Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Víkend začneme jasnou oblohou a teplotami do 10 °C, meniny má Ida

Dnešná pranostika hovorí: Keď vo februári škovránok spieva, bude aj v apríli zima.Jasno až polooblačno a miestami hmla. Meniny má Ida. Teploty 5 až 10 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Víkend začneme jasnou oblohou a teplotami do 10 °C, meniny má Ida
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 7 až 10 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 5 až 9 stupňov C.

Meniny má Ida

Ženské meno Ida má nemecký pôvod a v preklade jeho význam možno vyjadriť ako „žena činu“. Ida spolu s Lianou oslavujú meniny spoločne v jeden deň – 16. februára.

S nositeľkami mena Ida sa na Slovensku stretávame zriedkavo a oslovujeme ich aj Idka, Iduška.

Idy ostro pozorujú okolie ako ich totemové zviera rys ostrovid. Prejavujú sa väčšinou ako láskavé. Ich štúdium môže byť mierne chaotické. Snom Idy je byť slávnou umelkyňou. V citovom živote je Ida vlastnícka. Tvári sa ako kráľovná a usiluje sa obklopiť poddanými, ktorí by ju milovali a poslúchali. Naoko majú pevné zdravie, no v skutočnosti je menlivé. Nemali by pričasto podliehať nervozite a leňošeniu.

Obľúbené farby týchto žien sú tmavomodrá a ružová, ochranné rastliny puškvorec a čučoriedka, ochranný kameň rubín.

Stalo sa doma

1573 – Kráľ Maximilián II. vydal lesný poriadok pre stredoslovenské banské mestá a panstvá v ich obvode.

1662 – Kráľ Leopold I. nariadil trojzmennú prevádzku práce v baniach.

1699 – Kráľ Leopold I. potvrdil vytvorenie cirkevnej únie a udelil gréckokatolíckym kňazom rovnaké práva, aké mali katolícki kňazi.

1852 – V Banskej Štiavnici vypukla vzbura baníkov.

2008 – V mestskej hale v Prešove sa uskutočnila vysviacka prvého bratislavského gréckokatolíckeho eparchu Petra Rusnáka.

2010 – Slovenská biatlonistka ruského pôvodu Anastasia Kuzminová získala na Zimných olympijských hrách (ZOH) 2010 vo Vancouveri striebornú medailu v stíhacích pretekoch na 10 km.

2010 – Na historicky prvú návštevu Slovenska prišiel minister zahraničných vecí Austrálie Stephen Smith.

2011 – Bývalý guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko po roku skončil vo funkcii slovenského veľvyslanca pri Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD). V roku 2012 sa stal predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

2015 – Slovenská republika (SR) sa oficiálne stala členom Európskej vesmírnej agentúry (European Space Agency – ESA).

2017 – Riaditeľka Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) biosférickej rezervácie Poľana Vladimíra Fabriciusová sa stala víťazkou prestížnej Ceny Michela Batissa za rok 2017, ktorá je udeľovaná najlepším svetovým manažérom biosférických rezervácií Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization – UNESCO).

Stalo sa vo svete

1862 – Počas americkej občianskej vojny sa vzdalo 1400 vojakov južanskej Konfederácie oddielom severskej Únie na čele s Ulyssesom Grantom v bitke pri pevnosti Fort Donelson.

1862 – V českej metropole Prahe vznikla legendárna česká telocvičná organizácia Sokol, ktorá sa postupne premenila na masové hnutie s výrazným národnoemancipačným poslaním.

1918 – Litva vyhlásila nezávislosť od sovietskeho Ruska.

1923 – Tím vedený archeológom Howardom Carterom definitívne odkryl pohrebnú komoru hrobky faraóna Tutanchamóna.

1937 – Americká firma Du Pont dala patentovať syntetické vlákno nylon, ktoré objavil Wallace Hume Carothers.

1942 – Na základe rozkazu zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha sa české mesto Terezín zmenilo na geto pre Židov.

1943 – Červená armáda oslobodila Charkov, keď veliteľ II. tankového zboru SS Paul Hausser ustúpil aj napriek výslovnému zákazu nemeckého nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

1959 – Fidel Castro sa stal predsedom kubánskej vlády.

1960 – Americká nukleárna ponorka Triton sa vydala na svoju podmorskú cestu okolo sveta.

1986 – V druhom kole prezidentských volieb v Portugalsku zvíťazil bývalý socialistický premiér Mário Soáres – po 60 rokoch bol prvou civilnou hlavou štátu. Prezidentom bol do roku 1996.

1998 – Všetci cestujúci a členovia posádky, ako aj niekoľko osôb na zemi, spolu 203 ľudí zahynulo pri havárii dopravného Airbusu 300 leteckej spoločnosti China Airlines v Thaj-pej, ktoré v hmle a tme minulo pristávaciu dráhu, narazilo do niekoľkých obytných budov a explodovalo.

Skladba dňa

1935, Sonny Bono (rodený Salvatore Phillip Bono), Detroit, Michigan, USA, spevák a skladateľ. Po skončení strednej školy pracoval pri montážnej linke leteckej spoločnosti Douglas. V roku 1954 sa presťahoval do Hollywoodu a zamestnal sa ako balič platní v gramofónovej spoločnosti Speciality. Prvú skladbu, pre Larry Williamsa zložil už v máji 1957. V roku 1963 sa stretol so začínajúcou speváčkou Cher. Spolu vytvorili spevácky a na 10 rokov aj manželský pár. V hitparáde mali celkom 11 piesní, ich najväčším hitom bola skladba I Got You Babe, s ktorou viedli v auguste 1965 americký rebríček. Po rozvode Cher pokračovala v úspešnej sólovej dráhe, Bono sa rozhodol pre politickú dráhu. V apríli 1988 ho zvolili za starostu Palm Springs a v politickej kariére to dotiahol až na kongresmana. Sonny zomrel 5. januára 1998 vo veku 62 rokov po zrážke na lyžiarskom svahu počas lyžovačky v stredisku Heavenly Ski v Californii.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM