StoryEditor

Umelec sa súdi s českou Škodou. Má stiahnuť z trhu modely SUV a aj niektoré disky

19.02.2019, 12:10
Autor:
ČTKČTKfdvfdv
Modely Karoq a Kodiaq, ktoré patria k obľúbeným SUV aj na Slovensku, vraj vznikli "pod rukami" umelca Vlada Vovkaniča.

Maliar a dizajnér Vlado Vovkanič požaduje, aby spoločnosť Škoda Auto stiahla z trhu vozidlá segmentu SUV Kodiaq a Karoq, rovnako ako aj modely kolies Vega a Triglav. V žalobe, ktorú v pondelok 18. februára začal prejednávať stredočeský krajský súd, tvrdí, že ich firma vyrobila na základe jeho návrhov. Škoda jeho tvrdenia však odmieta.

Vovkaničov právny zástupca Petr Horáček uviedol, že maliar so svojimi návrhmi áut typu SUV kontaktoval v roku 2009 pracovníka Škody.

​V roku 2010 mu odovzdal skice, ktoré však dostal po určitej dobe späť s tým, že firma takéto automobily neplánuje. Zhruba v tom čase sa však podľa Horáčka naopak značka rozhodla, že SUV vyrábať bude. "Je tu jasná časová zhoda," povedal.

Umelec žalobu rozšíril taktiež na modely kolies Vega a Triglav, ktoré boli pôvodne na autách Kodiaq a Karoq, firma ich však použila tiež u svojho nového vozidla Scala. Vovkanič žiada, aby mu Škoda priznala autorstvo Kodiaqu, Karoqu a kolies, zverejnila rozsudok a prestala ich vyrábať a aj predávať.

S tým nesúhlasí právnik automobilovej spoločnosti Tomáš Dobřichovský. "Dizajn vozidiel Kodiaq a Karoq vznikol zo samostatnej produkcie dizajnérov Škoda," uviedol. Myšlienka na vozidlá SUV vznikla podľa neho už skôr, čo je uvedené v strategickom dokumente z roku 2009. Spoločnosť zároveň spochybňuje, či je autorom predložených návrhov skutočne Vovkanič a aj to, kedy vznikli.

Obe strany sa zhodli na tom, že by mal autorstvo designov posúdiť znalec. Podľa Horáčka však bude pravdepodobne zložité nájsť takého, ktorý nikdy nepracoval pre Škodu alebo naopak pre niektorého jej konkurenta. Súd v pondelok rokovania odročil na marec, chce vypočuť niektorých svedkov a zozbierať/preskúmať dôkazy.

​Vovkanič podal žalobu na Škodu na ochranu pred nekalosútažným konaním a na ochranu svojich autorských práv predvlani v novembri. V prípade nekalej súťaže súd žalobu bez pojednávania odmietol a Vovkanič sa proti tomu odvolal.

Veľké SUV Kodiaq predstavila Škoda v septembri 2016 a na trh sa model dostal začiatkom roka 2017. Na jeseň toho istého roka prišiel na trh aj menší Karoq, ktorý nadviazal na ochdádzajúcu Škodu Yeti. Oba modely patria na českom, ale i slovenskom trhu medzi najpredávanejšie vozidlá.

01 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 05 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy?
menuLevel = 2, menuRoute = auto/automobilky, menuAlias = automobilky, menuRouteLevel0 = auto, homepage = false
25. apríl 2024 14:29