Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smeráci ochromili Ústavný súd. Nezvolili kandidátov, pomohli im kotlebovci, ktorí sa voľby zdržali

.dominik Harman .slovensko

Sledujeme opakovanú voľbu ústavných sudcov v parlamente. Voľba by mala byť verejná, poslanci ďalej rokujú. Pôvodne mali voliť o jedenástej, no nestalo sa tak.

Smeráci ochromili Ústavný súd. Nezvolili kandidátov, pomohli im kotlebovci, ktorí sa voľby zdržali Branislav Bibel/SITA

parlament dnes rozhoduje o tom, či bude najbližšie mesiace paralyzovaný Ústavný súd. Ak ani dnes v opakovanej voľbe nezvolia nikoho, prezident nebude mať z koho vymenovať nových ústavných sudcov. 

Voliť mali poslanci o 11. hodine. Po rokovaniach poslaneckých klubov však  na návrh Miroslava Číža (Smer) koalícia odhlasovala, že začali až o 17:00. Samotný Číž vložil do urny prázdny lístok. „Verejnú voľbu považujeme za protiústavnú," dodal Číž. Novinári stihli odchytiť aj Roberta Fica, ktorý im povedal, že „napáchali viac škody ako sto tornád na Kube".

Anton Hrnko nechcel prezradiť, koho vo verejnej voľbe volil. Na otázku, či hodil platný lístok povedal, že „keď sa nepomýlil, tak áno." Poslanec za Smer Ján Podmanický hodil prázdny lístok. Podpredsedníčka SNS Eva Antošová volila kandidátov, odovzdala platný volebný lístok. Na otázku, či poslanci Smeru opäť maria voľbu kvôli Robertovi Ficovi, neodpovedala.

Počty hlasov, ktoré jednotliví kandidáti od poslancov dostali.Dominik HarmanPočty hlasov, ktoré jednotliví kandidáti od poslancov dostali.

Najviac hlasov získala Dagmar Fillová a to 54. Zopár kandidátov malo  53 hlasov.

Koalícia sa podľa informácii Denníka N dohodla na šiestich menách kandidátov na ústavných sudcov. Malo ísť o Kajetána Kičuru, Miloša Maďara, Ladislava Duditša, Michala Trubana, Evu Fulcovú a Ľuboša Szigetiho. Dohodu uzavreli vládne strany zatiaľ bez predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý bol na pohrebe matky bývalého šéfa SIS Jána Valka.

Napriek tomu viacerí poslanci Smeru stále pripúšťajú, že nebudú hlasovať za nikoho. „Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ povedal Dušan Jarjabek. Prázdne hlasovacie lístky sú možnosťou aj podľa poslanca Smeru Ľuboša Petráka.

 

prezidentovi nechajú len pár hodín

Keďže budú poslanci voliť až podvečer, celú voľbu šponujú do absolútneho maxima. Prezident bude mať na rozhodnutie o tom, koho vymenuje, doslova pár hodín. Samozrejme, za predpokladu, že poslanci vôbec niekoho zvolia. 

Prezident sa pôvodne plánoval vyjadriť hneď po doobedňajšej voľbe. Či sa vyjadrí aj po voľbe o 17., to zatiaľ nevieme. 

Kiska musí o sudcoch rozhodnúť ešte dnes večer, respektíve v piatok. Funkčné obdobie sudcov sa končí už v sobotu. Ako upozornil ústavný právnik Peter Kubina, na poslednom plenárnom zasadaní si sudcovia neschválili žiadny plán práce. Znamená to, že ani jeden funkčný senát, ktorý po sobote v Košiciach ostane, nebude vykonávať žiadnu činnosť. 

Eugen Korda
Peter Kubina o voľbe ústavných sudcov: Kríza je len kvôli Ficovi

voľba bude verejná

Opakovaná voľba bude verejná. Predtým o tom boli pochybnosti, rokovací poriadok je totiž napísaný nezrozumiteľne. Andrej Danko preto požiadal Ústavnoprávny výbor, aby o spôsobe voľby rozhodol. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite