MENU
zdravy-zivot

Bolesť chrbtice a príznaky, že vaša platnička sa ničí. Čo robiť, aby nebolo horšie?

Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Bolesť chrbtice a príznaky, že vaša platnička sa ničí. Čo robiť, aby nebolo horšie?

Platničky sa vekom stenčujú a vysychajú. V tridsiatke už máloktorá platnička nevykazuje znaky starnutia.

V chrbtici sa nachádza 23 medzistavcových platničiek. Sú jedinečným tkanivom, ktoré hrá rozhodujúcu úlohu pri tlmení nárazov, zabezpečovaní opory hornej polovice tela a pohyblivosti celej chrbtice v najrôznejších záťažových situáciách. Vnútorná časť platničky pozostáva z gélovej hmoty, okolo nej sa rozprestiera väzivový prstenec. Ten pokrýva hyalínová chrupavka. Obal okolo jadra sa stará o to, aby rôsolovité jadro nepreniklo mimo svojho priestoru. Ak sa tak stane, vzniká hernia.

Poškodzovaniu praje tiež to, že vekom z nich ubúda voda, zmenšujú sa, sú menej pružné a ľahšie ohroziteľné. Mohli ste zdediť zlú kvalitu kolagénových vláken v platničkovom prstenci, preto sú vaše platničky už od narodenia oslabené. Tento jav je častý napríklad u hypermobilných jedincov.

Bolesť? Je na čase niečo pre ňu urobiť

Tkanivo v strede platničky sa posúva. Vonkajší povrch síce ostáva neporušený, no vnútri vznikajú trhliny, do ktorých sa postupne vkliňuje gélové jadro. Táto prvá fáza dlho ostáva bez príznakov. Jadro však postupne nezvláda kompenzovať nápory bežného života, čo sa prejaví bolesťami chrbta. Netlmte ich liekmi a radšej zájdite k fyzioterapeutovi. Odporučí vám cviky, ktoré udržia chrbát v kondícii.

Potrebuje každá vyskočená platnička operáciu?

Nutná je pri zhoršujúcich sa neurologických príznakoch, hlavne keď začnete pociťovať v nohách slabosť. Dôvodom sú aj takzvané prepadávajúce sa prsty či palce na nohách alebo členok. Absolútnou indikáciou chirurgického zákroku je zatlačenie platničky na nervové korene „konského chvosta“.

Bolesť chrbtice a príznaky, že vaša platnička sa ničí. Čo robiť, aby nebolo horšie?Bolesť chrbtice a príznaky, že vaša platnička sa ničí. Čo robiť, aby nebolo horšie?
Zdroj: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vtedy hrozí ochrnutie dolných končatín, nezvratné poškodenie zvieračov s neschopnosťou udržať moč aj stolicu a sexuálne poruchy. V oblasti krčnej chrbtice je dôvodom na operačný zákrok myelopatia – poškodenie miechy, ktoré sa môže prejaviť ochrnutím končatín či problémami s dýchaním.

Hrbíte sa a máte bolesti? Zlomený stavec hrozí najmä ženám

Kedy stačia lieky, infúzie a pokoj na lôžku?

Ak poškodená platnička nezhoršuje neurologické príznaky. Počas prvých dvoch až troch dní úpornej bolesti musíte ležať v úľavovej polohe. Po niekoľkých dňoch možno začať s miernou rehabilitáciou v zmysle naťahovacích cvikov, polohovania a povrchovej aplikácie tepla jemným fénovaním alebo pôsobením biolampy.

Postupne sa pridáva elektroliečba. Dostávate lieky proti bolesti a nesteroidné protizápalové lieky, prípadne obstreky chrbticového kanála. Prípravkom na uvoľnenie svalstva sa skôr vyhýbame. Konzervatívna terapia by mala trvať aspoň tri, štyri mesiace. Nedá sa však všeobecne povedať, ktorá liečba je lepšia. Závisí od pacienta a jeho stavu.

Stačia cviky? 

V prvom štádiu áno. Naťahovacie cviky a rehabilitácia dopomôžu k úplnému „vtiahnutiu“ platničky, ak sa ešte nestenčila. Podstatné je zachytiť problém čo najskôr.

VIDEO: Tieto pohyby vás zbavia bolesti chrbtice aj termínu operácie 

Opäť vyskočí? 

Ak si nedáte na seba pozor, tak áno. A môže to byť ešte horšie. Niekedy sa môžu vysunúť aj dve, tri platničky súčasne. Oplatí sa vám naučiť sa:

Vstávať z postele
Najprv sa pretočte na bok, napríklad na pravý. Opierajte sa o pokrčenú pravú ruku a ľavou sa pridržiavajte o okraj lôžka. Pomaly si sadnite a opatrne vstaňte. Chrbát musí byť vystretý.

Ideálne polohy spánku pre boľavé kríže. A máte správny vankúš? 

Dvíhať ťažké predmety
Nikdy nedvíhajte bremená v predklone. Na platničky vtedy pôsobí nesmierny tlak. K bremenu si kľaknite, priblížte si ho k trupu, trochu poťažkajte. Telo si zvykne na záťaž. Pomaly a s vystretým chrbtom sa dvíhajte. Platí to aj pre dvíhanie detí. Nepredkláňajte sa, hoci by ste zo zeme dvíhali len vrecko ľahkých cestovín!

Robiť každodenné úkony
Vysávač by mal mať dlhšiu rúčku, pri umývaní zubov sa roznožte, ľavú nohu mierne pokrčte, pravá je vystretá. Podobný postoj zaujmite aj pri umývaní riadu.

Chráni ich:

Tvrdší matrac a poloha na chrbte
Ak tak neviete zaspať, povolený je aj ľah na boku, no hlava musí byť s krkom v jednej osi. Neležte na bruchu, krčná chrbtica trpí viac než dosť.

V chladnom počasí sa teplo obliekajte
Chrbtica si žiada teplo, bránite tým nevhodným sťahom svalov a následnému zablokovaniu. V lete so sebou noste sveter aj do klimatizovaného autobusu či nákupného centra.

Hýbte sa
Chrbát miluje uvoľňovacie a posilňovacie cviky zamerané na spevnenie chrbtových a brušných svalov.

S boľavým chrbtom do kúpeľov? Ak si urobíte kúpele doma, ušetríte

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor