Správy Regióny Zo Slovenska

Hrozí nám blamáž? Košice dostanú na EYOF 2021 od vlády 12 miliónov eur, bude to zrejme málo

Na organizáciu Európskeho olympijského festivalu mládeže EYOF 2021 dostane mesto Košice z vládnych zdrojov 12 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí nám blamáž? Košice dostanú na EYOF 2021 od vlády 12 miliónov eur, bude to zrejme málo
4
Galéria
Zdroj: TASR

Pre TASR to uviedol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Mesto Košice a Košický samosprávny kraj (KSK) predpokladajú celkové výdaje súvisiace s organizáciou športového podujatia na 40 miliónov eur. Úrad tvrdí, že participácia KSK na organizácii nebola nijako vyčíslená.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček a predseda KSK Rastislav Trnka adresovali predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) list, v ktorom požadovali poskytnutie písomnej záruky o zabezpečení finančnej pomoci zo štátnych prostriedkov, „aby sme vedeli v Košiciach garantovať dôstojné zabezpečenie podujatia EYOF Košice 2021, ktoré bude prezentáciou nielen regiónu a mesta, ale aj samotnej Slovenskej republiky.“

Málo či dosť?

Pripomenuli, že EYOF Košice 2021 je – ako prioritné podujatie podporované vládou – uvedené aj v jej programovom vyhlásení na roky 2016–2020. Kabinet potvrdil, že je pripravený poskytnúť finančnú podporu tak, ako bola dohodnutá v rozsahu prerokovaných pracovných materiálov a rozpočtov.

Mesto podľa svojho vyjadrenia potrebuje na organizáciu 25,45 milióna eur, KSK predpokladá sumu 15,4 milióna eur. Zahrnuté sú v tom aj výdaje na budovanie, rekonštrukciu a modernizáciu športovej infraštruktúry medzinárodného významu.

Celkový rozpočet mesta potvrdil aj podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s tým, že ide o dlhodobo platné pracovné materiály odsúhlasené mestom Košice aj Slovenským olympijským výborom (SOV).

V liste, ktorým odpovedal na požiadavku primátora a predsedu vyššieho územného celku, uviedol, že zdroje financovania rozpočtu v štruktúrovanej podobe predstavujú: účastnícky poplatok vo výške necelých 2,84 miliónov eur, mesto Košice 6,65 milióna eur, zdroje vlády 12 miliónov eur, zdroje Európskej únie pol milióna eur a sponzoring takmer 1,47 milióna eur.

Dohodnú sa?

Sumu 15,4 milióna eur pre KSK Raši nepovažuje za relevantnú a racionálnu, aj vzhľadom na formu participácie kraja – poskytnutie štyroch školských telocviční a krajského atletického štadióna na dobu dvoch týždňov.

„Výška participácie Košického kraja pri organizácii EYOF nebola v priebehu doterajších niekoľkoročných rokovaní nijako vyčíslená vzhľadom na to, že poskytnutie (prenájom) športovej infraštruktúry patriacej školám (celkovo štyri telocvične a atletický štadión) v zriaďovateľskej kompetencii kraja na dva týždne mestu Košice ako organizátorovi EYOF je, veríme, prirodzené a aj prípadný komerčný prenájom nebude v celkových nákladoch hrať zásadnú rolu. Veríme však, že pri verejne deklarovanej vynikajúcej spolupráci mesta a kraja dôjde iste k dohode, že je možno na tento účel aplikovať ustanovenia o osobitnom zreteli,“ uviedol.

Témou sa bude zaoberať aj mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom (14. 2.) zasadnutí. Návrh počíta so schválením rozpočtu a organizácie EYOF Košice 2021 s podmienkou, že vláda bude písomne garantovať finančné zdroje na dofinancovanie podujatia v dostatočnej výš­ke.

Hrozí nám hanba?

„V prípade, že dôjde záporná odpoveď, resp. nebude dostatočné krytie podujatia zo združených prostriedkov v dostatočnej výške tak, aby sme vedeli v Košiciach garantovať dôstojné zabezpečenie podujatia EYOF Košice 2021, ktoré by malo byť prezentáciou regiónu, mesta, ale aj samotnej Slovenskej republiky, budeme sa musieť vzdať organizácie EYOF v Košiciach a bezodkladne to oznámiť partnerom,“ uvádza sa v dôvodovej správe predkladaného materiálu tým, že ide o Európske olympijské výbory (EOV) a SOV.

MsZ schválilo kandidatúru mesta Košice na usporiadanie EYOF 2021 na svojom zasadnutí v júni 2016, o štyri mesiace na to bola v Minsku podpísaná zmluva hostiteľského mesta XVI. letnej verzie EYOF stranami EOV, SOV a mestom Košice.

Podujatie sa má konať v Košiciach od 24. júla do 1. augusta 2021. Na programe je desať športov, a to umelecká gymnastika, atletika, basketbal, jazda na bicykli, hádzaná, džudo, plávanie, tenis, triatlon, volejbal.

Ilustračné foto, TASR

Otváracia ceremónia EYOF v Bosne 2019
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM