Samosprávy môžu od stavebníkov vyberať miestny poplatok za rozvoj podľa nových pravidiel od roku 2017, obciam má slúžiť ako doplnkový zdroj na budovanie infraštruktúry hlavne v lokalitách, kde vzniká táto potreba v súvislosti s novou výstavbou.

Kým developerom rozvojové poplatky projekty predražujú, samosprávam má táto forma „kompenzácie“ pomôcť získať viac peňazí do pokladnice a financovať z nich konkrétne projekty, ktoré majú skvalitňovať verejné priestory či zariadenia vo vlastnej správe.

Podľa zákona sa môžu prostriedky použiť na stavbu prípadne pozemky pre škôlky, školy, zariadenia sociálnych, športových a kultúrnych služieb, sociálne bývanie, zdravotnícke zariadenia, verejne prístupné parky, úpravu zelene a stavbu miestnych komunikácií, parkovísk, verejného osvetlenia či technickej infraštruktúry.

Poplatok nemajú len Podunajské Biskupice

V Bratislave vykonávajú správu poplatku mestské časti, ktoré stanovujú aj jeho výšku. S výnimkou Podunajských Biskupíc mali v rokoch 2017 a 2018 poplatok zavedený všetky mestské časti, väčšina z nich na maximálnej možnej výške 35 eur za štvorcový meter podlažnej plochy.

Príjmy mestských častí z poplatkov dosiahli za dva roky takmer 9,6 milióna eur. Z tejto sumy ide podľa štatútu 32 percent na účet hlavného mesta, zvyšných 68 percent zostáva v rozpočte miestnej samosprávy. Tie tak mali 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa