Nie všetko sa týka vás, problémy zbytočne nenafukujte

Stále sa zaoberáte maličkosťami, všetko analyzjete a celé noci sa trápite nad slovami, ktoré sa vás zrejme ani netýkali? Skončite s tým!

16.02.2019 14:00
smutna zena, zena po rozchode, trapenie Foto:
Už s tým prestaňte! Nie všetko musíte analyzovať, všetky problémy sveta nevyriešite.
debata

Robím z komára somára?

Prešvihli ste nejaký termín, zabudli ste na meniny kolegyne, nemáte svadobný dar pre najlepšiu kamarátku… Všetky tieto udalosti vás neuveriteľne stresujú a vy ich prežívate naozaj intenzívne. Sama v sebe „živíte“ pocit „konca sveta“ kvôli maličkostiam. Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí majú tendenciu problémy neustále nafukovať, škodíte tým najmä sama sebe. Pred očami máte katastrofu, ktorú nedokážete zastaviť a váš žalúdok je opäť ako „na vode“? Mali by ste sa vážne zamyslieť – naozaj je to také zlé, ako sa mi to zdá? Ruku na srdce, čo urobí kolegyňa, ak jej zablahoželáte o deň neskôr a pridáte aj nejaké vysvetlenie… Podobne vyriešite aj ostatné vaše katastrofy bez toho, aby ste skončili s infarktom. Len sa častejšie zastavte, nadýchnite a reálne zvážte, aký pálčivý je daný problém.

Naozaj s tým niečo urobím?

Občas sa dejú veci nezávisle od nás a našich schopností. Človek si to nepripúšťa, skôr naopak. Máme pocit, že musíme byť zasvätení do všetkého, čo sa kde mihne, lebo inak by sa zrútil svet. Čo potom nasleduje? Našu myseľ zamestnávame úvahami o tom, čo by sme mali urobiť, ako by sme sa mali zachovať, čo sme nemuseli povedať. Jednoducho nezmyselnými hypotézami a úvahami na tému: čo by bolo, keby… Oveľa ľahšie by sa vám žilo, ak by ste riešili veci tu a teraz, snažili sa urobiť maximum v danej chvíli. A takisto sa nemusíte cítiť zodpovedná za všetko a všetkých na tomto svete. Nie je to možné… Čím skôr to pochopíte, tým ľahšie sa vám bude žiť.

Čo tým chceli povedať?

Nie všetky poznámky súvisia s vami. Ak sa až priveľmi oddávate rozpletaniu všetkých konverzácií odohrávajúci sa počas dňa, ste na jeho konci zrejme poriadne vyčerpaná. Čo tým chceli povedať? Ako to súvisí so mnou? Naznačovali mi, že som niečo spravila zle? Analyzujete aj najmenšie narážky smerom k vám, ktoré neznamenali vôbec nič. Zaoberáte sa dookola sama sebou, zväčša sa vidíte veľmi kriticky a vaše zistenia vás potom len ničia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #problém #partner #sebavedomie #kolegyňa

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...