Počuli ste o meditácii zvanej Titanic?

Nekonečné cvičenie, príliš silná intenzita tréningu a „litre“ potu nie sú práve tou najlepšou cestou ku zdraviu.

16.02.2019 17:00
duša, relax, odpočinok, meditácia Foto:
Meditácia utišuje myseľ, odstraňuje náladovosť, netrpezlivosť, frustráciu a hnev.
debata

Chráni srdcia

Na posilnenie srdcového svalu a prevencii proti jeho ochoreniam postačí, aby ste sa venovali vhodnej meditácii, napríklad vo forme jogy. Tento druh relaxačného pohybu v sebe kombinuje jemné pohyby so psychickým uvoľnením. Podľa vedúceho experta na terapiu jogy Swamiho Saraswatiho, terapia pomocou jogy znižuje stres, strach, úzkosť, nevyriešené emocionálne, manželské alebo pracovné konflikty. Plejáda týchto psychických ťažkostí totiž ovplyvňuje najmä krvný tlak. Jeho zvyšovaním dochádza k záťaži srdcového svalu.

Preč s náladovosťou

Okrem pozitívneho vplyvu na srdce prináša joga viacero benefitov aj v boji proti chronickej zápche či nadmernému nadúvaniu. Fyzické cvičenie spojené s jogou prispieva tiež k rozšíreniu hrudníka a zvýšeniu kapacity pľúc. Meditácia utišuje myseľ, odstraňuje náladovosť, netrpezlivosť, frustráciu a hnev. Podľa amerického Národného inštitútu zdravia mali pacienti s koronárnou chorobou srdca, ktorí sa venovali meditácii, až o 50 % nižší výskyt srdcového infarktu, oproti tým, ktorí sa meditácii vyhýbali.

Meditujte netradične

Existujú však aj viaceré, povedzme zvláštne meditačné techniky. Na rozdiel od jogy sa ich nemusíte učiť od odborníka. Technika zvaná kvet má za cieľ vcítiť sa do akejkoľvek farebnej kvetiny. Základom je zvoliť si správnu polohu na prednej strane kresla s nohami položenými na podlahe. Nohy k zemi majú zvierať pravý uhol. Nadýchnite sa, roztiahnite ruky a posúvajte ich po bokoch smerom nahor a nadol ku kreslu. Chrbát držte vystretý a snažte sa sústrediť iba na nádych a výdych.

Ako na Titanicu

Okrem tejto netradičnej dýchacej techniky sa občas stretávame aj s meditáciou zvanou Titanic, a to podľa slávneho filmu Jamesa Camerona z roku 1997. Jedna z kľúčových scén ukazuje protagonistov filmu, zaľúbenú dvojicu, ktorá stojí v prednej časti lode s roztiahnutými rukami a do tvárí im udiera silný vietor. Postavte sa na podlahu, vystrite chrbát a rozopnite ruky, ako by ste sa chystali niekoho vrúcne objať. Samozrejme, uvedené cvičenie sa dá robiť aj vo dvojici. Po rozpažení sa držte prstov rúk svojho partnera a spoločne dýchajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #krvný tlak #meditácia #náladovosť

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...