Ako znížiť spotrebu alkoholu? Tu je zopár trikov

Problémom s prehnaným pitím je možné šikovne sa vyhnúť. Ponúkame zopár trikov na obmedzenie jeho užívania.

16.02.2019 11:00
alkohol - žena pije - Foto:
Závislosť od alkoholu môže byť na prvý pohľad neviditeľná. Zo začiatku...
debata

Nikdy nalačno

Konzumácia „alka“ na prázdny žalúdok nie je dobrý nápad. Odborníci predpokladajú, že pokiaľ konzumujeme tieto druhy nápojov nalačno, koledujeme si o vážne problémy. Prvým z nich je rýchle absorbovanie alkoholu do krvi. V tomto prípade platí, že žalúdok nenaplnený stravou pojme objemovo viac drinkov. Naopak, ak sa pred spoločenskou akciou, na ktorej sa bude podávať pitie dostatočne najeme, zmenší sa miesto pre príjem alkoholu. Jedlo navyše spomaľuje vstrebávanie etanolu a nástupu opitosti.

Preč so slanými dobrotami

Zvláštny fenomén nastáva, ak si k poháriku doprajeme za vrecko zemiakových lupienkov, hranolky, alebo pražené a solené orechy. Slané jedlá obsahujú veľké množstvo sodíka, a pri ich spotrebe telo rýchlo vysmädne. Namiesto vody však automaticky siahne po alkohole, a to dokonca vo veľkom množstve. Spotrebu týchto drinkov znížime vynechaním konzumácie slaných pokrmov súčasne s pitím alkoholu.

Striedanie „alka“ s vodou

Skvelým tipom, ako zabrániť veľkej spotrebe spomínaných nápojov, je ich zapíjanie pitnou vodou, alebo jemne sýtenou minerálkou. Táto kombinácia zníži príjem alkoholu až o polovicu. K opojným nápojom sa však neodporúča piť džúsy, kolu, kávu a iné sladené nápoje. Cukor zvyšuje hladinu cukru v krvi, pričom alkohol má podobný účinok. Dochádza tak k rýchlym návalom energie, ktoré sa prudko striedajú s pocitom únavy a opitosti. Kombinácia kávy a alkoholu môže spôsobiť vážne problémy so srdcom a silnú dehydratáciu organizmu. Podobné platí aj o miešaní etanolu s energetickými nápojmi.

Ako reagujeme na stres?

Ťažký deň v práci, problémy v rodine, hádky s príbuznými. Ak sa snažíme stres z takýchto napätých dní potlačiť pohárikom „tvrdého“ alkoholu alebo vína, nastáva problém. Na tomto spôsobe „relaxu“ by nebolo nič divné, pokým sa nestane stereotypom a jedinou možnou reakciou na stres. V prípade, že sa stres stane chronický a našim jediným riešením je zapiť ho, blížime sa k vybudovaniu závislosti na alkohole. Odborníci odporúčajú, aby sme so stresom nebojovali s pohárom v ruke, ale aby sme ho odbúravali prechádzkami, posilňovaním, behom, alebo inými športovými aktivitami.

Skvelým bojovníkom proti napätiu je aj čítanie kníh. Počas čítania sa naše myšlienky tak sústreďujú na text, že je takmer nemožné, aby sme zároveň mysleli na negatívne veci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkoholová závislosť #soľ #energetické nápoje

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Nájdenie radosti v malých veciach vám prinesie veľké šťastie.
Rozpočtová disciplína teraz položí základy budúcej...