Správy Regióny Zo Slovenska

Erika Jurinová: Vážne pochybenia minulého vedenia ŽSK, Blanár sa bráni

Podľa predsedníčky ŽSK, interný audit na Úrade Žilinského samosprávneho kraja odhalil vážne pochybenia predchádzajúceho vedenia. Týkať sa majú chýb pri verejných obstarávaniach, absencie verejných obstarávaní a neporiadku v dokumentácii.

Ilustračný obrázok k článku Erika Jurinová: Vážne pochybenia minulého vedenia ŽSK, Blanár sa bráni
Zdroj: TASR

Ako informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, úrad v súvislosti so zisteniami pripravuje trestné oznámenia.

„Vážny problém vidíme v tom, že veľa projektov bolo financovaných z projektov Európskej únie, pri ktorých verejné obstarávanie musí byť v absolútnom poriadku. V opačnom prípade hrozí vrátenie peňazí. Ide o milióny eur. Musíme pristúpiť aj k podaniu trestných oznámení a podaní na Najvyšší kontrolný úrad SR, Úrad pre verejné obstarávanie a Protimonopolný úrad SR,“ skonštatovala Jurinová.

Za najzávažnejšie považuje prípady, keď vôbec nebolo urobené verejné obstarávanie, napriek tomu, že zákon hovorí, že malo byť vykonané. „Ide o zmluvy na elektrinu, plyn, mobilné služby, uskutočnenie verejného obstarávania cez elektronický systém. V prípade ekonomicko-informačného systému bola zmluva uzatvorená bez verejnej súťaže priamym zadaním alebo rokovacím konaním. Za 12 rokov existencie zmluvy ŽSK uhradil sumu 8,14 milióna eur. Aj v tomto prípade podávame trestné oznámenie,“ zdôraznila predsedníčka ŽSK.

Problémom sú podľa nej aj zmluvy získané súťažením, ktoré však v niektorých prípadoch boli prekročené aj o 500 percent bez objednávok a dodatkov, alebo s dodatkami, kde boli sumy prekročené aj o 100 percent.

„Jednu skupinu z tohto balíka tvoria zákazky, ktoré boli realizované v rokoch 2013 až 2016, keď bol podľa zákona zákaz uzatvárania dodatkov bez súhlasu Rady Úradu pre verejné obstarávanie. Dodatky k stavebným prácam v inštitúciách, ktoré zriaďujeme – stredné školy, nemocnice, kultúrne zariadenia – neúmerne prevyšovali cenu zákaziek. Takýchto zákaziek bolo viac ako 20,“ doplnila Jurinová.

Ako dodala, ŽSK prijal niektoré opatrenia na stransparentnenie verejného obstarávania. Kraj stiahol verejné obstarávanie zo svojich organizácií na Úrad ŽSK, vypracoval novú smernicu pre verejné obstarávanie, všetkým organizáciám v zriaďovateľskej pôsobnosti i Úradu ŽSK uložil povinnosť zverejňovať na webovej stránke všetky verejné súťaže, nastavil plán verejného obstarávania, ktorý doteraz nebol.

„Robíme skrátka všetko pre to, aby sa čo najviac firiem zapájalo do súťaží, chceme zmeniť vo verejnosti pocit, že vo verejných obstarávaniach je všetko vopred dohodnuté,“ uzatvorila predsedníčka ŽSK.

Ako informoval bývalý predseda ŽSK Juraj Blanár na sociálnej sieti, všetko to, čo si vypočul na pondelkovej tlačovej konferencii na Úrade ŽSK, je obyčajný alibizmus. Tvrdí, že má vytvoriť alibi pre nečerpanie naštartovaných eurofondov, rovnako že nebudú robené obstarávania, „ktoré im tam teraz absolútne padajú, a preto hľadá nejaké iné dôvody“.

"Ja by som – rečou jej voličov – odpovedal pani Jurinovej, aby zlepšila dopravu v našom kraji, aby ľudia nemuseli stáť v zápchach tak, ako sľubovala. A nevyhovárala sa na bývalé vedenie, pretože nič z toho, čo hovorila, podľa môjho názoru nie je pravda,"skonšta­toval Blanár.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM