Správa o súčasnom stave vývoja v jednotlivých oblastiach práce SZĽH na začiatku roka 2019

BRATISLAVA (SZĽH) - Organizačná štruktúra Slovenského zväzu ľadového hokeja prešla za ostatné dva roky rozsiahlou prestavbou a doplnením (z pôvodných 28 pracovníkov na zhruba 68).

Dôvody tohto navýšenia sú jednoduché. SZĽH chce adekvátne reagovať na nové výzvy, ktoré sa pred ním otvorili, s cieľom rozvoja v jednotlivých oblastiach, v ktorých hokej na Slovensku funguje alebo má záujem fungovať. Nárast nastal aj po prijatí novej vízie slovenského hokeja (viď Základný strategický dokument), či po zadefinovaní jednotlivých cieľov rozvoja.

Zväz tiež musel zvládnuť novovzniknuté povinností, ktoré priniesol Zákon o športe pre národne športové zväzy, ako zmena možnosti financovania, nábeh systému IŠS (Informačný systém športu), evidencia športových odborníkov, pozícia hlavného kontrolóra športu a hlavného kontrolóra SZĽH. Na základe všetkých týchto skutočností postupne došlo od roku 2016 k dobudovaniu organizačnej štruktúry SZĽH do dnešnej podoby.

Reprezentačné a metodické oddelenie

Reprezentačné oddelenie sme rozšírili o „full time“ pozíciu generálneho manažéra (Miroslav Šatan), otvorili sme pozíciu pre manažéra reprezentačných podujatí SR 15 až SR 18 (Branislav Uličný), otvorili sme samostatný úsek pre rozhodcov, delegovanie rozhodcov (Juraj Sýkora).

Pre metodickú oblasť sme z Fínska na spoluprácu prizvali hlavného metodika a „developera“ hokejového systému (Jukka Tiikkaja), a z Kanady nášho rešpektovaného odborníka, špecialistu na korčuľovanie a individuálny rozvoj hráča (Dušan Benický).

Ďalšie pracovné pozície sme boli nútení otvoriť na základe povinností, ktoré priniesol zákon o športe – správca dát v informačnom systéme športu ISŠ (Michal Orolín), interný zväzový právnik (Radoslav Peciar), hlavný kontrolór SZĽH (Jaromír Šmátrala).

Vzdelávanie a školenia trénerov ĽH

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja a jeho pedagogickí pracovníci vysoko rešpektujú prácu slovenských hokejových trénerov a spôsob ich vzdelávania, ako základ vynikajúcich úspechov slovenského hokeja v minulosti. Zväz je však povinný reagovať na rýchlo sa znižujúci počet hráčov medzinárodnej kvality, najmä počas posledných desiatich rokov.

Je zbytočné diskutovať o skutočnostiach, ktoré tento stav zapríčinili. Dôležité je, že ostatných dva a pol roka sme sústredili svoju prácu na podstatné z nich. Za jednu z najdôležitejších oblastí považujeme vzdelávanie trénerov. Kvalita práce trénerov má totiž priamy vplyv na úroveň výkonnosti hráčov v budúcnosti. Museli sme však pristúpiť aj k niekoľkým zmenám v prístupe ku vzdelávaniu trénerov.

Hlavné príčiny tohto kroku:

1. Vedecké výskumy zamerané na efektivitu vzdelávania vo viacerých krajinách ukazujú minimálny vplyv úrovne poznatkov pedagóga na didaktické výsledky, ak sa nepreukáže schopnosť pedagóga ich správne využívať vo svojej práci. Z tohto dôvodu sme zaviedli do systému priznávania trénerských licencií princíp hodnotenia na základe preukázanej spôsobilosti – „competence based assessment“. Všetky informácie sú podrobne uvedené v príručke ”European Sport Coaching Framework” vydanej v roku 2017 Športovou radou v Komisii Európskej únie, ktorá je akceptovaná hlavnými vzdelávacími inštitúciami pre šport v európskych krajinách.

2. V dôsledku zmien vo vysokoškolskom zákone trvá bakalárske diaľkové štúdium na pedagogických vysokých školách (podmienka pre získanie „A“ trénerskej licencie

SZĽH) minimálne 4 roky. Už v minulosti, keď toto štúdium trvalo 3 roky, odznelo zo strany jeho absolventov veľa kritických pripomienok na dĺžku trvania štúdia i jeho obsah vychádzajúci z potrieb absolventov denného štúdia. Predĺženie štúdia, s minimálnou možnosťou dosiahnutia zmien v jeho obsahu, by výrazne negatívne ovplyvnili záujem hráčov končiacich svoju aktívnu činnosť o získanie trénerskej licencie.

Tento stav viedol viacerých z nich k názoru vypustiť vzdelávanie, ako jednu z podmienok získania vyššej trénerskej licencie, k čomu zrejme navádza i veľmi liberálny “Zákon o športe”. SZĽH má vážny záujem o účasť hokejistov po ukončení kariéry v procese výchovy budúcej hokejovej generácie za podmienky, že súčasťou priznávania trénerských licencií je i prislúchajúce odborné vzdelanie.

3. Zákon o športe platný od roku 2017 umožňuje športovým zväzom a federáciám upraviť si spôsob priznávania trénerských licencií podľa svojich vnútorných podmienok a potrieb. Výkonný výbor SZĽH v roku 2018 schválil spôsob plnenia podmienok i priznávanie trénerských licencií v súlade so Zákonom o športe, v súlade s podmienkami a potrebami svojich členov, a tiež s medzinárodnými trendmi v snahe dosiahnuť čo najvyššiu kvalitu pedagogickej práce v čo najkratšom čase.

4. Podmienky pre prijatie na vzdelávanie trénerov I. II. a III. stupňa sú definované ako: Vedomosti, schopnosti a zručnosti, ktoré sa vyžadujú na nadobudnutie odbornej spôsobilosti na výkon odbornej činnosti tréner – a stanovuje ich vyhláška MŠ SR č.110/2016 Z.z. a následne podmienky pre udeľovanie trénerskej licencie sú uvedené v Smerniciach pre udeľovanie trénerských preukazov s vyznačenou licenciou SZLH v ľadovom hokeji. https://www.hockeyslovakia.sk/sk/article/vzdelavanie-trenerov

Školenia trénerov I., II. aj III. stupňa, ako základného predpokladu pre nadväzné priznávanie trénerských licencií, pripravuje po obsahovej i organizačnej stránke pracovná skupina na Metodickom oddelení SZĽH pod vedením Jukku Tiikkaja, v zložení Ján Filc, Dušan Benický a Igor Andrejkovič.

Príprava prebieha v súčinnosti s Fakultou telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského, Katedrou telesnej výchovy a športu Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Pedagogickou fakultou Prešovskej Univerzity.

Marketing

Keď prišlo na zväz súčasné vedenie, hokejový marketing bol na „kolenách“. Príjem z marketingových aktivít dcérskej spoločnosti Marketing-SZĽH bol najnižší za posledných šesť rokov (od MS 2011), každoročne klesal a na minimum klesol aj záujem spoločností o podporu hokeja.

Na marketingu sme mali len troch zamestnancov (ekonóm, grafik, tlačový hovorca). Postupne sme začali dopĺňať túto štruktúru o nové pozície (od riaditeľa marketingu, marketingových špecialistov, predajcov, až po „social media“ manažéra), aby výsledok marketingu pomohol stabilizovať SZĽH po finančnej stránke, čo sa aj podarilo.

Na druhej strane marketing pomohol nastaviť zväz do rozvojového módu a podporiť všetky rozbiehajúce sa aktivity k blížiacim sa MS 2019. Marketing SZĽH, v spolupráci s ďalšou dcérskou spoločnosťou Hockey Event (HE je 100% dcérskou spoločnosťou SZĽH, založenou za účelom organizácie MS 2011 a 2019), koordinujú všetky marketingové aktivity všetkých partnerov a sponzorov MS a fanzón majstrovstiev sveta. To, že to bola dobrá stratégia a voľba, ktorou sme sa rozhodli ísť pri prebudovaní Marketingu, hovorí momentálne dosiahnutý výsledok.

Viaceré spoločnosti sa rozhodli podporiť alebo ďalej podporovať slovenský hokej (Kaufland, Tipsport, Škoda, Orange, St.Nicolaus, Dr.Max, Carlson, Slovakia Chips, Pilsner Urquell, Ricoh, a ďalší ktorí podporili MS 2019, ako Innogy, Strabag, Nay, US Steel,Transpetrol a podobne).

Infraštruktúra

Ďalšia oblasť, ktorej sme dali prioritu oproti minulosti, bola obnova infraštruktúry.

Na základe pripravenej stratégie sme na minuloročnom riadnom kongrese založili dcérsku spoločnosť SZĽH Infra, kde sme zamestnali postupne štyroch ľudí, ktorí sa na dennodennej báze venujú problémom infraštruktúry, napríklad havarijné stavy, podpora projektov rekonštrukcie zimných štadiónov po celom Slovensku, príprava a správa hokejových projektov na podporu činnosti a športových aktivít v kluboch, projekt hokejových strelníc pre 35 klubov, minimantinelov, minibránok, projekt Športového komunitného centra pri základnej škole v Liptovskom Hrádku, projekt obnovy rolieb na štadiónoch, projekt trénerského portálu, rozpracovanie a príprava nových projektov.

Regionálny rozvoj

Posledný, najväčší nábor zamestnancov, ktorý trvá už rok a pol a stále nie je ukončený, je do projektu regionálneho rozvoja. Tento projekt vnímame ako jeden z najdôležitejších z hľadiska toho, že chceme udržať hokej vo svetovej špičke, vychovávať profesionálnych hokejistov pre najlepšie ligy sveta a celkovo vychovávať úspešných ľudí. Musíme pomôcť klubom na lokálnej úrovni v rôznych oblastiach, aby sme tieto ciele postupne napĺňali, aby sme zvyšovali kvalitu tréningového procesu, budovali nové prístupy k tréningom, učili kvalitné manažovanie klubu a vytvárali medziklubovú regionálnu spolupráca.

Na princípe rozdelenia Slovenska na Vyššie územné celky sme vytvorili regionálnu štruktúru, rozdelili sme kluby do spádových oblastí a každému regiónu sme pridelili inštruktora a manažéra so špecifickými úlohami. Cieľom je pomôcť zlepšovať podmienky, v ktorých sa kluby nachádzajú (infraštruktúra, tréningové podmienky a pomôcky, prístup k novým informáciám, technická podpora v oblasti testovania, budovanie špecializovaných komunít trénerov v jednotlivých kategóriách, realizácia projektu stredoškolských akadémii a podobne).

Na základe vyššie uvedených riadkov musíme priznať, áno, organizačná štruktúra prešla rozsiahlou prestavbou a doplnením za posledné dva roky. Cieľ je ale jasný. Pomôcť slovenskému hokeju, dostať ho späť na výslnie a priblížiť čo najviac deťom. Je nutné ešte poznamenať, že v strategickej rade a v odborných pracovných skupinách pracuje veľmi veľa dobrovoľníkov, respektíve odborníkov, ktorí bez nároku na honorár pomáhajú pripravovať všetky nové rozvojové projekty. Mnohé sú rozpracované a niektoré z nich sa už čoskoro pretavia do hokejového života a pomôžu ísť za spoločným cieľom.

Aj touto cestou chcem poďakovať všetkým tým, ktorí nám nezištne v tomto procese pomáhajú a verím, že sa k nám pripoja aj tí, ktorí dnes slovenský hokej kritizujú. Ešte raz veľké ďakujem!

Miroslav Valíček, generálny sekretár SZĽH a vedúci pracovníci oddelení SZĽH