Dobré noviny
Chcete sa po ťažkej noci zobudiť bez opice? Vedci odhalili, či máte začať vínom alebo pivom
Dobré noviny
Dobré noviny

Chcete sa po ťažkej noci zobudiť bez opice? Vedci odhalili, či máte začať vínom alebo pivom

Ilustračná foto
Ilustračná foto — Foto: Pexels.com

Odborníci pre nás majú jednu radu. Je to však vo víre zábavy možné dodržať?

BERLÍN 15. februára - Nech hodí kameňom ten, kto si raz za čas nevyrazí s priateľmi na pohárik. Nie je na tom nič zlé, ak sa dokážete ustrážiť a na druhý deň neprežívate hotové peklo. Áno, aj to dokáže s naším telom spraviť alkohol. Špekulácie o tom, čo je lepšie piť a z čoho ráno nebude bolieť hlava, sú tu dnes a budú tu aj o niekoľko rokov. Možno aj preto bola vykonaná štúdia, na ktorej sa podieľali nemeckí odborníci a o ktorej informovala CNN.

Čo je lepšie?

Vedci sa rozhodli urobiť pokus na 90 osobách vo veku od 19 do 40 rokov. Figuranti boli rozdelení do troch skupín. Prvá skupina na začiatok vypila 1,5 litra piva a potom 4 poháre vína. Druhá skupina začala opačne, takže svoj záťah odštartovala vínom a zakončila pivom. Tretia skupina pila celý večer výlučne iba jeden druh alkoholu, a to víno alebo pivo. Všetci zúčastnení boli po celý čas pod kontrolou lekárov.

Foto: Pixabay.com

Po týždni sa pokus zopakoval, no s malými zmenami. Prvej a druhej skupine sa vymenilo poradie alkoholu, s ktorým začali a s ktorým končili. A ľudia z tretej skupiny, ktorí pili iba pivo, tentokrát prešli len na víno a opačne.

Výsledky odhalili pravdu

Po vypití všetkého určeného, mali zúčastnení posúdiť od 1 do 10, ako veľmi sa cítia byť opití. Druhou dôležitou informáciou bolo, či po požití alkoholu zvracali. Osoby, ktoré si pochopiteľne dali vyššie známky a aj sa im podarilo zvracať, prirovnali vedci k tej ťažšej a horšej opici. Záver štúdie teda hovorí jedno, je úplne jedno či začnete s pivom alebo vínom. Opicu bude mať jednoducho každý, kto to s alkoholom preženie a neustráži si tú svoju vlastnú hranicu.

Foto: Pixabay.com

V prípade, že toho vypijeme viac a v už inkriminovaný večer vieme, že sme to prehnali, nemôžeme ráno čakať zázraky. „Nenašli sme nič, čo by potvrdilo teóriu, že keď chcete mať menšiu opicu, pite najprv pivo a potom víno. Pravda je taká, že príliš veľa alkoholických nápojov nás s veľkou pravdepodobnosťou privedie k opici. Jediným spoľahlivým spôsobom, ako predpovedať náš stav v nasledujúci deň, je to, ako veľmi sa cítite v daný večer opitý a či je vám na zvracanie. To sú varovné signály, na ktoré treba myslieť vopred,“ prezradil výsledky štúdie jej vedúci Jöran Köchling.

Učíme sa na vlastných chybách

V prípade, že si nedáte povedať a jednoducho to preženiete, nečakajte zázraky a ráno nevyplakávajte. Sú medzi nami výnimky, ktoré nepoznajú pojem opica a poopičný stav, no ak do tejto šťastnej skupiny nepatríte, radšej vopred rozmýšľajte. Doktor Kai Hensel z univerzity v Cambridge však aj na tomto nepríjemnom stave našiel pozitívum. Podľa neho si totiž ľudia vstúpia do svedomia, keď im je zle. „Inými slovami, opica nás núti poučiť sa na vlastných chybách,“ vysvetlil.

Už ste čítali?