Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Psychologička Poliaková: Slovenské dievčatá majú veľmi nízke sebavedomie

.denisa Gdovinová .spoločnosť

Psychologička Eva Poliaková volá na poplach. Pravidelne sa stretáva s dospievajúcimi dievčatami a všíma si ich problémové správanie. Slovenské dievčatá vraj vykazujú nízku hladinu spokojnosti so životom. Prečo a čo sa s tým dá robiť?

Psychologička Poliaková: Slovenské dievčatá majú veľmi nízke sebavedomie BORIS NÉMETH

minulý rok vyšla kniha The Confidence Code for Girls, v rámci ktorej autori pracovali s prieskumom na vzorke 1 300 amerických dievčat vo veku 8 až 14 rokov. Výsledky ukazujú, že zatiaľ čo v detstve sú chlapci aj dievčatá relatívne podobné, počas puberty iba dievčatám rapídne klesne sebavedomie. Vidíte tento jav aj u nás? 

Áno, dokonca tvrdím, že dospievajúce dievčatá sú rizikovou skupinou slovenskej populácie. Medzinárodný prieskum Európsky výskum hodnôt sledoval, aké je sebavedomie dievčat v období dospievania. Slovenské dievčatá skončili predposledné, za nimi už len Ukrajinky. Meralo sa to uznávaným testom od Rosenberga, kde sa zisťovala výška sebavedomia, sebaúcty, sebalásky. Ideálny stav je 100 percent, naše dievčatá získali 25. Ostatné krajiny ako Taliansko či Francúzsko sa pohybujú okolo 80 percent. 

dá sa týmto veľkým medzinárodným testom veriť? 

Slovenskí výskumníci o výsledkoch trochu pochybovali, tak máme aj slovenský výskum od Roberta Tomšika. Výsledky potvrdil. Slovenské dievčatá patria medzi najmenej šťastné, najmenej sebavedomé, s najnižšou hladinou životnej spokojnosti. Podľa Správy o zdraví a so zdravím súvisiacom správaní vysoký počet trinásťročných dievčat berie lieky päťkrát týždenne, a to na upokojenie, proti depresiám, nespavosti či bolesti hlavy. Naše dievčatá jednoducho vykazujú najhoršie výsledky spokojnosti. A dokonca sú podstatne menej spokojné v porovnaní so slovenskými chlapcami. Ak sa potom pozrieme na užívanie alkoholu a cigariet, slovenské dievčatá sú na tom medzi najhoršími. Výsledky sú alarmujúce aj v sexuálnom správaní. 

prečo? 

Zarazila ma odpoveď na otázku: Považujete za OK, ak dievčatá vo vašom veku sexuálne žijú? Do 50 percent našich trinásťročných dievčat s tým nemá problém. Nedávno sme dokončili výskum o hodnotových posolstvách v slovenských školách, kde som v rámci etických výchov položila dospievajúcom žiakom otázku: Ohodnoťte známkou od 1 do 5 sexuálnu morálku chlapcov a dievčat. Podľa hodnotenia chlapcov dievčatá dopadli katastrofálne, s priemerom tesne pod 5. Ale viete čo je zaujímavé? Aj dievčatá samy seba ohodnotili ako nemorálne v otázke sexuality. Ak si posvietite na akúkoľvek časť života dospievajúceho dievčaťa, všade narazíte na problém. 

výskumy ukazujú, že slovenské dievčatá sú málo sebavedomé, nie je paradox, že sú v sexuálnej oblasti také odvážne? 

To je práve dôsledok nízkeho sebavedomia. Myslia si, že narastá ich hodnota, keď majú v tejto oblasti úspech. Lichotí im, že má o nich niekto záujem. Ak totiž majú nízku mienku o vlastnej hodnote, hľadajú, aby im ju niekto iný pozdvihol a hovoril im: si krásna a zaujímavá. Kto pozná svoju hodnotu a cíti, že je niekto, vyberá si priateľov a spôsoby konania, správa sa autenticky. Jeden známy docent hovorieval, že dievčatá musia byť vnútorne vystužené. Aby dokázali zmysluplne a logicky odporovať, musia mať už odmalička budovanú hodnotovú orientáciu. 

ako sa vôbec vyvíja sebavedomie u dieťaťa? 

Začína sa vyvíjať už v tele matky. Československá psychológia k tomu priniesla dôležitý výskum. Skúmali, ako postoj matky k nenarodenému dieťaťu ovplyvňuje jeho život. Tridsať rokov sledovali tri skupiny po dvesto detí. Prvú skupinu tvorili deti matiek, ktoré predstúpili pred interrupčnú komisiu, potrat im nebol povolený a dieťa museli porodiť. No ani ho nevideli, išlo buď na adopciu, alebo oveľa častejšie do dojčenského ústavu. Počas socializmu totiž bola predsa presadzovaná kolektívna výchova. Druhú skupinu tvorili matky, ktoré chceli interrupciu, tiež im nebola dovolená, ale počas tehotenstva sa s tým zmierili a dieťa sa narodilo už ako chcené. Tretiu skupinu tvorili deti očakávané, od počiatku akceptované. Výsledky: najhoršie dopadla prvá skupina – najvyššie percento kriminálnej činnosti, neboli schopní vytvoriť si pevný vzťah, ženy podstúpili tri až štyrikrát častejšie potrat, ako ženy z iných skupín. Zaujímavé však bolo, že aj deti z druhej skupiny vykazovali deficit vo všetkých líniách vývinu, v porovnaní s deťmi akceptovanými od samého začiatku. Z toho vyplýva, že už postoj k nenarodenému dieťaťu predurčuje celý jeho vývin. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite