Prejsť na obsah

Medzinárodná odborná verejnosť oceňuje jedinečnosť Zoologickej záhrady v Košiciach

Zoologická záhrada Košice zaznamenala na medzinárodnom poli ďalší úspech, ktorý jej otvára nové možnosti ovplyvňovať záchranu svetového prírodného dedičstva. V minulom roku prevzala zodpovednosť a koordináciu európskeho záchranného programu pre tučniaky jednopáse v stovke zoologických záhrad, kde chovajú celkovo 2400 týchto vyhynutím ohrozených vtákov.

Pred niekoľkými dňami sa riaditeľ ZOO Košice Mgr. Erich Kočner stal reprezentantom Slovenskej republiky  v Rade Európskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EAZA). Na túto pozíciu ho  jednohlasne zvolilo 20 členských záhrad Únie českých a slovenských ZOO.

Je to veľká česť nielen pre mňa osobne, pre našu zoologickú záhradu, ale aj pre mesto Košice. Členom EAZA je pritom  ZOO Košice len dva roky. Nová pozícia, ktorú sme získali je signálom, že pri záchrane ohrozených druhov ako sú napríklad kondory, zubry európske, orliaky čiernobiele či gibony zlatolíce nás Európa akceptuje,“ hovorí riaditeľ ZOO Košice Erich Kočner.

EAZA združuje vyše 350 elitných ZOO a akvárií. „Aj napriek mnohým problémom, s ktorými sa denne stretávame, sme schopní plniť náročné kritéria nielen chovu zvierat, ale aj nároky na starostlivosť o návštevníka a vzdelávanie verejnosti. Inak povedané, EAZA akceptovala, že ZOO Košice spĺňa najvyššie štandardy na záchranu biodiverzity pre budúce generácie,“ dodal riaditeľ E. Kočner.

Svetová odborná verejnosť mimoriadne oceňuje jedinečný areál košickej ZOO, ktorý prezentuje aj pôvodnú biodiverzitu Karpát v celej šírke flóry a fauny. V súčasnosti chová ZOO Košice 280 druhov zvierat a 1400 jedincov. Patrí k vyhľadávaným turistickým cieľom s vysokou návštevnosťou.