Je palmový olej bezpečný? Takto je to s kontroverznou potravinou!

Zdroj: gettyimages.com
2019-02-15 19:00:00

Mnohými diskutovaný a zároveň nenávidený. Reč je o palmovom oleji, ktorý sa stal známym hlavne pre svoje zdravotné účinky. Považuje sa za nezdravú zložku, ktorú mnohí výrobcovia pridávajú do produktov. Je však naozaj taký škodlivý?

Palmový olej sa stal opäť predmetom diskusií. Výskumníci najnovšie požadujú ďalšie preskúmanie bezpečnosti palmového oleja, keďže existujúce štúdie boli financované priemyslom!

Čítajte tiež: Bežné bločky z obchodov s nebezpečnou látkou: Spoznajte, ktoré môžu byť škodlivé!

Ide o druh trans tuku, ktorý sa nachádza v rôznych výrobkoch a potravinách pod rôznymi názvami. Trans-mastné kyseliny sú všeobecne známe ako zlé pre ľudské zdravie, ale existuje významný výskum, financovaný priemyslom, ktorý poukazuje na to, že palmový olej je zdravý! 

Priemysel palmového oleja je obviňovaný z použitia taktiky na ovplyvnenie výskumu jeho pozitívnych účinkov na zdravie podobným spôsobom ako je to pri alkohole a tabakovom priemysle, ako sa uvádza na reuters.com. Olej, kontroverzný pre jeho ťažbu v prevažne Malajzii a Indonézii, potrebuje nezávislý výskum, uviedli výskumníci.

Podobná taktika ako pri alkohole a tabaku

Z deviatich výskumov nachádzajúcich sa v literatúre, ktoré ukazujú "ohromne pozitívne zdravotné účinky", štyroch výrobcov palmového oleja, ako zistila správa UNICEF. Ide konkrétne o Malajzijský výbor pre palmový olej (MPOB), vládnu agentúru zodpovednú za propagáciu a rozvoj priemyslu palmového oleja v Malajzii.

"Sporná povaha dôkazov naznačuje potrebu nezávislých, komplexných štúdií o vplyve spotreby palmového oleja na zdravie," uviedli vedci v štúdii publikovanej vo Vestníku Svetovej zdravotníckej organizácie.

"Vzťah medzi palmovým olejom a spracovaným potravinárskym priemyslom a taktikami, ktoré používajú, pripomínajú postupy prijaté v odvetví tabaku a alkoholu. Priemysel palmového oleja však dostáva pomerne malú kontrolu," uviedla správa.

Spotreba palmového oleja súvisí s rôznymi ochoreniami, vrátane rizika úmrtia na srdcové choroby, vysokého cholesterolu a zúžených tepien – avšak dôkaz nie sú úplne jednoznačné.

Výskumníci však v blízkej budúcnosti očakávajú zvýšenie jeho využitia v potravinách. Palmový olej je prirodzene pevnejší ako ostatné rastlinné oleje, preto znamená ľahšiu voľbu v priemyselnom procese. Avšak je zakázaný US Food and Drug Administration s podobným odporúčaním od WHO.

"Mohlo by sa očakávať zvýšenie používania palmového oleja ako potenciálnej náhrady TFA v spracovaných potravinách," uviedla správa.

Štúdia uvádza, že označovanie výrobkov je často nejasné a palmový olej môže byť uvedený pod ľubovoľným z viac ako 200 alternatívnych názvov! Často sa objavuje v sušienkach, arašidovom masle, obilninách, čistiacich prostriedkoch, pracom prostriedku, rúži a pleťových vodách.

"Spotrebitelia si pritom nemusia uvedomovať, čo jedia, alebo aká je bezpečnosť danej potraviny," uviedla štúdia.

Štúdia tiež poukázala na zdravotný účinok produkcie palmového oleja, pôvodom v západnej Afrike, v krajinách, kde sa pestuje.

"Je veľkým znepokojením, že vystavenie sa časticovej hmoty palmového oleja môže mať účinok na plodovú, dojčenskú a detskú úmrtnosť, ako aj dopad na detské kognitívne funkcie a tiež vzdelávacie a ekonomické," ako hovorí štúdia.

Výskumníci vedení Sowmyou Kadandaleovou z Detského fondu OSN v Indonézii vyzvali k ďalšiemu výskumu a prísnejším predpisom.

Dopady spaľovania lesov

Celosvetová produkcia oleja sa zvýšila z 15 miliónov ton v roku 1995 na 66 miliónov ton v roku 2017! Rastlinné plantáže palmových plodov pokrývajú plochu zhruba veľkosti Nového Zélandu, pričom oblasť s rozmermi futbalového ihriska je v indonézskom dažďovom pralese zničená každých 25 sekúnd. Olejové palmy sa typicky pestujú v nízko položených, tropických oblastiach - rovnaké oblasti sú domovom dažďových pralesov a rašelinísk, ktoré sú hostiteľmi ohrozených druhov, ako sú orangutany, nosorožce a tigre.

V mnohých prípadoch odlesňovanie viedlo k "zeleným púšťam", kde nemôžu prežiť pôvodné zvieratá a rastliny. Odlesňovanie a spaľovanie lesov znečisťuje životné prostredie a zvyšuje emisie skleníkových plynov, čo spôsobuje znečistenie ovzdušia a zákal spojený s predčasnými úmrtiami, respiračnými chorobami a kardiovaskulárnymi chorobami. WHO chce, aby palmový olej bol do roku 2023 zakázaný na celom svete.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroby potravina palmový olej

2019-02-15 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia