Prejsť na obsah

Na železničnej stanici zrušia od pondelka všetky autobusové zastávky, začína sa ich rekonštrukcia

Celkovo 29 autobusových zastávok bude zmodernizovaných v rámci projektu „Modernizácia zastávok verejnej dopravy a informačných systémov"

Finančné náklady na realizáciu projektu predstavujú sumu 987 556 Eur, z toho 85 percent tvoria eurofondy, 10 percent spolufinancuje štátny rozpočet, a zvyšných 5 percent Mesto Košice. Projekt, ktorého ďalšia etapa sa začne v pondelok 18. februára 2019, by mal byť ukončený v júni 2019.

Eurovia SK ako zhotoviteľ uzavrie v pondelok o 9.00 hod. štyri autobusové zastávky na Staničnom námestí. Ich rekonštrukcia zahŕňa úpravy nástupných plôch a pozemných komunikácií v mieste zastávok s vytvorením bezbariérových prístupov a osadenie označníkov. Predpokladá sa, že tieto práce budú ukončené do konca apríla 2019.

V súvislosti s rekonštrukciou zastávok na Staničnom námestí pristúpil Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) k nevyhnutným prevádzkovým úpravám:

1. všetky bežné autobusové zastávky tam budú dočasne zrušené

2. v priestore bočného parkoviska oproti staničnej budove Železníc SR sa zriadia dve dočasné stanovištia, na ktorých  budú zastavovať všetky autobusové linky:

stanovisko 1 (prvé v smere jazdy) - linky 10 (oba smery), 15 (oba smery), 16 - smer OC Cassovia, 17 - smer Lingov, 19 - smer Napájadlá, 21 - smer PHV USS, 23 - smer letisko, 30 - smer Ryba a 33 - smer Krematórium;

stanovisko 2 (druhé v smere jazdy) - linky 16 - smer Podhradová, 17 - smer Luník VIII, 19 - smer KVP, kláštor, 24 - smer Spaľovňa, 27 - smer Madridská, 29 - smer Kavečany/ZOO, 30 - smer Pri hati, 57 - smer Botanická záhrada a všetkých 7 nočných liniek N1 - N7;

3.nočné linky – zastavovať budú postupne v rade od stanoviska č. 2, prítomný dispečer DPMK umožní rozjazd vozidiel až po prestupe všetkých cestujúcich.

Komplexná modernizácia zastávok zahŕňa stavebné úpravy nástupných plôch a pozemných komunikácií v miestach 21 zastávok s nevyhovujúcim technickým stavom (na ôsmich už boli tieto práce urobené v minulosti) vytvorením bezbariérových prístupov, respektíve vybavenie zastávok LED informačnými tabuľami s on – line odchodmi spojov. Tabule budú napríklad reálne zohľadňovať aj prípadné meškania jednotlivých liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Zároveň všade tam, kde to bude potrebné, sa zastávky doplnia o bezbariérové priechody pre chodcov s prvkami pre nevidiacich. Zároveň sa urobí aj osvetlenie priechodov pre chodcov v miestach riešených nástupných plôch so zreteľom na bezpečnosť cestnej premávky.

Cieľom modernizácie zastávok je dosiahnutie ich vysokej kvality z hľadiska technického vybavenia, predovšetkým však súladu s platnými normami a predpismi so zreteľom na zvýšenie bezpečnosti ľudí, zlepšenie informovanosti a celkového komfortu prepravy cestujúcich, ktorých prosíme o pochopenie a trpezlivosť.

Všetkým cestujúcim sa vopred ospravedlňujeme za vzniknutú situáciu a veríme, že rekonštrukciou daného priestoru sa zlepšia podmienky pre všetkých cestujúcich, ktorí využívajú košickú MHD.