Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štyri roky po tragédii je manželka presvedčená o jeho nevine, železnice tvrdia opak
Zdielať na

Štyri roky po tragédii je manželka presvedčená o jeho nevine, železnice tvrdia opak

POPRAD / Pred štyrmi rokmi došlo na železničnej stanici v Udavskom k tragédii. Peter Ptáček tam prišiel počas pracovnej doby o život. Železnice tvrdia, že jediným vinníkom je on. Manželka obete je ale presvedčená o tom, že chybu urobil niekto iný.

Na okresnom súde v Poprade išlo o druhé pojednávanie. Vypovedal technológ železníc, ktorý ale nebol svedkom úrazu. No rozhodujúci mal byť posudok súdneho znalca. Práve on mal určiť, ako k smrti došlo. Jeho záver ale jednoznačný nebol. "To vlastne vyplývalo z vyšetrovacieho spisu, tam bola nejaká svedecká výpoveď a vlastne celé sa to odvíjalo, že on mal niesť nejaké papiere na nejaké miesto," hovorí súdny znalec. 

"Celá výpoveď znalca bola zmätočná, pretože na začiatku rozprával iné tvrdenia, neskôr ich vyvrátil vlastnými tvrdeniami a potom sa vrátil zase k iným tvrdeniam," myslí si Peter Votroubek, splnomocnený zástupca Viery Ptáčkovej. V spore ide o dve protichodné tvrdenia. Železnice tvrdia, že Peter Ptáček vyskočil z idúceho rušňa a následne ho vtiahlo pod vlak. Jeho manželka je však presvedčená o tom, že šiel opraviť chybu medzi vozne a niekto vlakom pohol.

"Došlo k neoprávnenom posunu a posunutiu celej vlakovej súpravy," povedal Votroubek. "Pri takomto hypotetickom konaní poškodeného tak zreteľne môžete vidieť prinajmenšom porušenie zásad bezpečnosti pri práci," povedal David Pandy, právny zástupca ŽS CARGO SLOVAKIA, a.s.

Pri oboch verziách tak mal podľa železníc mal Peter Ptáček porušiť bezpečnostné predpisy. Žalobkyňa a jej zástupca tak poukazujú na nejasností v prípade. Vrátane nedostatočného zaistenia stôp na mieste. Podľa nich Peter zomrel pre chybu niekoho iného. 

"Po smrti z neho urobili lajdáka. Štyridsať rokov robil pre železnice, nemal nikdy žiaden problém. Keď trebalo pomôcť, išiel do roboty," povedala v máji pred tromi rokmi manželka nebohého Viera Ptáčková. "Vzhľadom na to, že doposiaľ dokazovanie nebolo dokončené, tak sa k prípadu nebudem vyjadrovať," hovorí Pandy. Sudkyňa odročila pojednávanie na 9. apríla, kedy by mali byť vypočutí súdni znalci aj policajný vyšetrovateľ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy