Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zostanete spolu? Odborníci majú jasno! Šťastné páry spája týchto 7 vecí
Zdielať na

Zostanete spolu? Odborníci majú jasno! Šťastné páry spája týchto 7 vecí

Zdroj: unsplash.com

Čo sa skutočne skrýva za spokojnými partnerskými vzťahmi? Možno tieto dvojice splnili sedem predpokladov, ku ktorým za posledné roky prišli odborníci na vzťahy.

O láske panujú najrôznejšie mýty. Niektoré už odborníci odhalili a stále prichádzajú s novými informáciami o tom, čo je podstatou šťastných vzťahov. Toto sú výsledky z najnovších výskumov.

Prvý bozk je najdôležitejší

Štúdia, ktorú vykonali odborníci v Oxforde, ukázala, že prvý bozk môže veľmi efektívne naznačiť, či je prípadný partner pre vás vhodný, alebo nie. Prieskumu sa zúčastnilo asi 900 dospelých a ukázalo sa, že bozkávanie je výrazne dôležitejšie pre ženy a tiež pre tých, ktorí toho pravého ešte len hľadajú. Bozkávanie totiž pomáha k zvýšeniu vzrušenia a iniciovaniu sexu. A za tretie, je to jedna z mnohých vecí, ktoré udržujú súlad medzi partnermi.

Pinterest

​Prvá sexuálna skúsenosť predpovedá úspešnosť vzťahu

Vedci z Texaskej univerzity v Austine dospeli k záveru, že tí, ktorí získali prvé sexuálne skúsenosti až po 19. roku života, majú vyššiu pravdepodobnosť, že nadviažu v budúcnosti šťastnejšie romantické vzťahy. Naviac je vraj pravdepodobné, že sa tak skoro nepoženú do manželstva a všeobecne budú mať po celý život menej sexuálnych partnerov. Tí, ktorí mali prvý sex neskôr, boli považovaní za spoľahlivejších pre dlhodobé vzťahy. Experiment ukázal, že lepšie riešia konflikty a tiež viac prejavujú partnerom lásku a náklonnosť.

Sledovanie romantických filmov môže zachrániť manželstvo

Nová štúdia, ktorú vykonávali vedci pred tromi rokmi, naznačuje, že riziko rozvodu sa znižuje vtedy, keď spolu manželia sledujú romantické filmy a diskutujú o nich. Po zhliadnutí týchto filmov vraj majú partneri lepšie pochopenie pre to, čo robia správne alebo zle, a vzájomne sa môžu ovplyvňovať. Vedci teda majú jasno, pozerajte sa spolu na Lásku nebeskú, budete mať menej konfliktov a nedorozumení.

Profimedia

Fotografia milovaného človeka môže zmierniť bolesť

Je to tak. Dajte si na tapetu počítača fotku svojho partnera alebo ju zarámujte na stôl a pozerajte sa na ňu. Výskumníci zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii zistili, že pri predložení fotografie milovaného človeka ľudia hlásili v priemere o 40 percent menšiu bolesť, než aká bola v skutočnosti. To isté platí o držaní sa za ruky alebo dotýkanie sa. Štúdia skúmala predovšetkým ženy, ktoré mali funkčné vzťahy najmenej pol roka. Čo to znamená? Pri ľahkej bolesti sa miesto tabletky na bolesť dotknite partnerovej ruky alebo sa pozrite na jeho fotografiu.

Vo funkčných vzťahoch je potrebná sebarealizácia

Odborníci z Northwestern University skúmali hlavné dôvody, ktoré viedli k rozvodu. Výsledky ukázali, že v moderných vzťahoch partneri očakávajú vyššie psychické uspokojenie, zatiaľ čo v minulosti chceli naplniť hlavne potrebu bezpečia. Dnes je podstatou spokojného vzťahu predovšetkým možnosť aktívnej sebarealizácie. K tomu je potrebné investovať do časových a psychologických zdrojov. Ak tieto prostriedky chýbajú alebo jeden z partnerov nechce vynaložiť dosť úsilia, druhý partner je zvyčajne frustrovaný a dochádza ku kríze.

unsplash.com

Muži s vyšším IQ nepodvádzajú svoje partnerky

Podľa odborníkov z univerzity v Saint-Louis existuje priama úmera medzi neverou a IQ. Čím vyššie IQ je u muža, tým nižšia pravdepodobnosť, že vás bude podvádzať. Autori analyzovali výsledky hlasovania u tisícky dospelých mužov, z ktorých jasne vyplynulo, že múdrejší muži oceňujú monogamiu a sexuálnu exkluzivitu. Pokiaľ ide o ženy a ich inteligenciu, tá vraj na vernosť nemala žiadny vplyv.

Súvisiace články

Najčítanejšie