Jozef Banáš sa opäť stretne s čitateľmi na besede vo Fiľakove

Hosťom februárovej čitateľskej besedy Hradného múzea vo Fiľakove bude opäť známy slovenský spisovateľ, Jozef Banáš, ktorý zavíta do novohradského mestečka už po štvrtýkrát. Miestnemu obecenstvu predstaví svoj nový román o jednom z kľúčových postáv slovenského národa, Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Knihu s názvom „Prebijem sa! Štefánik, muž železnej vôle“ vydalo vydavateľstvo Ikar v roku 2018.

Autor v nej odhaľuje najväčšie tajomstvá spojené s týmto významným slovenským astronómom, generálom, fotografom, vojenským letcom, diplomatom, politikom a jeho dobou. Obsažne a zaujímavo opisuje jeho životný príbeh počnúc detstvom v kopaničiarskej obci Košariská, cez cestovateľské zážitky a excelentný kariérny rast vo vedeckej, vojenskej aj politickej sfére, až po let do Bratislavy v roku 1919, ktorý sa mu stal osudným.

Počas svojho života bojoval za slobodné Československo doma aj v zahraničí, podieľal sa na formovaní zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Za svoje zásluhy je považovaný za národného hrdinu. Takmer päťstostranová publikácia je v literárnej branži považovaná za azda najkomplexnejší príbeh o Štefánikovi.

Beseda sa uskutoční 26. februára 2019, o 17:00 hodine v Mestskej knižnici vo Fiľakove. Organizátori srdečne očakávajú všetkých záujemcov.

Zdroj: Tlačová správa Hradného múzea vo Fiľakove

 

 

Publikované 19. 2. 2019

Zdieľajte článok

Pridaj komentár