gigawatthodín.


Sucho v minulom roku znížilo výrobu elektriny na Slovensku. Slovenské elektrárne (SE), ktoré majú takmer 70-percentný podiel na slovenskom trhu s výrobou elektriny, vlani vyprodukovali 18 638 gigawatthodín elektriny a do siete dodali 16 778 gigawatthodín. "Za 4,1-percentným poklesom výroby, ktorý sa premietol do 4,4 percentného medziročného poklesu dodávok elektriny, stojí najmä vlaňajšie sucho," uviedol pre portál vEnergetike.sk slovenský dominantný výrobca elektriny.

Kumulatívne úhrny zrážok v roku 2018 boli hlboko pod dlhodobým priemerom, takže vodné elektrárne v roku 2018 do siete dodali iba 1 275 gigawatthodín elektriny. Je to medziročný prepad o 21,3 %. Slovenské elektrárne majú vo svojom portfóliu tridsaťjeden vodných elektrární, ktoré sú priamo závislé od počasia a hydrologickej situácie. Na začiatku minulého roka boli vodné nádrže plné a energetici predpokladali dobrú výrobu.

„V priebehu zimy však vznikli malé zásoby snehu, ktorý pri jarnom topení zvykne plniť naše rieky. K tomu sa pridalo teplé počasie už od jarných mesiacov a minimálne zrážky. Takéto počasie bolo aj v lete a na rozdiel od predchádzajúcich rokov výraznejšie zrážky neprišli ani na jeseň,“ dodali elektrárne. Podľa spoločnosti bola preto výroba Vážskej kaskády už od polovice mája minulého roka až takmer do konca roka v nočných hodinách znížená na minimum.

Slovenské elektrárne vlani dodali skoro 90 % elektriny bez emisií oxidu uhličitého. Podiel elektriny z jadra na celkovej dodávke totiž medziročne stúpol zo 79 % až na 82 %. "Ďalšími zdrojmi bez emisií oxidu uhličitého boli voda s takmer 7,6 %, biomasa s 0,1 % a slnko s 0,01 %,“ spresnili elektrárne. Energia získaná spaľovaním uhlia mala na dodávke podiel vyše 10 %.

Na výsledok jadrových elektrární mali pozitívne vplývať Mochovce, kde na prvom bloku v máji 2018 ukončili historicky najkratšiu odstávku. Trvala iba 18,53 dňa. "Jadrové bloky spoľahlivo celoročne poskytovali aj podporné služby, sekundárnu a zápornú terciárnu reguláciu výkonu, ako aj sekundárnu reguláciu napätia," dodali SE.

V minulom roku nebola na blokoch zaznamenaná žiadna prevádzková udalosť hodnotená podľa medzinárodnej stupnice hodnotenia jadrových udalostí stupňom 1, teda ako udalosť s nízkym potenciálnym dopadom na bezpečnosť. „Vlani sme tiež v jadrových elektrárňach nezaznamenali žiadnu prevádzkovú udalosť, pri ktorej by sa automaticky odstavil reaktor,“ konštatovali elektrárne.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk