Peter Sagan: „Najdôležitejšou vecou je si to užívať.“

Svoj veľký debut v profesionálnom pelotóne zažil na pretekoch Vuelta a San Juan Remco Evenpoel (:qst:). 19-ročného jazdca si všimol aj Peter Sagan (BOH). Slovák z vlastných skúseností vie, aké je to byť v centre pozornosti médií. Tlak na Belgična je ešte o to väčší, že jeho národ si podobné talenty všíma veľmi podrobne a očakáva od nich podobné veci ako od velikánov cyklistiky. Preto aj v Argentíne viac ako prvé celkové miesto Winnera Anaconu (MOV) zaujalo víťazstvo Evenpoela v kategórii do 23 rokov. Sagan pozoroval výkony Evenpoela a dokonca mu ponúkol aj niekoľko rád.

Sagan o najmladšom jazdcovi vo World Tour vôbec:

„Počul som, že vyhral obidva juniorské tituly, že ich získal s veľkým náskokom. Teraz uvidíme, čo urobí na profesionálnej úrovni. Prejsť z mládežnickej kategórie rovno do World Tour je veľký skok, tak si počkajme na to, ako sa mu bude dariť a ako to zvládne.“

„Najdôležitejšou vecou je si to užívať, pretože ak sa z pretekania a všetkých ostatných vecí okolo stane iba práca a spôsob zárobku, bude veľmi trpieť. Keď sme všetci začali jazdiť a pretekať, robili sme to z vášne k cyklistike. Potom sa zo toho stane práca a užívať si to nie je také ľahké. Pracujem tvrdo, aby som sa uistil, že ma to stále baví.“

Do pozornosti cyklistických fanúšikov sa Sagan dostal hlavne po pretekoch Paríž – Nice v roku 2010, kde ovládol dve etapy. Bol považovaný za jazdcov s obrovským potenciálom a predpoklady aj naplnil. Od pôsobenia v tíme Liquigas získal 11 etáp na Tour de France, monumenty Paríž – Roubaix a Okolo Flámska alebo tri svetové šampionáty. Celkovo má na konte 110 profesionálnych víťazstiev, čo ho radí na štvrté miesto spomedzi aktívnych jazdcov. Viac triumfov majú iba Valverde, Cavendish a Greipel.

Sagan o tlaku verejnosti na Evenpoela. S tým má Slovák bohaté skúsenosti:

„Nebol som až takým strebodom pozornosti, akým mometnálne je. V súčasnosti som si zvykol na tlak, veď profesionálom som už desať rokov a postupne som sa učil, ako to všetko zniesť. Keď máte roky skúseností a ste starší, všetko je iné a jednoduchšie.“

„Myslím si, že je skoro myslieť na budúcnosť. Kto vie, čo sa stane o pár rokov? Ak bude pokračovať, čo si myslím, že bude, tak počas sezóny sa stane lepším. Myslím, že bude mať zaujímavú kariéru, ale je to aj o tom, ako to zvládne po mentálnej stránke.
O dva či tri roky uvidíme, ako sa vyprofiluje. Neviem, aký je to typ jazdca. Tiež neviem, čo sa z neho môže stať. Ja som sa zmenil oproti tomu, ako som na tom bol v 18 alebo 19 rokoch. Až čas ukáže, čo skutočne počas kariéry dokáže.“

Remco Evenpoel je cyklistom, ktorý najrýchlejšie dosiahol na veľké úspechy v juniorskej kategórii. Pred pár rokmi ešte bojoval na futbalových trávnikoch a dokonca sa dostal do mládežnického tímu Belgicka alebo klubov Anderlecht Brusel a PSV Eindhoven. Súťažne začal bicyklovať až v roku 2017. V sezóne 2018 porážal súperov ako na bežiacom páse. V Česku ovládol s veľkým náskokom Majstrovstvá Európy v časovke a aj v cestných pretekoch. Rovnaké výsledky dosiahol aj na Majstrovstvách sveta v Innsbrucku a prestúpil do tímu Quick-Step.

 

Na pretekoch Vuelta a San Juan dosiahol najlepší výsledok v časovke, kde skončil tretí. Hneď v prvom závode získal špeciálny dres pre najmladšieho jazdca a výborný výkon podával ako pomocník pre Juliana Alaphilippa (:qst:). V kopcovitých etapách to bol práve mladý jazdec z Flámska, ktorý ostával na čele pelotónu ako posledný muž z tímu. Aj vďaka nemu vyhral Francúz Alaphilippe druhú etapu.

Peter Sagan využil preteky v Argentíne ako prípravu na klasikársku sezónu. Podobne zúžitkoval aj závod v Austrálii Tour Down Under, z ktorého si odniesol zatiaľ jediné sezónne etapové víťazstvo. Prvé preteky v Európe absolvuje Sagan na týždennom etapáku Tirreno-Adriatico v Taliansku.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár