Mesto Trnava

Školáci z Bottovej sa budú dočasne stravovať na blízkej Strednej priemyselnej škole na Komenského ulici

Spomedzi alternatív, ktoré prichádzali do úvahy ohľadne zabezpečenia obedov pre stravníkov zo základnej školy na Ulici Jána Bottu v prechodnom období, kým bude na škole vybudovaná vlastná jedáleň s kuchyňou, sa ako najvhodnejšia možnosť ukázalo zriadenie dočasnej výdajnej školskej jedálne na Strednej priemyselnej škole na Komenského ulici. Oznámili to predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a viceprimátorka Trnavy Eva Nemčovská na spoločnom tlačovom brífingu v piatok 15. februára 2019.

TTSK ako zriaďovateľ strednej školy ponúkol toto riešenie mestu, ktoré má v pôsobnosti ZŠ na Ulici J. Bottu, až v piatok 8. februára 2019 po viacerých vzájomných rokovaniach. S návrhom súhlasila i rada školy a rodičovská rada, zámeru preto nič nestojí v ceste. Po vypracovaní projektovej dokumentácie a získaní potrebných povolení pristúpi župa k úprave priestorov – prepojeniu miestností v celkovej výmere zhruba 100 m2, v ktorých vznikne výdajňa stravy. Obedy pre žiakov a zamestnancov ZŠ sa budú dovážať zo základnej školy na Ulici Andreja Kubinu.
Náklady na stavebné úpravy uhradí kraj, mesto novo vybudovanú jedáleň vybaví potrebnou technológiou (celonerezovými drezmi, policovými zostavami, umývačkou riadu, výhrevnou i chladiacou technikou atď.) v celkovej cene zhruba 50 000 €. Ďalšou položkou budú riady, príbory, stoly so stoličkami a pod.
„Všetko vybavenie vrátane stolov a stoličiek neskôr použijeme na Bottovej v novej kuchyni s jedálňou po ich dokončení,“ informovala Eva Nemčovská. Ako doplnil Jozef Viskupič, župa uvažuje o ďalšom využití tohto priestoru na zatiaľ nešpecifikovanú sociálnu službu.

Vlastná kuchyňa s jedálňou má byť na základnej škole na Ulici J. Bottu uvedená do prevádzky v septembri 2020.
„V najbližších dňoch bude vypísaná súťaž na spracovateľa novej projektovej dokumentácie.  V prípade úspešného výberu je reálny predpoklad, že do 31. mája 2019 budeme mať projekt na realizáciu stavby,“ hovorí Dušan Béreš, vedúci odboru investičnej výstavby Mestského úradu v Trnave. Pokiaľ by sa práce oneskorili a termín odovzdania nového pavilónu by sa posunul, bude mesto naďalej využívať dočasnú výdajňu na Komenského.

Budúca dočasná jedáleň sa nachádza len o pár metrov ďalej, ako je Stredná športová škola Jozefa Herdu, kde sa stravníci zo ZŠ na Ulici Jána Bottu stravovali doteraz. Na ich presun bude z dôvodu bezpečnosti dohliadať hliadka mestskej polície, keďže školáci budú prechádzať cez cestu.

Do konca tohto školského roka platí prechodný režim – žiaci 1. až 3. ročníka sa stravujú na Strednej škole športovej Jozefa Herdu, ako to bolo doteraz, štvrtáci chodia na obedy na Spojenú školu na Ulici L. van Beethovena a žiaci 5. až 9. ročníka sa na stravu presúvajú autobusmi na základnú školu na Ulici Andreja Kubinu.

V septembri 2019, keď sa v rámci zavedenia bezplatných obedov podľa novely zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách predpokladá zvýšený záujem o školské obedy vo všetkých školských jedálňach, Mesto Trnava posúdi aktuálne počty stravníkov a zvolí najvhodnejší režim podľa toho, či bude možné v dočasnej jedálni na Komenského odstravovať celú ZŠ na Ulici J. Bottu, alebo sa stravníci prerozdelia medzi dočasnú jedáleň a Strednú športovú školu. Konkrétne čísla budú známe až v septembri, samospráva je však pripravená na viacero alternatív.

15.2.2019 14:37

Komentárov: 0