Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Týranie zvierat. Na statku našli mŕtve kravy aj prasatá
Zdielať na

Týranie zvierat. Na statku našli mŕtve kravy aj prasatá

PRAHA / V Česku rieši polícia závažný prípad týrania zvierat. Na statku v Podkrkonoší našla inšpekcia niekoľko kusov uhynutého dobytka starého aj niekoľko týždňov. Objavila aj podvýžívené a hladné prasiatka, ktoré museli byť nakoniec utratené. Upozorňujeme, že obsah nie nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Dve mŕtve kravy, z toho jedna v totálnom rozklade, ďalšia rozporcované, potom niekoľko zhnitých tiel mŕtvych prasiat, ovce v štádiu rozkladu, kostry sliepok, to je výsledok kontroly veterinárov na statku Dolní Kalná na Trutnovsku.

"Na mieste sme našli 5 uhynutých zvierat. Jednalo sa o 2 kravy, 2 prasatá a 1 kozu," povedal hovorca veterinárnej správy Petr Vorlíček. 

Majiteľka je zootechnička, má dostatok jedla pre zvieratá, vzdelanie v odbore starostlivosť o ne. Keď ju oslovila skupina ochranárov zvierat, ktorá hrozivé zábery natočila, nechcela sa o dôvode svojho konania rozprávať.

"Týždeň som pre to nemohla spať. Toto som ešte nikdy v živote nevidela," opísala členka skupiny Obraz Jana Menčíková. 

Keď sa majitelia dozvedeli o kontrole, pokúšali sa na poslednú chvíľu stopy zakryť a odviezť tri podvyživené prasatá preč. Nakladali ich do auta nevhodným spôsobom, prasatá trpeli, vzpierali sa.

Tri prasatá nakoniec museli veterinári určite nechať utratiť. Celý prípad už rieši trutnovská polícia. "Sme zahájili úkony trestného procesu pre podozrenie zo spáchania prečinu zanedbania starostlivosti o zviera z nedbalosti," uviedol hovorca polície Trutnov Lukáš Vincenc. 

Za týranie zvierat hrozí zootechničke až rok väzenia. Za to, že mŕtve telá nenechala spáliť v kafilérii, môže dostať až polmiliónovú pokutu a zákaz ďalšieho chovania zvierat.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy