Lovci šarlatánov poslali Denníku N kritický otvorený list

Lovci šarlatánov poslali Denníku N kritický otvorený list

Medzi Lovcami šarlatánov a Denníkom N to zaiskrilo. Dôvodom je článok o vážne chorom dvojročnom Slavkovi.

 

Tím lekárov, ktorí na stránke Lovci šarlatánov, upozorňujú na medicínske nezmysly, pobúril článok Denníka N natoľko, že redakcii adresovali otvorený list. Denník N niektoré výhrady uznal, za článkom si autorka stojí.

V Denníku N vyšiel 6. februára článok s názvom „Drobček s chorým srdcom neplače ani nerozpráva, ublížila mu chyba lekára.

„Ešte nemal ani týždeň a už ho lekári operovali, aby mu zachránili choré srdce. Drobček s mušou váhou, sotva dvaapolkilový, zákrok zvládol. Nebyť jednej chyby lekára pri operácii už dávno by chodil a rozprával prvé slová ako deti s rovnakým ochorením srdca. Pri zákroku mu však poškodil pažerák a Slavko to má omnoho ťažšie,“ píše redaktorka Denníka N. (...)„V momente, keď doktor sondou kontroloval výsledok zákroku na srdci, nesprávnym pohybom Slavkovi poškodil pažerák. Rýchlo mu ho zašili a už sa tým príliš nezaoberali. V podstate to brali za banalitu, ktorá sa zahojí,“ píše redaktorka a cituje aj matku dieťaťa: „V Bratislave to uzavreli, že má natrvalo poškodené hlasivky. Ľavá hlasivka sa mu poškodila pri operácii, lebo pri srdci je blúdivý nerv na ľavú hlasivku a pravú hlasivku poškodili potrhaním pažeráku.“

Redaktorka ďalej píše, že Slavko v marci oslávi dva roky a doposiaľ bol viac v nemocnici než doma a že tento prípad ukazuje, ako prístup lekárov ovplyvňuje už tých najmenších. K článku pripojila autorka výzvou, že ak chce niekto Slavkovej rodine pomôcť, nech sa jej ozve.

Web Lovci šarlatánov ostal článkom pobúrený

„Musíme sa ale ohradiť voči vážnym nedostatkom v interpretovaní odbornej problematiky autorkou, ako voči bulvarizácii celej témy a článku na úkor zúčastnených lekárov a bezdôvodnému poškodzovaniu ich dobrého mena, čo znevažuje nemalú snahu všetkých tých, ktorí chceli chlapčekovi pomôcť,“ píše tím lekárov na stránke Lovci šarlatánov.

Prvým a zároveň najhorším znevážením je podľa nich názov článku. Upozorňujú, že v prípade Slavka ide o pacienta s vrodenou vývinovou vadou srdca, konkrétne spoločným arteriálnym kmeňom srdca – tj. stavom, keď zo srdca miesto dvoch hlavých veľkých tepien (jedna pre pľúca – pľúcnica a jedna pre telo – aorta) vystupuje len jedna spoločná tepna. „Tento stav je bez veľmi včasnej operačnej intervencie (prakticky ihneď po narodení) nezlúčiteľný so životom.“

Zároveň upozorňujú, že ide o zložitý kardiochirurgický výkon na otvorenom hrudníku a srdci novorodenca, pri ktorom hrozí riziko komplikácií. „Pre predstavu – ide o operáciu srdca a ciev, ktoré sa veľkosťou (zvlášť v prípade predčasne narodeného dieťaťa s nižšou pôrodnou hmotnosťou – ako v tomto prípade) nelíši od väčšieho vlašského orecha.“

„Autorka článku si zrejme neuvedomuje, že označenie komplikácie, zvlášť pri takto náročnom výkone (pre pacienta aj operatéra) za chybu a pochybenie lekára hraničí s krivým obvinením,“ píšu.
"Podsúvanie názoru, že operatér po dokončení takto zložitej operácie pri záverečnej kontrole nedbanlivosťou znehodnotí celý výsledok pre pacienta je prinajmenšom veľmi urážlivé. Zároveň si dovoľujeme vyjadriť prinajmenšom údiv nad odvahou takto suverénne zhodnotiť situáciu ako „pochybenie“ zo strany laika bez patričných odborných vedomostí a skúseností," dodávajú.

Lovci šarlatánov sa pod článok podpísali menovite – je medzi nimi redizenti, vedkyňa aj lekári z odborov: rádiológ, neurochirurg, kardiológ, internista, endokrinológ.

Redakcia Denníka N po týchto výhradách upravila titulok aj časť textu

„Uznávame, že sme sa unáhlili v konštatovaní, že lekár urobil pri operáciu chybu, to nevieme jednoznačne určiť. Toto tvrdenie sme z textu a aj z titulku vypustili. Za pôvodnú formuláciu sa ospravedlňujeme,“ odpísala redakcia Lovcom šarlatánov s tým, že Denník N* sa zároveň bude téme operácií detí venovať ďalej a pokúsi sa priniesť argumenty a vysvetlenia odborníkov.

K článku sa vyjadrila pre Lovcov šarlatánov aj autorka článku Mária Benedikovičová

„Po opätovnom posúdení textu uznávam, že nenáležite hovorí o chybe lekára, za čo sa ospravedlňujem. Pri písaní článku som vychádzala z lekárskych správ, ktoré konštatujú, že k poškodeniu pažeráka došlo sondou pri kontrole výsledku zákroku na srdci. Nemuselo ísť o pochybenie lekára, ako som nesprávne interpretovala lekársku správu. Nesprávnu informáciu sme v článku a titulku opravili," píše.
Naďalej si však stojí za článkom, ktorý popisuje, čím všetkým si prešiel Slavko Cicoň od operácie srdca. "Ako jeho matka musela tlačiť na lekárov, aby mal nádej, že raz prehovorí,“ píše redaktorka a podrobne vysvetľuje ako ťažko vníma situáciu rodina aj malý chlapec. "Zámerom článku nie je vyhnať špičkových lekárov do zahraničia, ako píšete v otvorenom liste. Chcela som ním v prvom rade poukázať, čím všetkým si prechádza rodina s vážne chorým dieťaťom."

*manžel autorky článku pracuje v Denníku N.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.