reklama

Igor, Vojak, husle, Diabol, Roger

• Vojak, prichádzajúc na dovolenku do rodnej dedinky, stretáva Diabla. Ten od neho vydranká husle za bohatstvo i neobmedzenú múdrosť. Vojak netuší, že husle sú jeho Dušou. •

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

 K stému výročiu konca I. svetovej vojny vydal Roger Waters - skladateľ, textár, basgitarista, spevák, Mozog niekdajšej skupiny Pink Floyd - v poradí jedenásty album vo svojej sólovej diskografii (vrátane "výberovky" Flickering Flame - The Solo Years Volume 1 z roku 2002). Predchádzal mu rockový album Is This The Life We Really Want? z roku 2017 (o ktorom som podrobnejšie písal v tomto článku - link). Najnovší album Rogera Watersa vyšiel 26. októbra 2018 a volá sa jednoducho Igor Stravinsky's The Soldier's Tale. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
• Obal albumu Igor Stravinsky's The Soldier's Tale od Rogera Watersa. •
• Obal albumu Igor Stravinsky's The Soldier's Tale od Rogera Watersa. • (zdroj: • Zdroj: www.rogerwaters.com •)

 The Soldier's Tele - Príbeh vojaka pochádza zo starej, dávnej ruskej bájky, ktorú v druhej polovici XIX. storočia spracoval a vydal Alexandr Nikolajevič Afanasjev (23. júl 1826, Bogučar, Rusko - 5. október 1871, Moskva, Rusko), ruský folklorista, zberateľ ruských povestí, bájí, rozprávok, literárny historik, povolaním právnik. Svetovo známy, fenomenálny ruský hudobný skladateľ Igor Fiodorovič Stravinskij (17. jún 1882, Oranienbaum [od roku 1948 Lomonosov] - 6. apríl 1971, New York, USA) v roku 1917 vo švajčiarskom exile zložil hudbu k baletu Príbeh vojaka - L’ Historie du soldat. Stravinskij bol dobovo inšpirovaný nielen samotným príbehom starej bájky, ale i udalosťami končiacej sa I. svetovej vojny a hlavne textom švajčiarskeho spisovateľa Charlesa Ferdinanda Ramuza (24. september 1878, Lausanne, Švajčiarsko - 23. máj 1947, Pully, Švajčiarsko), ktorý Príbeh vojaka spracoval nielen literárne, ale aj ako predlohu pre scenár neskoršieho rovnomenného animovaného filmu, ktorý mal premiéru v roku 1984. Stravinského spracovanie Príbehu vojaka napokon malo veľmi úspešne prijatú premiéru 28. septembra 1918 vo švajčiarskom Lausanne. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
• Obálka dnes už vzácnej, antikvariátnej výpravnej švajčiarskej publikácie, vydanej pri príležitosti 70. výročia premiéry Stravinského a Ramuzovho diela L' histoire du soldat. •
• Obálka dnes už vzácnej, antikvariátnej výpravnej švajčiarskej publikácie, vydanej pri príležitosti 70. výročia premiéry Stravinského a Ramuzovho diela L' histoire du soldat. •  (zdroj: • Zdroj: www.abebooks.fr •)
• Obal gramofónovej platne s hudbou Stravinského k Príbehu vojaka a dielom Prokofieva. Album vydalo v roku 1972 sovietske vydavateľstvo Melodja / Celebria. •
• Obal gramofónovej platne s hudbou Stravinského k Príbehu vojaka a dielom Prokofieva. Album vydalo v roku 1972 sovietske vydavateľstvo Melodja / Celebria. • (zdroj: • Zdroj: www.discogs.com •)

Prečítajme si, o čom Príbeh vojaka je. Vojak, ponáhľajúci sa na dvojtýždennú dovolenku do rodnej dedinky, tešiaci sa na svoju matku a hlavne na svoju milú, stretáva Diabla. Diabol, vidiac husle, ktoré Vojak má, prihovorí sa mu a začne nástroj od neho pýtať, drankať - výmenou za diabolskú knihu, v ktorej je všetka múdrosť sveta, a za neobmedzené množstvo peňazí, bohatstva. Vojak napokon súhlasí a husle Diablovi podá. Lenže husličky hrajú len v rukách dobrého človeka, v pazúroch Diabla nie, ani náhodou. Diabol žiada Vojaka, aby ho naučil na husliach hrať. Vojak sa zdráha, nesúhlasí, má pred sebou len dva týždne dovolenky, ponáhľa sa, nechce s Diablom strácať čas. Ale Diabol je neústupčivý, tvrdí, že za tri dni sa hrať naučí a okrem toho Vojakovi sľubuje, že ho naučí čítať v diabolskej knihe. Vojak teda súhlasí a začne Diabla učiť na husliach hrať. Po troch dňoch sa Vojak konečne dostal do svojej rodnej dedinky - ale čo to? Všetci, vrátane jeho matky i milej, sa ho boja, sú z neho zdesení, vystrašení, utekajú pred ním. Vtedy Vojak pochopí, ako ho Diabol oklamal. Namiesto troch dní, počas ktorých učil Diabla na husliach hrať, uplynuli dlhé tri roky a všetci v dedine si už dávno pomysleli, že Vojak padol, že nie je medzi živými - a aj ho pochovali. Vojak nevie čo má robiť. Ale spomenie si na diabolskú knihu, ktorá mu zaručuje obrovské poznanie, múdrosť i veľké bohatstvo. Rozhodne sa, že knihu využije. Príbeh pokračuje, zauzľuje sa, stáva sa dramatickým, plynie udalosťami. Vďaka knihe sa Vojakovi podarí vyliečiť kráľovu dcéru a napokon sa kráľom stáva sám Vojak. Zdá sa mu, že v živote dosiahol všetko po čom túžil, okrem možnosti návratu do rodnej dedinky, k matke, k milej. Vojak v dňoch súčasného šťastia zatúžil po šťastí minulom - ale dve šťastia nie je možné mať, užívať si ich. Jedno šťastie je totiž celým šťastím. Vojak si uvedomuje, že vykročil z vymedzených hraníc, ktoré mu boli v živote dané. Preto napokon stratil všetko čo mu bolo najcennejším, neostalo mu nič. Diabol zvíťazil. Faustovský motív príbehu je v tom, že husle symbolizujú Dušu Vojaka. 
 Preletelo sto rokov od Stravinského švajčiarskej premiéry Príbehu vojaka - a ten ožíva v interpretácii Rogera Watersa. Waters vydáva Príbeh vojaka ako svoj originálny príspevok k jubilejnému 100. Dňu vojnových veteránov, ktorým si vždy 11. novembra pripomíname koniec I. svetovej vojny a obete vojen. V súvislosti s I. a s II. svetovou vojnou treba pripomenúť a zdôrazniť, že Roger Waters nikdy nepoznal otca, ten padol v II. svetovej vojne, ani starého otca, ktorý padol v I. svetovej vojne. Waters o tom podrobne, až autobiograficky osobne rozpráva vo filme Roger Waters The Wall (réžia Roger Waters a Sean Evans, 2014). Aj preto sa vojna, boj proti nej, sa stali hnacou inšpiráciou Watersovej tvorby - v diele skupiny Pink Floyd i v diele sólovom. Watersov antimilitarizmus je povestný a známy na celom svete. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama
• Roger Waters pri nahrávaní albumu Igor Stravinsky's The Soldier's Tale. •
• Roger Waters pri nahrávaní albumu Igor Stravinsky's The Soldier's Tale. • (zdroj: • Foto: Kate Izor / Roger Waters Music Ltd. Zdroj: www.rogerwaters.com •)

Watersov Príbeh vojaka je prekvapením, už aj preto, lebo nezapadá do doterajšej tvorby umelca. Nejde o rockovú nahrávku ani o ďalšiu Watersovu operu po opere Ça ira z roku 2005. Watersov Príbeh vojaka zachováva hudobnú štruktúru Stravinského diela - hudbu interpretuje septet klarinet, fagot, trúbka, trombón, viola, kontrabas a perkusie / bicie v podaní hudobníkov z newyorského Bridgehampton Chamber Music Festival. Nahrávka hudby i slova vznikla 11. a 12. decembra 2014 v bridgehamptonskom presbyteriánskom kostole, slovo a hudba boli mixované v rôznych štúdiách. Roger Waters v diele vystupuje ‘len' ako hlas, a to hneď v trojúlohe Vojaka, Diabla a narátora. Žiadny spev, žiadne nové piesne - iba hovorené slovo a pôvodná Stravinského hudba z hranice klasiky a jazzu, interpretovaná v nových aranžmánoch. Ale najväčším prekvapením je sám Roger Waters: Jeho vynikajúci výkon, hodný divadelného pódia. Jeho práca s hlasom, ‘hlasové herectvo,’ sú pozoruhodné, imponujúce, vierohodné. Výsledkom Watersovej hlasovej mágie a brilantného výkonu hudobníkov je čisté, pôvodné dielo, ktoré možno počúvať opakovane bez obáv, že by unavilo. Príbeh vojaka od Igora Stravinského a Charlesa Ferdinanda Ramuza v podaní Rogera Watersa je viac než zaujímavosťou z kategórie nahrávok hovoreného slova. Je to originálne tematické dielo, umelecký čin, zvýrazňujúci aktuálnosť predlohy aj po viac než sto rokoch. 
Trailer k albumu Igor Stravinsky's The Soldier's Tale od Rogera Watersa (3:54 min.). 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Roger Waters v intenciách svojho umeleckého cítenia a umeleckej interpretácie posunul príbeh starej bájky o Vojakovi s husľami a Diablovi do univerzálnej súčasnosti. Z dávneho Vojaka spravil vojaka britského a v Diablovi nenachádza len všeobecné Zlo, ale aj vojnu ako takú. Waters pracuje s novou literárnou adaptáciou Príbehu vojaka, ktorá pochádza z anglického prekladu a úprav Michaelom Flandersom a Kitty Blackovou. Vzhľadom na Watersove rodinné skúsenosti s dvoma svetovými vojnami je jeho interpretácia Príbehu vojaka ak nie veľmi, tak určite výrazne osobná. Účinkovanie Watersa na nahrávke v úlohe Vojaka, Diabla a rozprávača umelecká kritika nielen vo Veľkej Británii prijala veľmi pozitívne, aj slovami o Watersovom veľkom hereckom, dramatickom talente. Waters je podľa kritikov perfektný rozprávač, vynikajúco pracujúci s hlasom, do ktorého vie dať všetky potrebné emócie a interpretačné polohy. V najširšom kontexte je Watersov Príbeh vojaka ďalším jeho svedectvom o nehumánnych vzťahoch medzi ľuďmi, rámcovanými vojnami, násilím, terorom, ale aj diktatúrami nedemokratických politikov a politických aj spoločenských režimov. Pre to všetko sa Watersov Príbeh vojaka, ktorý na albume trvá takmer osemdesiat minút, počúva veľmi dobre - a to nielen ako ďalší originálny kúsok v jeho diskografii. 
  p o z v a n i e 
Príbeh vojaka od Igora Fiodoroviča Stravinského a Charlesa Ferdinanda Ramuza bude uvedený aj na tohtoročnom Medzinárodnom festivale komornej hudby Konvergencie. V hlavnej úlohe rozprávača sa predstaví herec Robert Roth. Predstavenia budú dve: v sobotu 16. februára a v nedeľu 17. februára 2019 vo veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Začiatky predstavení sú o 19:00 hodine. 
  Konvergencie 2019 --- link.  

Martin Droppa

Martin Droppa

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  816
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Novinár, reportér, fotoreportér s viac než 35-ročnou praxou: Liptov, SME, Hospodárske noviny, Formát, .týždeň; prevažne "na voľnej nohe." Mám rád literatúru, film, umenie, hudbu, prírodu, históriu II. svetovej vojny, objavovanie, Francúzsko, Poľsko a Sever. Som veľmi veľkým fanúšikom skupinyPink Floyd --- link.Na SMEblog blogujem od 2. 9. 2016.Žijem v Liptove.Kontakt: droppa.martin zavináč gmail.comMôj blog na webe Denníka N:Martin Droppa - Blog N --- link.Nájdete ma i v sieti Facebook:Martin Droppa --- link.Autor mojej profilovej fotografie:© Foto: Matúš Mydliar. Zoznam autorových rubrík:  fotografie ~ reportáž, žánrovéfilmy a kinematografiahudbafotografienezaradenévýtvarné umenieliteratúrasúkromnémoja poézianovinárske žánremoja próza

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu