Teraz budú najdôležitejšie eurovoľby v histórii. Určite choďte voliť a zabráňte progresívnym fašistom navoziť tu státisíce migrantov, zaviesť povinné očkovanie, zakázať autá na benzín, zdražiť energie a potraviny, zaviesť digitálnu totalitu, zatiahnuť nás do vojny a inak vám zničiť život!

Málo známe, no život zachraňujúce tipy na prevenciu mozgovej mŕtvice


Print Friendly, PDF & Email

prevencia mozgovej mŕtvice

Mozgové príhody sa vyskytnú vtedy, keď sa naruší krvný prietok do mozgu. Sú v poradí štvrtou najvážnejšou príčinou smrti vo rozvinutých krajinách.

Prvé tri miesta zastupujú srdcové ochorenia, rakovina a chronické ochorenia nižších dýchacích ciest.

Mozgová príhoda zasahuje rovnako mužov, ako aj ženy. Najčastejšie sa vyskytuje u ľudí po 55. roku života.

Po mozgovej príhode sa niektorí ľudia úplne vyliečia. Pravda je však taká, že viac ako 2/3 ľudí, ktorí mozgovú porážku prežijú, ostanú istým spôsobom dlhodobo postihnutí.

Štatistík sa ale netreba obávať. Existujú totiž spôsoby, ako znížiť riziko tohto ochorenia. Ak vás zaujíma, aké to sú, pokračujte v čítaní.

Najprv si v stručnosti vymenujeme všeobecne známe odporúčania ako porážkam predchádzať. V ďalšej časti sa potom zameráme na síce menej typické, no o nič menej dôležitejšie zásady prevencie.

Všeobecné rady

Takže, medzi tie všeobecnejšie rady na prevenciu mozgovej príhody patria nasledovné:

1. Pravidelné cvičenie. Znižuje riziko srdcového infarktu o 30% až 50%. Skúste 30 minútové aeróbne cvičenie aspoň 5 krát do týždňa.

2. Majte alkohol pod kontrolou. Pitie väčšieho množstva alkoholu sa negatívne spája s mozgovými príhodami. Viac ako dva alkoholické nápoje denne môžu zvýšiť ich riziko až o 50%.

3. Udržiavanie váhy. Stačí schudnúť o 5% až 10% momentálnej váhy a podarí sa vám znížiť krvný tlak aj hladinu cukru v krvi. Ľudia trpiaci cukrovkou majú až 4 krát vyššiu šancu porážky.

4. Jedzte vyváženú stravu. Zdravá a vyvážená strava plná ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, chudého mäsa a rýb dokáže znížiť riziko mozgovej príhody až o 25%.

5. Nefajčite. Môže to znieť síce ako dosť jasný faktor, no vždy je dobré si to pripomenúť.

Rady, o ktorých ste doteraz zrejme nepočuli

Keďže ide o menej známe faktory, ku každému z nich uvedieme trocha viac podobností, ako pri predošlých všeobecných odporúčaniach.

1. Konzumácia potravín bohatých na draslík

Podľa nedávnej štúdie nazvanej Porážka, ktorá bola vypracovaná asociáciou American Heart, konzumácia väčšieho množstva draslíku znižuje riziko mozgovej príhody.

Týka sa to najmä u žien po menopauze.

Prírodná liečba osteoartritídy

Medzi potraviny obsahujúce draslík patria:

  • biela fazuľa
  • tmavá listová zelenina
  • zemiaky pečené v šupe
  • sladké zemiaky
  • sušené marhule
  • pečená tekvica
  • biely nízkotučný jogurt
  • losos
  • avokádo
  • huby
  • banány

2. Konzumácia horkej čokolády

Ak obľubujete čokoládu, bude to pre vás fantastická správa.

Niekoľko štúdií totiž ukázalo, že ľudia, ktorí jedia horkú čokoládu viac ako raz za týždeň, si takto príjemne znižujú riziko mozgovej porážky až o 30%.

Okrem toho si tiež znižujú riziko cukrovky o približne 30% a ochorenia srdca o takmer 40%.

Čím viac kakaa, tým lepšie. Takže, keď sa už obzriete po horkej čokoláde, určite by mala obsahovať aspoň 60% kakaa a pokojne aj viac.

3. Liečba obštrukčnej spánkovej apnoe (OSA)

Spánková apnoe býva často nediagnostikovaná. Štúdie poukazujú na to, že v priemere 1 z 15 dospelých trpí miernou až závažnou OSA.

Podľa webstránky Mayo Clinic, nielen závažná, ale dokonca už aj mierna obštrukčná spánková apnoe sa ukázala ako faktor zvyšujúci riziko porážky.

U mužov to platí 3 násobne viac ako u žien. Ak trpíte týmto ochorením, určite dodržujte predpísanú liečbu.

4. Navštívte svojho zubára

Tento tip vás možno trošku zaskočí, no oplatí sa ho dodržať.

Odborné čistenie zubov každých 6 mesiacov dokáže znížiť riziko srdcového infarktu o neuveriteľných 24% a mozgovej príhody až o 13%.

Zubár je schopný rozoznať aj prvé príznaky srdcového ochorenia ešte predtým, ako si vy alebo váš lekár všimnete ostatné príznaky. Napríklad opuch ďasien či uvoľnené zuby znamenajú, že liečba by sa mala začať omnoho skôr.

5. Všímajte si aj iné nezvyčajné symptómy

Naše telo nám dáva rôzne signály, preto je dôležité mu pozorne načúvať a všímať si všetko nezvyčajné.

Príkladmi sú skrátený dych, zmena srdcového rytmu či vyčerpanosť.

Keď spozorujete na svojom zdravotnom stave niečo podozrivé, radšej to neignorujte a choďte na vyšetrenie k lekárovi.

Liečba osteoporózy

Zdroj: Life Saving Tips for Lowering Your Stroke Risk

Súvisiace články


Odoberajte nové články na email!

Ušetrite čas a prihláste sa na odoberanie nových článkov priamo do vašej emailovej schránky:

Naša garancia: Nikdy Vám nepošleme spam a kedykoľvek sa môžete odhlásiť.



Upozornenie: Tento článok je názorom jeho autora. Zdravotné rady v žiadnom prípade nenahrádzajú konzultáciu ani vyšetrenie lekárom. Príspevky a komentáre pod článkom môžu vyjadrovať postoje, ktoré sa nemusia zhodovať s postojmi redakcie.

 

Komentáre

  1. a hlavne nezabudnite si dať vyšetriť priechodnosť ciev a žíl – bez tohto vyšetrenia môžete dodržiava všetky dobre mienené rady a „porážka“ vás môže dobehnúť !!! 🙂 Držím všetkým kandidátom palec !!! 🙂

  2. Na stránke kardioklub.sk som pred mesiacom vypísal dotazník na prevenčnú kontrolu a nik sa mi dodnes neozval. 🙁 Takže zatiaľ veľmi zlá skúsenosť.

    • ak mi pošlete informácie ja sa objednám. teraz to čítam prvý krát.kde nájdem informácie? dakujem

  3. henry mayer

    Vsetkym, ktori sa chceju vyvarovat srdecnej a mozgovej mrtvici. Kazdodenne konzumovanie cayenne v cerstvom alebo praskovom stave, zabrani na 100% tomu, aby doslo k tejto situaciji. Cayenne rozpusta v niekolych sekundach krvnu zrazeninu.

  4. mám 43r.som po mozgovej poražke na lavu čast tela,lavu ruku mám nefunkčnu,cvičim už 8mesiacov ,prosím o radu ak mal niekto tuto chorobu dakujemprsty na lavej ruke sa začali hybat ,

  5. Cievne (angiologické) vyšetrenie je u nás také rýchle ako jazda v lete na sánkach. Preto verím Kolárovi, ktorý tvrdí, že 40% pacientov zomiera predčasne, lebo sa nedostanú zavčasu na odborné vyšetrenie. Ku kardiológovi sa dostať trvá aj pol roka a ak má pacienta poslať do ústavu srdcových a cievnych chorôb, tak je to opäť na dlhé lakte. Ja ako prevenciu beriem ginkgo biloba 120 mg (v ČR schválené ako liek). Pohyb pre zdravie je dobrý, no ak ho robíte ako atletickú disciplínu, je to otázne.

Pridajte komentár

*