Agnieszka Hollandová: Chýbajú nám Orwellovia a Jonesovia

Zdanlivo nesúvisiacimi témami - hladomorom na Ukrajine v 30. rokoch, ktorý si vyžiadal milióny obetí, a otázkou fake news - sa zaoberá nový film poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Mr. Jones, ktorý sa ne festivale v Berlíne uchádza o Zlatého medveďa.

16.02.2019 09:00
debata (1)

V centre diania 141-minútovej drámy je waleský novinár Gareth Jones (James Norton), ktorý ako jeden z prvých o hladomore z rokov 1932 a 1933 informoval verejnosť. Dvadsaťsedemročný Jones, ktorý na seba upozornil už rozhovorom s nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom, vyráža v marci 1933 z Londýna do Moskvy, aby urobil interview s vládcom Sovietskeho zväzu Josifom Stalinom. Čoskoro však zistí, že hlavnú novinársku tému nenájde v Moskve, ktorej vtedajšiu atmosféru film farbisto opisuje, a už vôbec nie na bujných večierkoch tamojšieho korešpondenta denníka The New York Times a sympatizanta komunistického režimu Waltera Duranta (Peter Sarsgaard). Jones preto vyráža na Ukrajinu. Na mieste zisťuje, že situácia je výrazne horšia, ako mohol tušiť.

Agnieszka Hollandová a predstaviteľ Garetha... Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
Agnieszka Holland Agnieszka Hollandová a predstaviteľ Garetha Jonesa James Norton.

V zasneženej krajine nachádza vyľudnené dediny a hladom umierajúcich ľudí, ktorí v dôsledku nútenej kolektivizácie a rekvirovania obilia nemajú, čím by sa živili. Niektoré mrazivé momenty z Jonesovej cesty po vyhladovanej Ukrajine divákom zrejme na dlho utkvejú v pamäti. Napríklad, keď si vo vlaku, kde je asi s dvadsiatimi miestnymi, olúpe pomaranč a všetci sa okamžite vrhnú na šupky, ktoré odhodí.

Keď Jones napíše o tom, čo na Ukrajine videl, ocitne sa v centre kontroverzie, ktorá by sa pokojne mohla odohrávať dnes. Množstvo západných politikov aj novinárov, vtedy ešte často naklonených Sovietskemu zväzu, má totiž problém jeho správy prijať, a to zvlášť v momente, keď oveľa slávnejší dopisovateľ denníka The New York Times Durant napíše, že správy o hladomore sú zlovoľnou propagandou, teda vlastne fake news . „Ako sme ten film nakrúcali, stávali sa tieto otázky stále naliehavejšími, dokonca urgentnými, pretože som presvedčená, že nemôžeme mať demokraciu bez slobodných médií,“ podotýka Hollandová. „Dnes nám nechýbajú konformisti a egoisti ochotní nechať sa podplatiť, ale chýbajú nám Orwellovia a Jonesovia,“ povedala s odkazom na slávneho spisovateľa, ktorý sa vo filme tiež objavuje.

Že to pravda a jej zástancovia často nemajú jednoduché, ukazuje aj skutočný príklad Duranta a Jonesa. Kým Durant, ktorý bol o hladomore na Ukrajine dobre informovaný, za svoje skreslené reportáže zo Sovietskeho zväzu dostal Pulitzerovu cenu, Jones sa nikdy podobného ocenenia nedočkal. Kým Durant zomrel vo veku 73 rokov na Floride, Jones bol deň pred svojimi tridsiatymi narodeninami zastrelený na území dnešnej Číny.

Víťazné filmy vyhlásia v Berlíne v sobotu večer, o Zlatého medveďa sa okrem Hollandovej uchádzajú aj novinky režisérov ako Francois Ozon, Isabel Coixetová či Fatih Akin.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Agnieszka Holland #Berlinale 2019