Regióny Zo Slovenska

Kritizovaná doprava v štiavnickom centre: Pomôcť môže dočasná pešia zóna

Doprava v centre je v Banskej Štiavnici horúcou témou. Poslanci budú rokovať o zavedení dočasnej pešej zóny na Námestí sv. Trojice.

Ilustračný obrázok k článku Kritizovaná doprava v štiavnickom centre: Pomôcť môže dočasná pešia zóna
Zdroj: TASR

Mesto Banská Štiavnica má vypracovanú štúdiu, ktorá rieši zavedenie dočasnej pešej zóny na Námestí sv. Trojice. Primátorka Nadežda Babiaková uviedla, že budúci týždeň sa ňou na spoločnom stretnutí budú zaoberať mestskí poslanci a členovia komisie výstavby.

Štúdiu na stretnutí odprezentujú jej autori – zástupcovia Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Keďže je v súvislosti s navrhovaným riešením pešej zóny potrebné riešiť aj otázku dopravného značenia, na stretnutí bude podľa Babiakovej prítomný aj dopravný inžinier.

Primátorka podotkla, že v súvislosti so zavedením dočasnej pešej zóny na Námestí sv. Trojici bude musieť pripraviť samospráva aj nové znenie všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní.

Námestie sv. Trojice v Banskej Štiavnici je dlhodobo kritizované pre jeho dopravné riešenie. Celý priestor v súčasnosti slúži ako veľkoplošné parkovisko s obojsmernou komunikáciou a chodníkmi pri čelných fasádach objektov. Nové riešenie by malo na námestí vymedziť priestor pešej zóny, ktorý by mal zamedziť vzniku kolíziám chodcov s autami, obmedziť parkovanie verejnosti na námestí a tiež znížiť počet automobilov prechádzajúcich námestím.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM