VIDEO: Trump a Putin sa zišli v Nice. Sú to vôbec oni?

Farebné masky, bujará zábava - pred ponurým obdobím si treba užiť plnými priehrštiami, hlása posledná slávnosť pred začiatkom pôstu.

18.02.2019 16:00
debata (1)

VIDEO: Pozrite si čím žijú tisíce ľudí vo francúzskom letovisku Nice.

Video

Slávnosť, ktorá do Európy prináša závan vášnivého karnevalu v Riu, má každý rok svoju osobitnú tému. Rok 2019 sa v Nice nesie v znamení kráľa filmu.

Pobrežné mesto sa počas karnevalu, ktorý trvá od 16. februára do 2. marca, zmení na obrovské pódium, kde sa v slávnostných sprievodoch predvádzajú prepracované farebné kostýmy, ozdobené masky a defilujú alegorické vozy.

Tentoraz sa ulicami vydali obrovské farebné atrapy amerického prezidenta Donalda Trumpa, ruského prezidenta Vladimira Putina nasledované karikatúrami filmového magnáta Harveyho Weinsteina, ktorého obvinili zo sexuálneho obťažovania, či nezabudnuteľného kráľa smiechu Charlieho Chaplina.

Atmosféru dotvárajú stovky hudobníkov, tanečníkov a umelcov z celého sveta. Mimoriadne pôsobivé sú nočné sprievody, z ktorým efektné nasvietenie vytvára neobyčajný zážitok.

Čerečničkou na torte je sprievod corso carnavalesque a kvetinová bitka, ktoré sa odohrávajú na námestí Masséna a na Promenáde Paillon. Tradícia bitky kvetín vznikla v 19. storočí a pôvodne mala byť aktom vzdania pocty kvetinárom a pestovateľom z Nice.

Karneval v Nice ukončí posledný nočný sprievod, po ktorom sa slávnostne spáli kráľ karnevalu na námestí Place Masséna.

Karneval v Nice. Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Nice, karneval Karneval v Nice.

Zábava v maskách bola pôvodne súčasťou pohanského slávenia. Samotný karneval v Nice začal písať svoju históriu v 13. storočí za čias Karola II. Najväčšej popularite sa karneval vo francúzskom Nice sa tešil v období secesie.

Dnes je karneval v Nice, spolu s tým benátskym a brazílskym, jedným z najväčších a najznámejších na svete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #karneval #Nice