Život na trstinových ostrovčekoch? Na jazere Titicaca úplne normálny

2019-02-17 00:00:01 |   |    | 

Predstavte si, že by ste celý život pod seba systematicky a vo vrstvách skladali trstinu, pretože to pod vami, zhruba jeden meter pod vašimi nohami, by zahnívalo. Museli by ste, pretože by ste bývali na trsťových ostrovčekoch, ktoré touto činnosťou umelo vznikli na hladine jazera vám vďaka tomu umožnili žiť na súši.



 

Ostrovčeky s metrovou hĺbkou zospodu zahnívajú, čo je pochopiteľné, keďže ležia vo vode. Preto sa o ne treba nepretržite starať a pridávať nové a nové tŕstie. Keď sa vylodíte na „vstupnom“ ostrovčeku, na okamih sa zapotácate, pretože ostrovy sú síce viac-menej stabilné, ale napriek tomu na nich možno cítiť neustály pohyb vody a jemné vlnenie. Treba dodať, že ostrovy sú ukotvené silnými lanami, pretože inak by pri viac či menej významnom vetríku odplávali, kam nemajú. Pod ostrovmi síce nie je nejaká závratná hĺbka, ale teplota vody vo výške 4 000 metrov nad morom nie je úplne najpriaznivejšia pre akýkoľvek pád do jazera

 

Najnavštevovanejší ostrov má i svoje námestie

Ostrovov a ostrovčekov sú na hladine jazera Titicaca desiatky. Na niektorých nájdeme len pár chyží, iné majú obyvateľov podstatne viac. Najnavštevovanejším ostrovom je Huacavaca, ktorý má i svoje námestíčko. Ženy pri stánkoch na ňom predávajú tradičné suveníry. Práve z výťažku zo suvenírov a zo vstupného, ktoré zaplatíte na „vstupnom“ ostrovčeku, tu domorodí ľudia žijú. Okrem námestíčka tu nájdete bežnú zástavbu na bývanie, ale možno vás prekvapí kostol a rozhľadňa. Oboje nepochybne stoja za návštevu.

 

Kto na ostrovoch žije? Urovia, ktorí vraj necítia chlad!

Pýtate sa, kto sú tí ľudia, ktorí i v modernej dobe žijú na ostrovoch z tŕstia? Sú to Urovia, indiánsky kmeň, ktorý sa na brehoch jazera usadil asi pred 100 rokmi. Traduje sa o nich, že tunajšie podmienky dobre znášajú, pretože necítia chlad. Ich život je však z veľkej časti show pre turistov a keby sa im nevyplatila, pravdepodobne by sa i Urovia presťahovali na pevninu a vychutnávali si bežný život dnešného Peru a celkovú pestrosť a rozmanitosť krajín Južnej Ameriky.

Zatiaľ však ešte stále ukazujú turistom svoje obydlia a dávajú im ochutnať miestne špeciality varené nad ohňom. Ženy sa obvykle snažia predať ručne tkané látky, šperky alebo najrôznejšie suveníry z tŕstia. Je fajn, že aspoň udržujú svoju kultúru živú. Otázne však je, ako dlho to ešte budú zvládať…

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Bigstock
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa