Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V hmle zišla z lyžiarskej trate a spadla dole strmým žľabom. Jej volanie o pomoc nikto nepočul
Zdielať na

V hmle zišla z lyžiarskej trate a spadla dole strmým žľabom. Jej volanie o pomoc nikto nepočul

NÍZKE TATRY / Obrovské šťastie, ale aj nezlomná vôľa žiť zachránili 54-ročnú snowboardistku, pred istou smrťou. Potom ako v hmle zišla z lyžiarskej trate spadla dole strmým žľabom. Nikto ju nevidel ani nepočul jej volanie o pomoc. Zranená Ukrajinka sa mohla spoľahnúť iba na vlastné sily.

V Nízkych Tatrách snowboardovala Ukrajinka spolu s partiou svojich známych, keď sa s ňou ani po zatvorení zjazdoviek nedokázali skontaktovať, zavolali na tiesňovú linku. "Pôvodne, cez deň, jazdila v týchto spodných partiách a na záver sa vytiahla na Chopok a v oblasti zjazdovky 1C prepadla do kotla Lukovej," uviedol Roman Hlavna, záchranár HZS Nízke Tatry. 

V čase oznámenia jej nezvestnosti ale o nešťastnom páde nikto nevedel. Pre hustú hmlu ju nevideli ani lyžiari, ktorí boli v rovnakom čase na Chopku, jej volanie o pomoc sa nestretlo so žiadnou odozvou. A tak kým horskí záchranári preverovali zoznamy zranených a zvažovali ďalšie možnosti, 54-ročná Svitlana bez akéhokoľvek zveličovania, bojovala o život. Opierajúc sa o snowboard jej trvalo viac ako tri hodiny, kým sa hlbokým snehom prebrodila späť na zjazdovku. "Pomohla jej mapa strediska, ktorú nosila pri sebe počas toho ako snowboardovala, čiže vedela zhruba, kde má vystúpiť. Ona vystúpila na zjazdovku a potom sa už poslednými silami po zjazdovke došúchala na Lukovú, kde našťastie stretla ľudí a tí nás už potom kontaktovali," opísal udalosti Roman Hlavna.

Vysilenú ženu prichýlili pracovníci strediska. Záchranári ju následne ošetrili a zistili podrobnosti toho, čo sa stalo. Ukrajinka v hustej hmle zišla zo značenej lyžiarskej trate. Následne padala 300 až 400 metrov dole strmým žľabom. "Zvládla to ,môžem povedať, že hrdinsky. Napriek tomu, že padla tak hlboko nemala nejaké vážne zranenia, vytknutý členok, pohmoždeniny, veľké vyčerpanie, ale bola šťastná, že prežila," povedal záchranár HZS Nízke Tatry. 

Na mieste, kde spadla, by ju s najväčšou pravdepdobnosťou nehľadali. Keby po páde nebola schopná vyjsť na zjazdovku, s najväčšou pravdepodobnosťou by ju výlet na Slovensko stál život. "Mala obrovské šťastie a veľkú silu a vôľu prežiť, lebo v neznámom teréne padla do horského nebezpečenstva, ktoré si ju tam mohlo nechať," dodal Roman Hlavna.

Maličký svah v Jezersku si do histórie zapísal neuveriteľnú tragédiu. Počas lyžovačky tam o život prišla mladá mamička:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy