Upozornenie na smogovú situáciu v Trenčíne

19. 2. 2019

Slovenský hydrometeorologický ústav zverejnil v pondelok 18. februára 2019 o 20.00 h na svojej web stránke upozornenie na smogovú situáciu v Trenčíne. Monitorovacia stanica na Hasičskej ulici včera namerala prekročenú hranicu prachových častíc v ovzduší. Táto situácia zatiaľ stále trvá.

Vysoké emisie prachových častíc spôsobuje cestná doprava, vykurovanie pevným palivom a ďalšie zdroje i nepriaznivé rozptylové podmienky – nízka rýchlosť vetra až bezvetrie a teplotná inverzia.

K najcitlivejším skupinám populácie na túto situáciu patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo – cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. Môže sa u nich prejaviť dráždenie očí, nosa a hrdla, pocity tlaku na prsiach, kašľa a bolesti hlavy. U astmatikov i záchvaty a príznaky z dráždenia dýchacích ciest.

Vo všeobecnosti sa obyvateľom odporúča obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, obmedziť fyzickú námahu vonku.

Obyvateľstvo využívajúce lokálne vykurovacie systémy na pevné palivo (pece, kachle, kotle ústredného kúrenia, kozuby a pod.) by malo dlhodobo dodržiavať tieto zásady:

–          nespaľovať odpad,  vrátane odpadového dreva (nábytok, okná a pod.), vznikajú pritom okrem prachových častíc  aj ďalšie toxické látky,

–          v  prípade kúrenia drevom používať drevo dobre vysušené (malo by sa sušiť 1-2 roky).

Je dôležité pravidelne čistiť kotol a komín, prikladať radšej častejšie a po menších dávkach, nastaviť regulačné klapky tak, aby mal vzduch prístup k palivu, nedusiť oheň. A ak je to možné,  vymeniť staré spaľovacie zariadenie za moderný kotol s nízkymi emisiami škodlivých látok.

 

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!