Organizátori Oscarov prišli s rozhodnutím, že ceny vo vybraných kategóriách odovzdajú cez reklamné brejky počas televízneho prenosu na televízii ABC. Verejnosti to oznámili necelé dva týždne pred samotným galavečerom.

Po tomto kroku sa však strhla vlna ostrej kritiky. Od divákov, ktorí nesúhlas prejavili na sociálnych sieťach, až po uznávané osobnosti z filmového odvetvia.

Diváci po celom svete totiž naživo nemali mať možnosť sledovať odovzdanie sošiek za najlepšiu kameru, najlepší strih, vyhlásenie víťaza v kategórii najlepšieho hraného krátkeho filmu a tiež najlepších masiek.

Netrvalo dlho a k prezidentovi Akadémie Johnovi Baileymu smeroval aj otvorený list, pripomína portál Variety. Boli pod ním podpísané osobnosti ako Quentin Tarantino, Ang Lee, Emmanuel Lubezki či Roger Deakins, všetko režiséri, ktorí za svoju prácu už Oscara získali.

„Od svojho vzniku sa prenos z Cien Akadémie neustále vyvíjal tak, aby bol formát moderný. Avšak, nikdy predtým sa kvôli tomu neobetovala integrita pôvodnej misie Akadémie,“ písalo sa v otvorenom liste. Signatári tiež uvádzali, že týmto rozhodnutím sa Akadémia odkloní od svojho poslania a namiesto toho, aby filmárov ochraňovala, ich znevažuje. Vyzvali ju, aby si rozhodnutie rozmyslela.

Napokon tak došlo k ďalším zmenám. Akadémia tlaku neodolala a členovia sa zhodli, že prenos najočakávanejšej filmovej udalosti sa napokon v televíznom prenose odvysiela tak, ako ho diváci poznajú z uplynulých rokov.

„Všetky ceny budú vyhlásené bez zmeny v tradičnom formáte. Tešíme sa na Oscarov v nedeľu 24. februára,“ uviedla Akadémia s tým, že si vypočula a zvážila aj negatívnu spätnú väzbu z vlastných radov.

V prvotnom pláne mali diváci vyhlásenie víťazov v spomínaných kategóriách sledovať iba v živom streame na jej oficiálnych profiloch. Zaradiť ich chceli aj do zostrihu na stanici ABC. Akadémia tiež tvrdila, že v najbližších rokoch môže táto „štafeta“ rotovať a do živého prenosu sa pre zmenu nemajú dostať iné kategórie.

Avizované bolo aj to, že prenos tohtoročnej ceremónie má byť kratší, ako bývalo zvykom v predchádzajúcich ročníkoch. Trvanie programu sa malo zmenami skrátiť z tri a pol na približne tri hodiny.

Cieľom „škrtov“ malo byť udržanie priazne divákov, nakoľko Oscarov z roka na rok sleduje menej ľudí. Vlani ich bolo dokonca najmenej v ich histórii. Tým, že sa ponechá odovzdanie sošiek vo všetkých 24 kategóriách, by mal prenos napokon predsa len prekročiť hranicu 180 minút.

Kontroverzie sprevádzajú 91. ročník filmových cien už celé týždne. Spočiatku ho mal uvádzať americký herec a komik Kevin Hart. Ten neskôr oznámil, že sa vzdáva tejto príležitosti pre pobúrenie, ktoré vyvolali jeho dávnejšie hanlivé výroky voči homosexuálom a príslušníkov LGBT komunity. Po 30 rokoch sa tak prvýkrát stane, že Oscary nebudú mať hostiteľa.

Na pódiu sa tak počas večera objavia a vystriedajú viaceré známe tváre. Tieto osobnosti budú televíznych divákov a prítomných v divadle Dolby Theatre sprevádzať priebehom celého večera.

Kompletné nominácie na Oscarov vyhlásili koncom januára. Najviac, dokopy desať, ich majú mexická snímka Roma a komediálna dráma Favoritka.