Ľanové semená ako záchrana pred civilizačným ochorením? Spôsobuje zmeny v črevnej mikroflóre!

Chrípka či nádcha - podobné symptómy, ktoré liečime často až prehnane. Kedy je lepšie zájsť za lekárom?
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-16 06:00:00

Má veľa použití v kuchyni a predstavuje obľúbený doplnok potravín. O zdravotných výhodách ľanových semien sa už čo-to popísalo, no vedci vedia opäť niečo viac! Tieto semienka by mohli mať vplyv na jednu z civilizačných ochorení – na obezitu.

Dôležitá je strava

Ľanové semená sú bohaté na mnohé výživné látky, vrátane vlákniny, bielkovín, minerálov a vitamínov. Vedci už preukázali, že ich pridanie do stravy môže pomôcť mať pod kontrolou cholesterol a bojuje proti zápalu. V novej štúdii na myšiach, vedecký tím na Dánskej univerzite v Kodani a na univerzite v Göteborgu vo Švédsku zistil, že ľanové semienka fermentujú v čreve a ovplyvňujú gastrointestinálnu mikroflóru. Tento proces, ako povedali, má pozitívny vplyv na metabolické zdravie. Tiež sa zdá, že chránia pred obezitou!

Čítajte tiež: Neznámy petržlenový olej sa stáva novým trendom: Upraví funkciu štítnej žľazy a uzdraví ľadviny!

Vedci odhaľujú detaily tohto zistenia v študijnom dokumente, ktorého prvým autorom je Tulika Arora, ktorá sa teraz objavuje v časopise American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism. Nový študijný dokument je tiež súčasťou APSselect. Americká fyziologická spoločnosť uverejňuje oba tieto časopisy.

"Črevná mikroflóra je environmentálnym faktorom, ktorý reguluje adipozitu a glukózovú toleranciu u myší a ľudí," vysvetľujú výskumníci v úvode svojho študijného materiálu a pokračujú: "Strava je jedným z hlavných faktorov, ktoré formujú črevnú mikrobiálnu látku a menia ju, ktorá je považovaná za atraktívny spôsob, ako zlepšiť metabolizmus hostiteľa."

Ľanové semeno, ktoré je bohaté na vlákninu, začína proces rozpadu (fermentácie), keď sa dostane do čreva. Všeobecne povedané, rozklad vlákniny môže produkovať zdravé zmeny v črevnom mikrobióme, ktoré sú prospešné pre metabolické zdravie.

Existuje však malý prieskum, ktorý sa zameriava na to, ako ľanové semienko zvlášť ovplyvňuje zdravie po jeho fermentácii v čreve. Cieľom novej štúdie bolo vyplniť túto medzeru!

Zrealizovaný výskum

Predmetom výskumu boli myši, ktoré vedci rozdelili do štyroch experimentálnych skupín. V každej skupine boli myši kŕmené iným druhom stravy. V jednej skupine mali diétu so 4,6 percentom vlákniny zo sóje, v druhej boli myši kŕmené stravou s vysokým obsahom tuku, no bez vlákniny, v ďalšej im bola naordinovaná strava s vysokým obsahom tukov s 10 percentami nestráviteľnej celulózovej vlákniny a v poslednej mali stravu s vysokým obsahom tukov s 10 percentami vlákniny z ľanových semien.

Potom, aby preskúmali, aké metabolické zmeny prebiehali u hlodavcov, ktorí konzumovali rôzne druhy stravy, vedci sa pozreli na to, koľko kyslíka používali zvieratá, koľko oxidu uhličitého produkovali, koľko jedla jedli a koľko vody pili a ako koľko energie vynaložili. Ku koncu štúdie tiež merali hladiny glukózy (krvného cukru) u hlodavcov.

Vplyv na metabolizmus

Po podaní stravy v každej skupine myší s priradenou stravou počas 12 týždňov vedci odobrali aj vzorky zo segmentu na začiatku hrubého čreva u myší, aby zistili, ako boli ovplyvnené ich bakteriálne a iné biologické produkty. V porovnaní s hlodavcami z iných experimentálnych skupín mali tí, ktorí konzumovali stravu s vysokým obsahom tukov nižšie hladiny črevných baktérií spojené s lepším metabolickým zdravím, menej "dobrých" mastných kyselín a vysokú hladinu baktérie súvisiacej s obezitou. V prípade myší, ktoré jedli buď stravu z celulózy alebo ľanových semien, bakteriálna diverzita v čreve dosiahla zdravšiu rovnováhu do konca obdobia 12 týždňov.

Taktiež hlodavce v skupine, v ktorej jedli ľanové semená, boli viac fyzicky aktívne na konci štúdie a vykazovali menší prírastok hmotnosti v porovnaní s ostatnými hlodavcami. Pri pohľade na obsah hrubého čreva týchto myší vedci zistili, že črevné baktérie pomáhajú rozložiť vlákninu prítomnú v obale ľanového semena. Výsledkom je, že tieto baktérie tiež vedú k produkcii vyšších hladín zdravých mastných kyselín.

V príspevku výskumní pracovníci píšu: "Naše údaje naznačujú, že doplnenie vlákniny z ľanového semena ovplyvňuje metabolizmus hostiteľa zvýšením výdaja energie a znížením obezity, ako aj zlepšením glukózovej tolerancie. Budúci výskum by mal byť zameraný na pochopenie relatívneho prínosu rôznych mikroorganizmov a na vymedzenie základných mechanizmov, ako ľanové semená ovplyvňujú metabolizmus hostiteľa."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie účinky ľanové semená

2019-02-16 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia